skip to Main Content

Kako da zaustavim crne misli: Jednostavna tehnika koja radi

Možda ste se i vi nebrojeno puta našli u vrtlogu nepozvanih misli, neprijatnih, negativnih, bolnih…neizdrživih. Zapravo, čak niste sigurni da li ste se vi našli u njima ili one u vama. Verovatno ste pokušali da uradite mnogo toga kako biste ih odagnali ili pobegli od njih, ali one se nikako ne daju ukrotiti, neće da odu, prate vas… Zašto?

Anfas i profil crnih misli

Crne misli kao da imaju svoj zasebni život i daju sebi za pravo da dođu kad im se prohte. A kad dođu, stvarno se ponašaju bahato i samovoljno. Smeste se u glavu, uzburkaju sve druge misli, ubrzaju disanje, uznemire srce…

Ne zna se kada im je izgled i karakter gori – kada se nalaze i viču usred glave ili vam se prikradaju i šapuću sa strane. Odakle god da dolaze i gde god da se nalaze, stičete utisak da one dominiraju i uzimaju prevlast. Osećate nemoć i polako im se prepuštate. Veoma brzo ništa osim njih ne postoji. Vidite, čujete i osećate samo njih.

devojka se drzi za glavu

Crne misli postaju sve crnje, a vi sve manje živi.

Glava vam jedva viri iznad te ustalasane mutne vode, koja vas čas preklopi nekim novim iznenadnim talasom, čas vam da trenutak predaha, da bi opet nastavila mučenje.

U tim kratkim trenucima bez crnih talasa poželite da preuzmete kontrolu, da pomognete sebi, da ukrotite vodu i zauzdate uzburkane talase. Ipak, dok vi gubite snagu, okupirajuće negativne misli su se prilično osnažile i sada ih je gotovo nemoguće zaustaviti. Gotovo nemoguće, ali ipak moguće.

Da, moguće je u ovakvim situacijama naći rešenje. Moguće je zaustaviti navalu negativnih iscrpljujućih misli i pomoći sebi.

Tehnike koje rade, ali…

Mnogo je tehnika za zaustavljanje negativnih misli, koje se neminovno pojavljuju svima – nekome češće, nekome ređe, ali niko na njih nije imun. Neki ljudi imaju svoje lične patente koje su otkrili jer ih je muka naterala i uspešno savladavaju problem zvani ,,Navala crnih misli”. I to je sjajna vest – da je moguće naći samostalno rešenje i originalnu tehniku samopomoći koja radi. Jer, tehnika vredi samo ako je korisna. U suprotnom, to je neupotrebljiva teorija.

Ukoliko još uvek nemate način da izađete iz ovakvog sadržaja u glavi, a imate taj negativan i mučan sadržaj, rado ću sa vama podeliti svoje patente do kojih sam došla prisilno se družeći sa crnim mislima.

Prvo sam probala neke tehnike za koje sam čula i o kojima sam učila.

Na primer:

  • Odmah usmeriti fokus na nešto drugo;
  • Reći mislima “stop”;
  • Uključiti pozitivne afirmacije;
  • Ne davati mislima na značaju;
  • Brojati unazad…

Sve to može biti delotvorno i može trenutno pomoći. Verovatno će neko pronaći među ovim predlozima onaj koji mu odgovara i koji primenjuje. Ipak, kada razgovaram sa klijentima i uputim ih u ove vežbe kao mogućnost za odagnavanje mračnih misli, najčešće čujem: ,,Da, razumem, ali…” i shvatila sam da je to ,,ali” ono što je najvažnije, a što nedostaje – uneti boje, ,,zašareneti” svoje misli. E, to je pravi podvig!

Trenirajte ,,šarene” misli

Dakle, nije dovoljno samo zaustaviti crne misli, važno je pokrenuti šarene.

