Šta je tamna noć duše i zašto ti je potrebno ovakvo iskustvo?

Zapanjujuće, zastrašujuće i često veoma bolno iskustvo koje potresa čitavo biće. Ona je iskra duboke transformacije. Potresa samu dušu i tera vas da se suočite sa svojim senkama da biste ,,uronili” u sebe i otvorili put za nešto potpuno novo.

Koje su faze tamne noći duše i kako poznavanje procesa može da vam da nadu i pomogne da razumete ovo iskustvo? Pre nego što prođemo kroz sve faze, hajde da se upoznamo sa ovim pojmom.

Šta je zapravo tamna noć duše?

Tamna noć duše je faza razvoja u kojoj osoba prolazi kroz transformaciju, a svaka transformacija podrazumeva ,,raspad” dela ličnosti. Odbacivanje nečega što nije bilo naše. Kriza, raspad ličnosti, slom percipiranog smisla života i važan prelazak na dublju percepciju sopstvene uloge u životu. Preusmeravanje, rast i dobijanje nove svrhe u životu. Neki je nazivaju i duhovnom depresijom.

Može biti poput egzistencijalne krize koja vas tera da preispitate smisao života i sve u šta ste verovali do tada. Posle tamne noći duše, rađa se novi duh.

silueta-čovek-tamna-noć-duše-zvezde
Photo by Greg Rakozy on Unsplash

Simptomi tamne noći duše

 • Čini vam se da se sve raspada.
 • Osećate se zbunjeno, izgubljeno, besmisleno, prazno i usamljeno.
 • Ne osećate se zadovoljnim ili radosnim u stvarima koje vas inače čine takvim.
 • Život za vas nema smisao ili svrhu i imate egzistencijalnu krizu.
 • Ne želite da radite bilo šta, već nešto što vas jako ,,vuče” (ne da vam mira i podseća vas da mu se posvetite).
 • Neprijatne emocije mogu isplivavati na površinu: možete plakati nekontrolisano ili bez ikakvog razloga, osećati anksioznost ili napade panike.
 • Prošla sećanja i događaji iz detinjstva mogu isplivavati na površinu.

Razlika između tamne noći duše i depresije

Glavna razlika je u tome što, nakon onoga što psiholozi nazivaju depresijom, možete se osećati bolje, ali ćete i dalje biti identifikovani sa svojim umom i telom. Dakle,  nema dubinske promene. Tamna noć duše potresa čitavo biće i ovo je proces u kom se raspada vaš stari identitet i rađa se novi. Zapravo, ne rađa se novi, bio je tu sve vreme, samo je bio sakriven, sputan, potisnut.

Nakon tamne noći duše, više se ne identifikujete sa svojim umom i telom i znate ko ste (pre svega duhovno, energetsko i intuitivno biće, ne samo skelet pokriven mesom). Neki ovo nazivaju i smrt ega (eng. ego-death).

Okidači tamne noći duše

Tamna noć duše može biti izazvana nekim događajem u životu. Najčešći okidači su:

 • smrt drage osobe;
 • odvajanje od drage osobe;
 • raskid / razvod;
 • gubitak posla;
 • gubitak svega što imate;
 • iskustvo blisko smrti;
 • žustra kritika osobe koju poštujete i volite…

Svi navedeni događaji imaju nešto zajedničko – nagone vas da preispitate smisao života. To pitanje je ono koje izaziva toliko bola, ljutnje i uznemirenosti ako niste voljni da se promenite.

Faze tamne noći duše

Tamna noć duše se obično doživljava u četiri različite faze:

 • ,,udar munje”;
 • raspad;
 • pročišćenje;
 • reintegracija.

Dok prolazimo kroz ovo iskustvo, možemo se osećati zarobljenim u jednoj od faza, ali je važno da znamo da su sve međusobno povezane i da su deo većeg procesa. Dobro je znati da će ponovo zasijati svetlost.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Udar munje

Desi se neočekivani događaj, nakon čega sledi šok. Okidači mogu doći i iznutra, bez nekog velikog spoljašnjeg povoda.

Raspad

Odjednom, više ništa nema smisla. Čini vam se da se sve raspada. Izgubljeni ste i ne znate kako nastaviti. Mislite da više nije vredno živeti.

Ovaj proces je „umiranje” vašeg ega. Bićete primorani da se suočite sa nečim što ste možda dugo i nesvesno izbegavali da biste mogli da počnete da se isceljujete i obnavljate.

Pročišćenje

Pošto doživite potpuni slom, pruža vam se prilika da saznate šta je zaista važno u vašem životu. Dolazite do nekih novih spoznaja. Počinjete da razumete da se stvari dešavaju sa razlogom, da ništa nije slučajno.

