Poteškoće na putu

– Učitelju – jednom je pitao učenik – zašto postoje teškoće koje nas ometaju da postignemo cilj, udaljavaju nas od izabranog puta, pokušavaju nas primorati da priznamo svoju slabost?

– To što ti zoveš teškoćama – rekao je učitelj – zapravo je deo tvog cilja, tvog puta. Prestani se boriti s tim. Samo razmisli o tome i uzmi to u obzir kada biraš put. Zamisli da gađaš iz luka. Meta je daleko i ne vidiš je jer je na zemlju pala gusta magla. Boriš li se s maglom? Ne, ti čekaš da vetar dune i magla nestane. Tada je meta opet vidljiva, ali vetar preusmerava let tvoje strele.
Boriš li se s vetrom? Ne, ti jednostavno odrediš njegov smer i podešavaš strelu na malo drugačiji ugao.
Boriš li se s lukom? Ne, ti treniraš svoje mišiće, i svaki put jače povlačiš tetivu.

– Ali, postoje ljudi koji gađaju iz laganog i savitljivog luka po vidljivom, mirnom vremenu, – rekao je uvređeno učenik. – Zašto se samo moja strela susreće sa toliko prepreka na svom putu? Opire li se svet mom kretanju napred?
– Nemoj gledaj druge – kaže učitelj. – Svako ima svoj luk, svoju metu i svoje vreme za hitac. Jedni imaju za cilj pogodak centra mete, a drugi – mogućnost da nauče kako da streljaju.

Učitelj je spustio glas i nagnuo se prema učeniku:
– Želim ti otkriti još jednu tajnu, momče. Magla ne pada na zemlju da bi omela tvoj hitac. Vetar ne počinje duvati da bi tvojoj streli promenila smer. Čvrst luk nije napravio majstor da bi ti shvatio svoju slabost.
Sve to je jednostavno tako, postoji samo po sebi. To si ti odlučio da samo pod odgovarajućim uslovina možeš precizno gađati i pogoditi metu.
Zato, ili prestani da se žališ na poteškoće i počni već jednom gađati, ili umiri svoju gordost i izaberi neki lakši cilj. Npr. cilj, na koji možeš gađati iz blizine.

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x