Zašto (neisceljene) žene privlače loši momci?

U teoriji, većina žena traga za stabilnom i dugoročnom vezom i želi partnera koji je ozbiljan, posvećen i lojalan. Pa ipak, dolazi se do zaključka da u praksi baš i nije uvek tako. Sigurno poznajete nekoga ili ste i vi sami nekada došli do zaključka da vas više privlače „loši momci“, a da su vam oni fini i stabilni zapravo – dosadni.

S jedne strane želite dobrog i posvećenog partnera, a sa druge birate problematične. Zašto je tako?

Odgovor se ne može dati u jednoj rečenici i uglavnom se sastoji od većeg broja faktora, ali suština je u tome da (najčešće) osoba koju privlače ,,loše momci” nije iscelila određene traume iz detinjstva.

Ko su ,,loši momci”?

Lošim momcima u ovom kontekstu nazivamo sve one ,,nedostižne” muškarce koji su mistični, daju malo informacija o sebi, obično su emotivno zatvoreni i nedostupni, a to ostavlja dosta prostora da nedostatak konkretnog zamenimo svojim snovima, maštom, iluzijama i projekcijama. Ovo su obično fizički privlačni, zgodni, muževni muškarci, oni koji ostavljaju utisak fizičke snage i dominacije, tzv. alfa muškarci.

Oni su harizmatični, imaju određenu provokativnost i smelost u nastupu, što naučnici povezuju sa povećanom dozom testosterona, te naglašenom seksualnošću. Upravo je to jedan od razloga zašto se veruje da ovakvi muškarci posebno privlače žene u periodu ovulacije, odnosno kada biološki i na nesvesnom nivou žena bira jake gene, snažnu mušku energiju za koju instinktivno veruje da će je zaštititi i obezbediti zdravo potomstvo.

Problematičan deo je što su takvi muškarci vrlo često narcisoidni i egocentrični, a u ekstremnom slučaju mogu biti manipulatori ili čak agresivni. Oni obično i sami imaju određene traume koje su ukorenjene u porodičnim odnosima u detinjstvu. Često imaju doživljaj da su bili odbačeni ili da nikada nisu bili dovoljno dobri svojim majkama ili roditeljima. Na izvestan način, oni emotivno nisu odrasli, nisu stekli zrelost, sigurnost i iskustvo muškog identiteta. To je dobar razlog da se kriju iza mačo fasade i stupaju u površne odnose, ali ne i u dublje veze.

Pa šta je onda tu toliko privlačno ženama? Evo mogućih objašnjenja.

Neisceljene traume

Partner koga izaberemo je, na mnogo nivoa, naše ogledalo. Mi nesvesno biramo jedni druge. Žena koja istinski želi da se skrasi, biraće muškarca koji ima istu takvu potrebu i potencijal da bude veran, privržen i postojan u vezi. Žene koje biraju „neuhvatljive“ muškarce uglavnom i same imaju problem vezivanja i stupanja u stabilne veze.

Žene koje se stalno zaljubljuju u ovakav tip muškarca zapravo beže od stvarnog života, dubljih emotivnih odnosa i partnerske veze. Na nesvesnom nivou, sklonije su da prihvate romantičnu ljubav, stalnu igru pojavljivanja i nestajanja, oduševljenja i očajanja, pa i patnju koju to sa sobom nosi, nego da pogledaju činjenicama u oči. Ukoliko je žena odrasla u disfunkcionalnoj porodici, gde je naučila da se za ljubav i pažnju treba boriti, ona je navikla da se snalazi u takvim uslovima. Osuđivanje, kritika, ignorisanje, kažnjavanje, odbacivanje, napetost, psihičko i fizičko maltretiranje… Ako u detinjstvu nije uopšte ili je nedovoljno bilo onoga što je najpotrebnije: ljubav, pažnja, podrška, bliskost, poštovanje – biraće partnere koji će ponavljati taj poznati obrazac. Jednostavno – naučena je da ljubav i pažnju treba da zaradi i to je postalo njeno duboko uverenje.

