Kako sačuvati mentalno zdravlje i ostati priseban u teškim vremenima?

Verovatno ste čuli izreku koja kaže: ,,Svako vreme nosi svoje breme”. Ipak, činjenica je da živimo u jednom vrlo neobičnom periodu koji sa sobom nosi veliki broj izazova. Čak i bez tih globalnih izazova, svakodnevno se nosimo sa mnogo situacija koje zahtevaju našu prisebnost i smirenost, inače se mogu pretvoriti u izvor stresa i briga. Ukoliko želite da poradite na tome da zaštitite svoje mentalno zdravlje i ostanete u miru sa sobom i okruženjem, imamo nekoliko preporuka kako to da učinite.

Zapamtite ovo – vi upravljate sobom. Od vas zavisi kako ćete se osećati i kakve će biti vaše reakcije. Možda nećete moći da rešite sve životne izazove i probleme, ali možete da pronađete najbolji način da se nosite sa njima. Očuvanje vašeg mentalnog zdravlja nije važno samo u stresnim situacijama, već u svakom trenutku, ako želite da vodite zdrav, srećan i ispunjen život.

Ne držite sve u sebi

Jedan od prvih koraka u čuvanju vašeg mentalnog zdravlja jeste da kažete kako se osećate. Sigurno ste svesni da nije dobro ni zdravo potiskivati emocije i držati u sebi sve ono što nas tišti. Ovo može napraviti mnogo više štete nego koristi. Zato razgovarajte sa bliskim ljudima, recite im šta vam je u glavi, kako se osećate, šta vas muči… Otvaranje prijateljima i porodici u vezi sa svojim brigama i izazovima nije znak slabosti. U stvari, to dokazuje da ste dovoljno jaki da drugima pokažete ne baš savršene delove svog života.

nasmejani par

Često ljudi spolja deluju snažno, a zapravo unutra vlada haos. Ovo se događa kada se nikome ne otvaraju i čuvaju sve u sebi, pa na kraju eksplodiraju. Ne čekajte da vam se to desi. Jedan od razloga zašto dolazi do takvih situacija je što ne želimo nikoga da uznemiravamo svojim problemima ili mislimo da nas ne bi razumeli. Budite sigurni da se svako suočava sa nekim svojim problemima, ma koliko vama tuđi životi izgledali savršeno. A ko će nas bolje razumeti nego oni koji nas vole? Budimo tu jedni za druge, jer svaka briga je manja kada se podeli.

Radite ono što volite

Ukoliko ste otkrili šta je to što vas ispunjava i koji dar imate da poklonite ovom svetu, a pritom je to i deo vaše profesije, vi onda živite svoju svrhu i spadate u prave srećnike. Ako još uvek niste osvestili šta biste to radili da novac ne postoji, kojim poslom biste se bavili čak i da nije plaćen – tragajte, pokušavajte, isprobavajte različite stvari. Nikada nije kasno i uvek možete da izdvojite bar malo vremena da nešto novo naučite i probate.

Za početak, bavite se svojim hobijima. Kada toliko uživate u nečemu da izgubite pojam o vremenu i svetu oko sebe, tada ste najviše u kontaktu sa svojom suštinom i u toj situaciji ne možete biti zabrinuti niti pod stresom. Tu postoji samo sada, samo taj trenutak i spokoj koji vam on pruža. Bilo da uživate u čitanju, plesu, slikanju, pletenju, kuvanju ili gajenju cveća, izdvojte vreme i poklonite to sebi. Vrlo često smo skloni da tuđe potrebe stavljamo ispred sopstvenih, ali ako se sami ne osećamo dobro i zadovoljno, nećemo ni drugima moći da budemo od pomoći.

Ne radite ono što ne želite da radite

Nije samo važno da radite ono što vas ispunjava i ono što želite da radite. Isto tako je važno da ne radite ono što ne želite da radite, ono što ne osećate da je ispravno. Kada god osetite neku telesnu senzaciju u vezi sa nečim o čemu razmišljate, ne ignorišite to. Ukoliko slušate, vaše telo vam stalno poručuje šta je za vas dobro, a šta ne.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Osvestite važnost zdravlja

Duh, um i telo predstavljaju jedinstvo i jedno bez druga dva ne funkcioniše. Da biste sačuvali mentalno zdravlje, potrebno je da i fizički budete što zdraviji. Ako trenutno imate problema sa zdravljem, posmatrajte to kao životnu lekciju iz koje možete mnogo da naučite. Radite na tome da više brinete o sebi i o svojim potrebama i da iskorenite sve one loše navike koje su uticale na to da vam se zdravlje naruši.

Preventiva podrazumeva da se što zdravije hranite, da budete aktivni i spavate dovoljno i kvalitetno. Sve to ponekad nije lako uklopiti, posebno ukoliko želite da budete uspešni na poslu, posvećeni porodici, viđate se sa prijateljima i imate neko vreme za sebe. Potrebna je jako dobra organizacija i podrška okruženja da bi se sve odvijalo kako treba.

lepa nasmejana devojka pravi salatu u kuhinji

Ako ste zapostavili neke zdrave navike u poslednje vreme, krenite ponovo da ih uvodite, jednu po jednu. Najpre se potrudite da ne preskačete obroke i da izbegavate brzu hranu i nezdrave grickalice. Jedite što više povrća i sezonskog voća, pijte dovoljno vode i aktivirajte svoje telo. Makar to bilo po pola sata treninga tri puta nedeljno, budite sigurni da će vam telo biti zahvalno, a imunitet i raspoloženje će se popraviti. Trudite se da idete na spavanje pre ponoći i sigurno ćete se osećati odmornije. Mali koraci prave veliku razliku na duže staze.

