skip to Main Content

5 poklona koji ne koštaju ni dinar, a mnogo vrede

Kako za vreme praznika, tako i bilo koji drugi dan – svi mi volimo poklone. Lepo je dobiti, a nekada još lepše dati poklon. Ipak, kada su u pitanju materijalne stvari, to može predstavljati veliki trošak i udar na budžet. Sva sreća, postoji mnogo toga što možete darivati svojim najdražima bez trošenja novca, a što će izazvati još veću sreću i zadovoljstvo. Zato, umesto da ulažete u skupe poklone, razmislite o našim idejama koje slede – provereno su efikasnije u izražavanju ljubavi od bilo čega što biste mogli kupiti u prodavnici.

porodica slavi novu godinu

Komplimenti

Iskreni komplimenti su pokloni za dušu. Kada dajete komplimente i pohvale, trudite se da se odnose na ličnost, na neke specifične stvari, osobine ili postignuća koja cenite kod te osobe. Što ste konkretniji, to je bolje. Ovako produbljujete odnos i utičete na povećanje samopouzdanja osobe kojoj dajete kompliment. Koliko god da je neko siguran u sebe, uvek je prijatno kada se dobiju iskrene pohvale od nekoga ko nam znači.

Ne zaboravite – važno je i da znate da primite kompliment. Ljubazno primanje komplimenata slično je primanju materijalnih poklona i ukazuje na međusobno poštovanje i povezanost između dve osobe.

Pažnja

Kada provodite vreme sa ljudima koje volite, fokusirajte se samo na njih. Nemojte gledati u telefon, razmišljati o poslu, obavezama ili bilo čemu drugom. Šta god da radite, budite prisutni. Fokus na sadašnji trenutak je jedini način da ne propuštate sve lepe stvari koje se dešavaju oko vas i da osvestite koliko je veliko bogatstvo imati pored sebe porodicu, prijatelje, partnera. Vaši dragi ljudi znaće to da cene i biće zahvalni na vašem vremenu i druženju kao najvećem poklonu.

Ukoliko niste skoro videli prijatelje ili porodicu, idealan je trenutak da organizujete okupljanje. Možda ne živite blizu ili vam svakodnevne obaveze ne dozvoljavaju da se često viđate, pa će zajednički ručak ili kafa imati još veći značaj. U svakom slučaju, nemojte zapostavljati one koji su vam bitni. Čak i telefonski poziv da ih pitate kako su i kako im je protekao dan može biti od neizmerne važnosti. Ulepšajte dan svojim dragim ljudima i sebi.

Pomoć / usluga

Imate prijateljicu koja ima malo dete? Ponudite da ga pričuvate jedno popodne ili ceo dan, kako bi ona mogla da uživa sa mužem ili da se opusti na nekom lepom tretmanu koji će priuštiti sebi. Neko od rođaka se nedavno preselio i znate da mu je potrebna pomoć oko sređivanja kuće? Pomozite u čišćenju i raspakivanju i pretvorite napornu selidbu u priliku za druženje.

Možda umete da popravite neku pokvarenu stvar ili ste vešti sa uređajima i tehnikom, pa možete pomoći nekome iz porodice kome to nije jača strana. Ako imate specijalizovanu veštinu koja može biti korisna nekoj bliskoj osobi, neka poklon bude nekoliko sati vašeg vremena tokom kojih ćete obaviti svoju uslugu. Ovo ponekad može vredeti više od bilo kog skupog poklona.

Kreativan poklon

Kada govorimo o kreativnosti, na šta prvo pomislite? Na koji način vi ispoljavate svoju kreativnost? Ukoliko niste sigurni, razmislite o tome jer to takođe može biti poseban poklon ljudima koje volite. Možda odlično crtate ili slikate, pa možete uraditi portret. Ako je fotografija vaša strast, obradujte drage osobe profesionalnim fotografisanjem koje će im omogućiti da sačuvaju divne uspomene.

prazan papir i ruka koja drzi olovku za crtanje

Ukoliko svirate, komponujete ili pišete, možete osmisliti pesmu koju ćete posvetiti nekome ko vam znači. Možda vam je hobi da ulepšavate stari nameštaj dekupaž tehnikom, pa možete pokloniti jedno svoje umetničko delo. Šta god da volite da radite, podelite to sa nekom dragom osobom i budite sigurni da će zadovoljstvo biti obostrano.

Hrana

Ova vrsta poklona zahteva određenu investiciju u vidu novca, ali to može biti minimalan iznos. Ako ste vešti u kuhinji, možete umesiti zdravu i ukusnu pogaču, hleb sa semenkama, pitu ili nešto slično. Takođe, postoji mnogo recepata za brze i ukusne poslastice od samo nekoliko sastojaka, koje neće zahtevati veliki budžet, a verovatno će oduševiti vaše najmilije.

Ako ga lepo dekorišete i upakujete na originalan način, ovakav tip poklona imaće posebnu draž. Setite se da je presudna vaša pažnja i uloženi trud, a ne novčana vrednost poklona.

Šta god da poklanjate, suština je da to radite iz srca, iskreno i sa mnogo ljubavi. U svakom darivanju je najbitnija namera, jer to je ono što se oseća i pamti. Za pet ili 10 godina možda se nećete sećati šta vam je tačno neko poklonio, ali znaćete da je uvek bio pažljiv prema vama. Zato pustite formu i fokusirajte se na suštinu.

Želim vam srećne praznike i da uvek budete okruženi ljubavlju, jer to je najlepši mogući poklon.

Reference:

3 Holiday Gifts That Don’t Cost a Penny
5 Thoughtful Gifts to Give When You Have No Money

Šta vam se od naših predloga za poklone najviše dopada? Šta najčešće poklanjate ljudima koje volite? Podelite sa nama u komentaru ispod.

5 2 glasovi
Oceni sadržaj
Nataša

Nataša

Glavni urednik bloga, asistent direktora i profesionalni lektor

Ljubitelj sam lepih reči, jezika, knjiga, cveća i jednog neverovatnog žutog mačka. Od prava, preko lekture, do WordPress-a u nekoliko koraka.

Nadam se da ti se svideo članak i da ti je pomogao. Ukoliko želiš, ostavi komentar, svoje iskustvo, savet ili pitanje. Takođe, ukoliko primetiš bilo kakvu grešku u tekstu ili smatraš da smo negde pogrešili, obavesti nas - bićemo ti zahvalni.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x