Ribar i biznismen

Jednog lepog sunčanog dana jedan ribar je ležao na prelepoj peščanoj plaži, sa svojim štapom za pecanje oslonjenim na pesak i njegovom usamljenom vrpcom izbačenom u svetlucavo plavo more. Uživao je u toplini popodnevnog sunca i mogućnosti da ulovi ribu.

Dok je uživao, nedaleko je ugledao čoveka u skupom odelu koji je očigledno bio biznismen. Biznismen, vidno uzrujan, šetao je plažom, verovatno pokušavajući da se oslobodi stresa svog radnog dana. I tako, šetajući, primeti on ribara kako leži naslonjen na neki truli čamac okrenut naopačke. Bio mu je savršen oslonac dok je ležao, gledao na pučinu i pecao. Prišao mu je i odlučio da otkrije zašto je ovaj ribar pecao umesto da više radi kako bi zaradio za život za sebe i svoju porodicu.

„Tako nećeš uloviti mnogo ribe“, rekao je biznismen ribaru. „Trebalo bi da radiš umesto što ležiš na plaži!“

Ribar je podigao pogled ka biznismenu, osmehnuo se i odgovorio: „A šta će biti moja nagrada?“

“Pa, možeš imati mrežu i uhvatiti više ribe!”, bio je odgovor biznismena. „A šta će onda biti moja nagrada?“, upitao je ribar, i dalje se smešeći. Biznismen je odgovorio: „Zaradićeš novac i moći ćeš da kupiš čamac, što će onda rezultirati većim ulovom ribe.“

„A šta će onda biti moja nagrada?“, upita opet ribar.

Biznismen je počeo da se pomalo nervira zbog ribarevih pitanja. „Onda možeš kupiti veći čamac i unajmiti neke ljude da rade za tebe”, rekao je.

„A šta će onda biti moja nagrada?“, ponovi ribar.

Biznismen je ljutio odgovorio: „Tvrdoglavi čoveče, zar ne razumeš!? Možeš izgraditi čitavu flotu ribarskih čamaca, ploviti po celom svetu i dozvoliti svim tvojim zaposlenima da love ribu za tebe!“

Još jednom je ribar upitao: „Dobro, i šta će onda biti moja nagrada?“

Biznismen je bio crven od besa i ovog puta viknuo je ribaru: „Čoveče božiji, zar ne shvataš da možeš postati toliko bogat da više nikada nećeš morati da radiš!? Možeš provoditi sve svoje dane ležeći na ovoj plaži, gledajući u zalazak sunca i po ceo dan uživati!”

Ribar se nasmejao i rekao: „A šta misliš da radim sada?“

4.8 4 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x