Seks u odnosu vam je sve ređi ili lošiji? Evo nekoliko razloga zašto je tako

Seksualna blokada najčešće se javlja u dugotrajnim vezama ili brakovima i odnosi se na smanjenje ili potpuni nedostatak seksualne želje i intimnosti između partnera koji su već neko vreme zajedno. Ova pojava može se javiti iz različitih razloga i obično se postepeno razvija. Seksualna blokada može imati mnogo uzroka, a neki od njih su stres, anksioznost, nisko samopouzdanje, negativne misli o seksu, depresija, loše iskustvo u prošlosti, strah od intimnosti.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Kada su u pitanju dugotrajni partnerski odnosi, pad seksualne želje može ozbiljno narušiti odnos između partnera i ostaviti trajne posledice na dalji razvoj odnosa. U nastavku teksta odgovorićemo na pitanje zašto najčešće dolazi do seksualne blokade.

Rutina i dosada

Dugotrajne veze prolaze kroz različite faze, uključujući fazu zaljubljenosti, strasti i komfora. Nakon prvih uzbuđenih meseci ili godina, seksualna privlačnost može opasti. Kada su partneri zajedno dugi niz godina, može doći do stvaranja rutine u seksualnom životu. Seks na neki način postaje kao pranje zuba – dešava se u određeno vreme, na jedan isti ili sličan način, po istom šablonu. On tada postaje predvidiv i dosadan, što dovodi do pada želje.

Ukoliko se partneri ne trude da zajedno unesu raznolikost i novine, već se seks ,,odrađuje” kao ,,bračna obaveza”, bez unošenja kreativnosti, emocija, iskrene radoznalosti i razigranosti, interesovanje za intimnost će se značajno smanjiti.

Stres i umor

Stres je veliki neprijatelj seksualne želje i uzbuđenja. Stres na poslu, finansijski problemi, briga za decu, porodični problemi i druge obaveze mogu uticati na smanjenje seksualne želje. Kada su partneri previše umorni ili pod stresom, seksualni odnos može postati poslednja stvar na koja im je na pameti.

Takođe, užurban tempo života može smanjiti vreme koje partneri provode zajedno i kvalitetno vreme koje posvećuju intimnosti. Nedostatak vremena može ometati razvoj seksualne bliskosti, ali i uticati na celokupan odnos između partnera.

Problemi u komunikaciji

Nedostatak komunikacije o seksualnim potrebama i željama može dovesti do problema. Kada partneri ne komuniciraju otvoreno i iskreno o svojim seksualnim željama, potrebama i fantazijama, seksualni odnos može postati stereotipan i predvidljiv. Nedostatak komunikacije može dovesti do toga da se partneri ne razumeju i ne zadovoljavaju emocionalne i fizičke potrebe jedno drugoga.

Partneri mogu postati nesigurni i nepoverljivi jedno prema drugom, što može stvoriti seksualnu blokadu. Osobe koji se u vezi osećaju nepovezano ili neželjeno mogu izbegavati seksualne kontakte. Ukoliko u odnosu postoji nerazumevanje, česte svađe ili nezainteresovanost i hladnoća, nedostaci u seksualnom životu su samo posledica dubljih problema na kojima treba raditi.

Nedostatak privlačnosti

Ljudi se s godinama menjaju, što može uticati na fizičku privlačnost u partnerskom odnosu. Fizičke promene kao što su višak kilograma, gubitak kose i drugo, mogu uticati na smanjenu seksualnu privlačnost. Ipak, ovde se uglavnom ne radi toliko o samim fizičkim promenama, koliko u nedostatku pažnje, nežnosti i fizičkog kontakta koji nije seksualni, poput poljubaca, zagrljaja, maženja i drugih načina da se održi telesna povezanost.

Na ovaj problem mogu uticati i fiziološki faktori poput hormonskih promena, zdravstvenih problema, menopauze i drugih faktora koji mogu dovesti do smanjenja libida, te umanjene seksualne želje i potrebe. Svakako da se dešava da partneri od početka imaju različite potrebe za učestalošću seksualnih odnosa, ali to se ne može smatrati disfunkcijom, već prosto navikom ili osobinom.

Seksualna disfunkcija

Problemi sa erekcijom ili sa dostizanjem orgazma takođe mogu biti jedan od razloga za nastanak seksualne blokade. U zavisnosti od uzroka ovih problema, da li su emotivne, fizičke ili psihološke prirode, na njima se može raditi na različite načine. Svakako ukoliko dugo traju i ne nalazi se rešenje u iskrenoj komunikaciji i unapređenju odnosa, preporučuju se konsultacije sa stručnjakom, prvenstveno psihoterapeutom, bračnim terapeutom ili seksologom.

Kako popraviti stvari?

Ključno je raditi na prevazilaženju seksualne blokade kroz otvorenu komunikaciju, istraživanje i uvođenje novina, jačanje emotivne bliskosti i brigu o svom telu.

  1. Razgovarajte otvoreno i iskreno
  2. Upoznajte svoje telo ako još uvek niste – otkrijte šta vam prija, a šta ne
  3. Eksperimentišite, pokušajte nove stvari, poze, promenite lokaciju, osmislite drugačiji scenario
  4. Budite prisutni kada ste sa partnerom, ne razmišljajte o poslu, obavezama, uživajte u trenutku
  5. Vodite brigu o sebi i svom telu, hranite se što zdravije, vežbajte, negujte se da biste sebi izgledali lepo, a i partneru
  6. Obratite se terapeutu za podršku jer često postoje dublji uzroci za seksualnu blokadu

Važno je shvatiti da je smanjenje seksualne želje u dugotrajnim vezama česta pojava, ali da, uz odgovarajuće napore i podršku, ova prepreka može biti prevaziđena kako bi se ponovno uspostavila intimnost i zadovoljstvo između partnera.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Snežana Deljanin

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x