Trenutno si u finansijskom problemu? Ovo je važan podsetnik za tebe

Danas pričamo o jednom od najčešćih strahova današnjice koji je ponekad teže uočljiv jer obično vreba iza nekog drugog straha, onog koji brže primetimo. Strah od gubitka novca je odraz nepoverenja u sebe i svoje sposobnosti.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Svi bismo voleli potpisanu garanciju da ćemo do kraja života živeti srećno, zadovoljno i sigurno, da će uvek biti zdravlja, sreće, ljubavi, blagostanja – i novca! Ali nigde je ne možemo dobiti jer je život pun neočekivanih obrta i svakome od nas se može desiti situacija koja će nam promeniti život iz korena. Da, baš svakome, pa i onima koji imaju mnogo novca.

Ove reči nisu preterano utešne, znamo. I ne treba da budu. Treba da doprinesu prihvatanju da sve teče i sve se menja, pa tako i naš odnos prema novcu. Bilo bi predivno dobiti tu pečatiranu garanciju koja će nam osigurati dovoljnu količinu novca do sudnjeg dana, ali ne možemo da je imamo, što znači da i ne moramo. I upravo ta spoznaja može biti najkorisnija prilikom rešavanja ovog straha.

Strah od gubitka novca

Verovatno je gotovo svako od nas, bar jednom, imao u glavi neka od ovih pitanja:

  • Šta ako ostanem bez novca?
  • Šta ako moj biznis propadne?
  • Šta ako se nešto desi i spreči me da nastavim da zarađujem?
  • Šta ako dobijem otkaz?
  • Šta ako ne budem mogao/la da izdržavam porodicu?
  • Šta ako nestanu svi benefiti dosadašnjeg (lagodnog) života?

A šta ako ne? I šta ako se ponovo snađete? Ili shvatite da ste se bez razloga plašili?

Samo jedno je (skoro pa) sigurno – ako smo ikada imali sposobnost da zaradimo novac na bilo koji način, imaćemo je opet. Posebno ako bi proradio instinkt preživljavanja koji kaže: ,,Izađi i (iz)bori se!”

Odnos prema novcu

Novac je samo sredstvo. Nije ni dobar ni loš, samo je tu kao deo ovog materijalnog sveta i našeg odnosa sa sobom. Čak i na Balkanu (jer ima onih koji će se žaliti da je ovde nemoguće zaraditi novac i da su svi strahovi opravdani). Isto tako, ima i onih koji će im ličnim primerom pokazati da i te kako greše.

Odnos prema novcu je kompleksan, ali u velikoj meri određuje našu finansijsku situaciju. Ako živimo u konstantnom strahu da ćemo jednom ostati bez novca, to znači da sumnjamo u sebe i svoje sposobnosti da ga (opet) zaradimo. Ova vrsta straha se može desiti svakome, ali češća je kod onih koji su inače skloni preteranom (nezdravom) razmišljanju, tzv. overthinking-u, kao i kod onih koji su već navikli na lagodan život.

Misli da će ostati bez novca se javljaju iz straha od gubitka svih benefita koje trenutno imaju. Osoba postaje nervozna, često razmišlja o tome koji bi mogao biti sledeći korak (zaštite), kako da se dodatno obezbedi itd. Nastavlja da živi i radi, ali dani su praćeni stresom, teskobom, nemirom i sumnjom.

Kako rešiti ovaj problem?

Korisno je znati da ovaj tip anksioznosti vrlo retko prestaje sam od sebe, te je uvek preporuka da osoba potraži stručnu podršku kako bi se otkrila i eliminisala nekorisna uverenja i nastavio život u kojem se ne ugrožava zdravlje. Neprestana briga o budućnosti i novcu obično donosi nemir i stres koji ne mora biti vidljiv spolja, ali značajno utiče na unutrašnje stanje.

Korisno je i upitati se šta zaista dobijamo tom preteranom strepnjom, posebno ako nije realna i ako ne postoje nikakvi objektivni dokazi da će se sve to stvarno desiti. A ako se desi – podsetiti se da smo sposobni ponovo da zaradimo novac, na isti ili drugačiji način, ali sa mnogo više znanja i iskustva.

Šta ako prođu godine i shvatite da ste se pola života plašili bez razloga?

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Racionalna psihologija

0 0 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x