Čišćenje je trenutak kada možete da sagledate šta je suština — ostavljajući iza sebe ono što vam više ne služi. To može biti trenutak jasnoće i čišćenja prostora. I fizički, i mentalno, i emocionalno.

Reintegracija

Tokom faze reintegracije, konačno se vraćate sebi. Posle svog haosa i bola, možete osećati kao da život ponovo dobija boju.

To je kao uzdizanje feniksa — pronalaženje sebe iznova.

Možda ćete otkriti da su se stare navike promenile ili da imate nova interesovanja. Tokom ove faze važno je da budete svesni šta vam nije služilo u prošlosti i da se ne vratite starim navikama. U suprotnom, osuđeni ste na ponavljanje procesa.

Tamna noć duše – doživljaj u ciklusima

Kada postanete svesni ovog procesa, možda ćete primetiti da se dešava u manjim ciklusima tokom celog života. Umetnici, na primer, mogu da osećaju da prolaze kroz tamnu noć duše svaki put kada završe neko umetničko delo ili projekat. Pošto posvete mnogo vremena stvaranju nečega i ulažu sebe na svim nivoima u to – kada završe, mogu osetiti depresiju.

devojka-obala-mora-tamna-noć-duše-sunce-iskustvo
Photo by Artem Kovalev on Unsplash

Međutim, kada su upoznati sa ciklusom, onda znaju da će proći nekoliko dana ili nedelja pre nego što pronađu novu inspiraciju u životu.

Najvažnija stvar koju treba imati na umu jeste da je to samo ciklus kroz koji prolazite u trenutku promene. Ovo nije nešto što je trajno.

Koliko dugo traje tamna noć duše?

Tamna noć duše može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Dužina zavisi od intenziteta iskustva i vaše spremnosti da se menjate. Ako se previše čvrsto držite prošlosti i imate otpor da se menjate, može trajati dugo.

Umesto da budete opsednuti time koliko dugo će trajati, može biti od pomoći da se setite da je to proces. Dajte sebi vremena i budite strpljivi. Zagrlite sebe.

Saveti kako lakše da prođete kroz iskustvo

Kada prolazite kroz tamnu noć duše, stvari vam mogu delovati pusto i sumorno. Možda ćete otkriti da odgurujete ljude i da se izolujete od svega i svih.

Može biti primamljivo okrenuti se samosažaljenju, sumnji i ometanjima. Međutim, što više odlažete suočavanje sa tim što treba da promenite, iskustvo tamne noći duše će duže trajati.

Ključno je da negujete strpljenje i otvorenost za proces. Pokušajte da budete radoznali i iskoristite ovo kao priliku da upoznate sebe na dubljem nivou. Što brže to uradite, brže i lakše ćete proći kroz ovo iskustvo.

Ako se osećate zaglavljeno, evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste olakšali sebi život:

 • izbegavajte velike skupine ljudi;
 • uživajte u prirodi;
 • vežbajte, pokrenite svoje telo;
 • jedite što je moguće zdraviju hranu;
 • potražite pomoć od najbližih, ali i od stručnjaka;
 • setite se da je i to prolazno.

Istinski je važno da potražite pomoć. Ne morate da patite i prolazite sami kroz tamnu noć duše. Razgovarajte sa bliskim osobama i ljudima koje volite. Potražite terapeuta koji će vam pomoći i voditi vas kroz ovaj proces.

Put ka samodestrukciji ili prelazak na viši nivo svesti?

Tamna noć duše je moćno iskustvo koje potresa do same srži bića. Nakon šoka, oni koji ne uspeju da pronađu snagu i novi smisao vrlo lako mogu uništiti sebe kukavički pribegavajući ekstremima kako bi ublažili bol, npr. narkoticima, alkoholu, kocki, prejedanju i sl. Ponekad je i ovo jedna od faza ljudi koji prolaze kroz tamnu noć duše.

Duhovni učitelj Adjašanti je jednom rekao: „Prosvetljenje je destruktivan proces. Prosvetljenje je rušenje neistine. To je potpuno iskorenjivanje svega što smo zamišljali da je istina.”

Iako je ovo možda neprijatno putovanje, ono će vas na kraju dovesti do snažnijeg i svrsishodnijeg života. Samo se setite da je ovo proces i stepenica ka višim nivoima svesti.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Dark Night Of The Soul: Stages And Why You Have One
How To Get Through The Dark Night of The Soul

4.4 13 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
1 Komentar
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nada
1 godina od komentara

Moja tamna strana duse bila je bolna i dugo je trajala .. 2 god .. . Bilo je i faza kada sam mislila da je prosla .. , ali ..Pročišćenje ocigledno nije bilo potpuno.
Ali PROŠLA je i beskrajno sam joj zahvalna , jer sam se vratila sebi.
Odlican tekst, poučan, dobro objašnjeno. Hvala vam

1
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x