Ono što nas privlači kada smo neisceljeni odbija nas kada se iscelimo.

Nisko samopouzdanje

Žene koje se ne osećaju dovoljno vrednima ili privlačnima mogu biti sklonije privlačenju partnera koji ih ne tretiraju sa poštovanjem ili podrškom. Može se reći da su i u korenu ovoga slični razlozi kao u prethodnom pasusu. Nisko samopouzdanje takođe uglavnom potiče iz nezadovoljenih potreba u detinjstvu, odnosno neisceljenog unutrašnjeg deteta. Osoba koja veruje da nije dovoljno vredna da bude voljena, cenjena, poštovana, da joj muškarac bude posvećen, veran i da ima sa njim zdrav i stabilan odnos, u svom životu će nailaziti na one koji će potvrđivati njena uverenja

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Loši momci obično nisu skloni monogamiji, a osoba sa niskim samopouzdanjem ima potrebu za potvrdom svoje vrednosti tako što će baš ona biti ta posebna koja će učiniti da joj se on posveti. Žena veruje da, ako može da osvoji takvog muškarca, to znači da mora da je dovoljno lepa, zabavna, privlačna, pametna. Nažalost, zbog društvenih pritisaka, žene su često u večnoj potrazi za validacijom iz spoljašnjih izvora, umesto da svoju vrednost pronađu unutar sebe.

Dok ne porade na dubokim uzrocima ovih uverenja,ove žene će pristajati na mrvice ljubavi i pažnje kako bi dobile potvrdu da ipak vrede jer je nekome, koliko-toliko, stalo do njih. Žene sa ovakvim uverenjima sklone su čak i da ulaze u paralelne odnose sa zauzetim muškarcima.

Uloga spasioca

Neke žene pokušavaju da ,,poprave” ili ,,spasu” loše momke. Zaljubljuju se u njihov potencijal, a ne u njihove realne osobine i ponašanja, u nadi da će se promeniti, što može biti vezano za sopstvene nerešene emocionalne probleme. Veruju da će, uz njihovu ljubav i podršku, muškarac doći do svoje najbolje verzije i da će zajedno živeti bajku.

Obično su ovo žene koje su nežne, tople, majčinski nastrojene prema ljudima koje vole. Spremne su da svu svoju energiju, vreme i pažnju posvete ovom ,,projektu” – isceljenju muškarca koga pravdaju raznim razlozima: ,,On je takav jer nije imao ljubav u detinjstvu, ali moja ljubav će ga promeniti”, ,,To je zato što je dete razvedenih roditelja”, ,,Nije imao sreće u ljubavi, bivša devojka ga je povredila”, ,,Nijedna ga nije volela kao ja, pa nije ni mogao da bude bolji”.

Ovo je veoma klizav teren jer znamo koliko je teško sebe menjati, a još manje drugu osobu. Pritom, iako na početku muškarcu može prijati povećana pažnja, trud i angažovanje oko njega, žena koja ima očekivanje da se on promeni obično će postati nestrpljiva i zahtevna, što će njemu predstavljati pritisak i verovatno će poželeti da pobegne iz odnosa gde ga druga strana guši.

Učenje iz tuđih iskustava

Iskustva i modeli koje žene imaju, prvenstveno oni iz porodice i bliskog okruženja, mogu oblikovati njihovu privlačnost prema lošim momcima. Ako su bile izložene ovakvim obrascima ranije u životu, to može uticati na njihov izbor partnera tako što će ponavljati poznate obrasce ponašanja.

Osobe koje nisu bile u prilici da odrastaju u zdravom okruženju, nisu mogle da posmatraju primer zdravog odnosa i da uče iz tog modela. One često ljubav izjednačavaju sa stalnim intenzivnim emocijama, promenama raspoloženja, odnosom toplo-hladno, gde nema sigurnosti i stabilnosti.