Kako se to radi?

glava puna boja

Bitno je da uvek imate spremnu neku misao vesele boje, koja vam znači, koja vas pokreće. Odredite značenje svake boje – šta za vas predstavlja crvena, žuta, zelena…koju emociju nosi, kakvo raspoloženje, koje sećanje, kakve senzacije izaziva u vama. Zatim nađite misao ili pokret koji ćete povezati sa tom bojom, a koji će pokrenuti prijatne emocije i doživljaje. To treba da učinite za više boja, tako da imate spreman spektar u svakom trenutku. Poenta je povezati više boja i više lepih doživljaja. Možete da za jednu boju vežete više pojmova, sećanja, osoba, misli koje vam bude radost, ljubav, lepotu, mir, sklad – automatski vas odvajaju od crnih misli.

Takođe, možete imati papire u tim bojama ili predmete, koji će vam fizički i tehnički olakšati izvođenje ove vežbe.

Naravno, suština i efikasnost svake vežbe je u njenoj primeni, dakle u treningu. Zato, ne čitajte samo o načinima kako da izađete na kraj sa crnim mislima, ne pokušavajte da jedete jelovnik, već okusite jelo – zaista uradite nešto za sebe!

Znam da nije baš lako i nije isključeno da ćete u početku imati poteškoća, ali možda se i iznenadite – često će se desiti da osetite veliku promenu posle prve boje čija će aktivacija automatski zaustaviti negativan tok.

Eto, kad crne misli povedu kolo, vi ćete formirati novo, šareno kolo u svojoj glavi, jer ste u mogućnosti! A jeste, sigurno.

I još nešto o mislima uopšte

S obzirom na to da je predstavljena tehnika ,,šarenih misli”, nisam zanemarila činjenicu da bi ta tehnika teško bila primenjiva daltonistima (a ima ih, i to nije ništa ni neobično, ni strašno).

U tom smislu i sa željom da misli udostojimo još nekog komentara i pojašnjenja, volela bih da o mislima kažem (napišem) i ovo:

Nema čoveka koji ne misli. Na kraju krajeva, to čoveka i odvaja od drugih živih bića. Ali, takođe, čovek je retko živo biće koje ume da radi protiv sebe. A tome su najčešći uzrok upravo misli.

Veoma je važno da osvestite i shvatite da vi i vaše misli niste isto, kao što vi i vaša garderoba niste isto. Garderobu imate, nosite, volite, čak se i vežete za nju, ali znate da vi niste vaša garderoba. Tako je i sa mislima, iako su u glavi, unutar vas, pa deluju bliže. I misli samo imate, one jesu vaše, ali one nisu vi. Misli dolaze i odlaze, a vi ste uvek tu. Misli zamenjuju jedna drugu, a vi nemate zamenu – jedinstveni ste.

Zato ne morate umanjiti vrednost svojih misli (nekada su one predivne i dragocene), udostojite ih svoje pažnje, ali ne dajte im toliko na značaju, jer ste od svega što imate, najznačajniji vi!

Koja je vaša tehnika za prevazilaženje crnih misli? Na koji događaj ili osobu pomislite kada želite da se razvedrite i ,,zašarenite” svoje misli? Podelite sa mnom u komentaru ispod.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Samopoštovanje i kako ga steći: Sve što treba da znamo, a niko nas nije učio.

4.6 7 glasovi
Oceni sadržaj
Marija Maričić

Marija Maričić

Profesionalni kouč, Praktičar Logosinteze, NLP Master

Kao kouč, primenjujući autentične tehnike u kojima su implementirana moja znanja iz oblasti koučinga, Logosinteze, NLP-a, psihologije i pedagogije, radim sa klijentima na ključnim životnim temama (ciljevi, blokade, strahovi, samopouzdanje, odnosi, promene, vrednosti, uverenja, životne prekretnice…), uživo i online.

Kao moj klijent, od mene ćete dobiti uvažavanje izazova (i problema) sa kojima se nosite, potpunu posvećenost i osećaj „kao kod kuće“ – kada znate da ništa loše ne može da vam se desi, da ste sigurni i bezbedni i da idete ka rešenju i rasplitanju onoga što vas muči. Pomoći ću vam da živite život kakav želite živeti!

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x