skip to Main Content

,,Budi pozitivan!” – Lako je reći…

Jedna od šala koju je iznedrila prošlogodišnja ,,korona izolacija” bila je da ne treba slušati life coach-eve kada savetuju: ,,Budi pozitivan!”, već je cilj ostati negativan (na koronu, naravno).

Duhovita opaska, svakako, ali nisu life coach-evi papagaji koji ponavljaju fraze tipa – Samo budi pozitivan, samo misli pozitivno…, kao što ni pozitivnost ne treba da bude prioritet i obaveza.

Nije sve u pozitivnosti

Zaista, možda se ta fraza ,,misli pozitivno” i malo (više) izlizala. Mnogi govore o pozitivnom razmišljanju i  propagiraju ga kao obećavajući preduslov dobrog života. Zagovaraju pozitivizam po svaku cenu, pa se pozivaju i na čuveno Andrićevo: ,,Ama, misli dobro, pa će dobro i biti”.

Ipak, veoma je važno istaći da niti je sve u tom pozitivnom razmišljanju niti je pozitivno razmišljanje uvek i za svakog moguće. Koliko god da je dobro i vrlo često korisno, zaista nije neophodno da uvek bude prisutno, a nije ni prirodno u našoj dinamičnoj, i ponekad surovoj, svakodnevnici.

Istina, ima ljudi koji mogu da ostanu pozitivni i u najnegativnijim životnim okolnostima i koji uvek mogu da nađu dobre strane svega što se događa. Ali, mnogo je više onih ljudi, običnih ljudi, koji, koliko god da se trude, ne mogu tako lako da se okrenu pozitivnom razmišljanju. Jednostavno, te lepe misli demantuje ružna realnost.

I, šta tada i kako tada?

Bez pritiska, molim!

momak drzi ruke u visini ramena, dlanove okrenute ka fotografu, u znak odbijanja

Za početak, nemojte sebe primoravati da mislite pozitivno i očekivati od sebe da vas ništa ne tangira. Nemojte stopirati svoje emocije samo zato što nisu prijatne, nemojte odmah ,,režati” na svaku svoju misao koja vam se učini sivkastom. I najvažnije, ne ljutite se na sebe i ne prekorevajte se. Ne morate da  poslušate savet: ,,Budi pozitivan!”

Sasvim je u redu da vas preplave neprijatne emocije, sasvim je u redu da vam je ponekad glava prepuna pitanja, sumnji i bojazni. Ali, važno je da idete dalje! Važno je da se ne poistovetite ni sa tim mislima ni sa tim osećanjima.

Možete sebi reći: ,,Baš mi je bezveze sad i žao mi je što mi se sad ovo dešava, ali znam da će proći i znam da će biti bolje. A znam da i ja mogu bolje. Trenutno ne mogu, ali znam da mogu.”

Pa, zar ovo nije dovoljno pozitivno da pokažete samorazumevanje, da se pobrinete za sebe i ohrabrite se?!

Ne gubite snagu primoravajući se da mislite pozitivno onda kada to ne možete, već čuvajte pozitivne misli onda kada se jave, a svakako će se pojavljivati. Kad god dođu, dobrodošle su, a što ih više primećujete i negujete, one će vam dati snagu da prevaziđete teške situacije – teške, ne negativne!

Razlikujte negativno i neprijatno

Sigurno ste se nalazili u životnim okolnostima koje vam se ne sviđaju i okarakterisali ste ih kao negativne situacije koje vam se događaju. A možda ste i ubedili sebe da vam se stalno događa nešto negativno… Baš vama, baš stalno, baš negativno! I još kada pomislite da u svemu tome morate misliti pozitivno – grrrrr!

Poznato, zar ne?!

Moram vam reći da stvari stoje drugačije. Niko nema taj ekskluzivitet da se baš njemu događa nešto što niko drugi nije doživeo, bilo lepo ili manje lepo… Nikome se ne događaju stalno samo loše stvari.

A kad se desi nešto loše, sasvim je razumljivo da vam se to ne sviđa i da vam nije prijatno. Ipak, to što vam je neprijatno, ne znači da je negativno po vas, naprotiv! Samo je pitanje vremena kada će se ,,negativne” situacije ispostaviti kao pozitivne za vaš rast. E, to je ona dobra pozitivnost, bez pritiska, bez primoravanja. To je životna pozitivnost do koje se dolazi težim putem, ali koja je najkorisnija za vaš razvoj.

devojka sa rancem na ledjima hoda poljskim putem sa osmehom

Naravno, u trenutku kada vam se događaju životne neprijatnosti, ne možete videti širu sliku i sagledati drugu stranu – pozitivnu. To što u tom trenutku ne možete sagledati, ne znači da ne postoji. Postoji, i te kako.

Neprijatne neminovnosti

Ali, da idemo redom! Za početak važno je prihvatiti to što zovete ,,negativna situacija” kao neminovnost. Dakle, događa se i to ne možete promeniti. Svakako, ako nešto možete promeniti, treba to i da uradite, ali često ne možete uticati na okolnosti.

Tada je najvažnije ne opirati se i ne trošiti energiju na besmislena pitanja ili ljutnju, jer će vas to samo oslabiti. Treba priznati sebi da se to događa, iako vam se ne sviđa i osvestiti svoju sposobnost da to možete da podnesete.

Kada nevolje prođu, kada se bure smire, kada više niste okupirani neprijatnim (ne negativnim) emocijama, imate mogućnost da bistre glave i sa novim, velikim iskustvom sagledate sve korisne i pozitivne aspekte koje vam je donelo baš ono što vam nije prijalo i što ste nazvali negativnim.

Prihvatanje kao najbolji izbor

Znajući da su neprijatni događaji i teškoće u stvari vaši najmudriji učitelji, koji vam donose lekcije od suštinske važnosti, treba prihvatiti i učitelja i lekciju, položiti ispit i dati sebi diplomu za odličan uspeh!

Zato treba istrajati i najvažnije – prihvatiti, jer svaki drugi izbor vam ne koristi.

A kada spremno prihvatite sve što vam život nosi, nikada više sebe nećete opteretiti obavezom pozitivnosti i nećete dozvoliti bilo kome da vam pozitivnost nametne kao obavezu.

Da li se vodite tvrdnjom da uvek treba biti pozitivan ili umete da dozvolite sebi da osetite i neprijatne emocije? Verujete li da su teške situacije u životu prilike za rast i razvoj? Podelite sa mnom u komentaru ispod.

5 1 glas
Oceni sadržaj
Marija Maričić

Marija Maričić

Profesionalni kouč, Praktičar Logosinteze, NLP Master

Kao kouč, primenjujući autentične tehnike u kojima su implementirana moja znanja iz oblasti koučinga, Logosinteze, NLP-a, psihologije i pedagogije, radim sa klijentima na ključnim životnim temama (ciljevi, blokade, strahovi, samopouzdanje, odnosi, promene, vrednosti, uverenja, životne prekretnice…), uživo i online.

Kao moj klijent, od mene ćete dobiti uvažavanje izazova (i problema) sa kojima se nosite, potpunu posvećenost i osećaj „kao kod kuće“ – kada znate da ništa loše ne može da vam se desi, da ste sigurni i bezbedni i da idete ka rešenju i rasplitanju onoga što vas muči. Pomoći ću vam da živite život kakav želite živeti!

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x