Neki od izvora učenja o odnosima su i bajke, ali i ,,moderne bajke”, odnosno filmovi, serije ili priče iz života poznatih ličnosti, često sklonih skandalima. U većini ovih primera postoji ustaljen šablon po kojem se fina devojka zaljubljuje u opasnog muškarca, svojom lepotom i dobrotom ga oplemeni i učini idealnim. Čak i u opštepopularnoj seriji ,,Seks i grad”, glavna junakinja Keri gotovo ceo serijal juri neukrotivog Zverku, koji joj na brojne načine pokazuje da njegov fokus interesovanja nije isti kao i njen. Ona, i pored brojnih problema i nebrojeno puta slomljenog srca, gaji nadu da će ga ,,ukrotiti”. To joj na kraju i uspeva. Ipak, ovo je samo lepo skrojena serija, u stvarnosti ovakvi odnosi funkcionišu malo teže.

Uzbuđenje i bunt

Za neke žene, loši momci mogu predstavljati izazov ili uzbuđenje, što može biti privlačno na određeni način. Avanturistički duh ovih momaka jedna je od glavnih karakteristika koje privlače pripadnice nežnijeg pola. Mnoge žene mogu biti privučene ovim muškarcima zbog mogućnosti da iskuse neku vrstu avanture i strasti koja može biti odsutna u drugim vrstama veza. Ova vrsta veze može doneti uzbuđenje i nešto potpuno drugačije u njihove živote.

Takođe, muškarci koji se ponašaju van normi ili pravila društva mogu izazvati interesovanje kod žena koje su same sklonije nekonvencionalnosti. Taj buntovnički faktor može biti intrigantan i podstaknut željom za razbijanjem ustaljenih pravila. Pored ovakvog muškarca, žena oseća da može i sama biti slobodna i autentična. Ovo je naročito privlačno ,,dobrim devojkama”, odnosno ženama koje su kroz život učene da budu pristojne, svedene, tihe i koje su zbog toga potisnule svoju ,,divlju” stranu.

Odnos sa ovakvim muškarcem može imati prizvuk ,,zabranjenog voća” jer žena zna da on nije dobar za nju, a ipak je privlači. Upravo to čini da privlačnost poraste, kao i želja za istraživanjem zabranjenog i nepoznatog, nešto što nije imala prilike da iskusi ili dopusti sebi kroz život. Ukoliko ne pronađe zdrav način da neguje svoj avanturistički duh, slobodu i seksualnost, žena će teško odoleti lošem momku.

Šta raditi?

Ovo su bili samo neki od razloga zašto su ženama privlačni loši momci, a analiza se može produbiti unedogled. Iako je privlačnost ovih momaka za žene uobičajena pojava, važno je naglasiti da ova vrsta veze može biti iscrpljujuća, emocionalno zahtevna i ponekad vrlo bolna. Iako se može dogoditi da neke žene pronađu balans i sreću u ovakvim odnosima, većina će se suočiti sa teškoćama i izazovima.

Ukoliko ste se pronašli u navedenim razlozima i svesni ste da ponavljate obrasce u partnerskim odnosima koji imaju duboke korene u detinjstvu i odnosu sa roditeljima, najbolje što možete da učinite za sebe je da radite na uzroku problema sa stručnjakom. Ove stvari je uglavnom teško isceliti bez pomoći. Verovatno ste već dosta puta prošli kroz slične situacije i ostali povređeni, slomljenog srca ili nešto još gore.

Ako istinski želite promenu, želite da imate zdrav odnos iz koga će poteći i zdrava porodica, morate se najpre suočiti sa istinom o sebi, ma koliko bila neprijatna ili bolna. Sve ono što osvestite kod sebe, možete i da menjate i unapređujete. Uzmite život u svoje ruke i preuzmite odgovornost za svoje ljubavne veze, imate veću moć nego što mislite.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Preporučujemo i ove članke:

Reference:
Why Women Find “Bad Boys” So Attractive
Zašto nas privlače loši momci?
Zašto žene privlače ,,loši momci”?

5 2 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x