Manje gledajte u ekran

Pod ovim mislim na televizor, kompjuter, telefon, tablet ili bilo šta od moderne tehnologije. Televizor bi bilo najbolje da potpuno izbacite iz upotrebe jer, nažalost, ono čime nas ,,bombarduju” sa svih kanala nije nimalo dobro za naše mentalno zdravlje, a sasvim sigurno nije ni korisno. Sve što vas zanima danas možete pronaći na internetu, a tu bar imate mogućnost da filtrirate informacije i da istražite i preispitate ono što čitate ili gledate, umesto da vam se nešto nameće putem televizijskog programa.

Takođe, kada provodimo previše vremena na društvenim mrežama, to prelazi u zavisnost. Dolazi do upoređivanja sa drugima, osećaja manje vrednosti, anksioznih i depresivnih stanja. U najblažem slučaju, potrošićete vreme koje ste mogli da iskoristite na kvalitetniji način – družeći se sa dragim ljudima, učeći nove stvari, uživajući u svojim hobijima. Potrudite se da pametno investirate svoje vreme i pažnju i da ne preterujete ni u čemu.

Provodite vreme u prirodi

Nema boljeg načina da umirite uzburkane misli i ponovo uvidite koliko je život lep od boravka u prirodi. Svež vazduh može biti lek. Nažalost, svedoci smo toga da je vazduh, posebno u gradovima, zagađen i ponekad štetan po zdravlje. Ako živite blizu šume, jezera, mora – blago vama. Ako ne, prošetajte do najbližeg parka ili reke.

Posmatrajte travu, drveće, reku kako teče. Sve ide svojim tokom, živi svoj život i ne dozvoljava da ga bilo šta od spoljnih uticaja omete. Osetite tu lakoću i mir i probudite ih u sebi. U prirodi je najlakše biti u sadašnjem trenutku i meditirati. Svaki put kada ste potpuno prisutni, dok posmatrate ono što je ispred vas, čujete zvuke ili osećate mirise, bez vrtloga misli i pitanja u glavi – vi ste tada potpuno u sadašnjem trenutku. U takvom stanju ne postoji stres. Kada je um smiren, svaki problem se lakše reši, a vrlo često rešenja dolaze i sama. Uznemiren um ne može da bude kreativan, ne može da rešava probleme, ne može da stvara i nije otvoren za izobilje.

lep muskarac sedi u sumi zatvorenih ociju

Dajte sebi oduška

Ne tražite od sebe savršenstvo. Niko ne može u isto vreme stići na sto strana i u svemu biti najbolji. Ne očekujte to ni od sebe ni od drugih. Dajte sebi (i drugima) pravo na grešku, na propust i oprostite kada se to dogodi.

Većina stvari nije dobra ako se u njima preteruje, zato ponekad dajte sebi oduška i uradite baš to što vam se radi. Pojedite tu čokoladu, provedite ceo dan u krevetu gledajući filmove, popijte čašu omiljenog vina ili pojedite celu picu. Ponavljam – ne treba preterivati, jer u suprotnom ćete kasnije imati mnogo više problema nego zadovoljstva.

Odmorite se. Otputujte na nekoliko dana ili makar izdvojte dan da odete u saunu, na bazen, masažu ili šta god vas čini srećnim. Zaslužujete da se opustite i da uživate, a onda nastavite dalje sa novom, obnovljenom energijom. Nemojte reciklirati staru energiju koja vas je dovela na mesto na kom možda ne želite da budete.

Potražite pomoć

Danas, više nego ikad, postoji pregršt mogućnosti da pomognete sebi da se osećate dobro. Jedan od tih načina je i obraćanje stručnjaku sa kojim ćete porazgovarati i možda uvideti nešto što sami niste mogli, pronaći novi način za rešenje problema i otkriti svoju snagu koje do sada niste bili svesni. Rad na sebi ne znači da sve treba sami da radite. Ovo je često zabluda i nepodržavajuće uverenje. Često nismo u stanju da sami sagledamo stvari iz više uglova, da donesemo odluke i pokrenemo neophodne promene.

Nekad je potrebno da zavirimo duboko u sebe i da pronađemo put, a to je mnogo lakše uz vođstvo. Zato postoji veliki broj različitih metoda i tehnika, koje su spoj moderne nauke, psihologije, duhovnosti, prirodne medicine i drevnih učenja, a koje možemo primeniti uz pomoć stručnjaka iz određene oblasti da bismo sebi olakšali i ulepšali život.

Kada zatražite pomoć stručnjaka, pokazujete hrabrost, svesnost i već ste na pola puta do uspeha. Informišite se o tome koje sve metode rada na sebi postoje, pa pronađite stručnjaka iz one koja vam se čini najinteresantnijom. Možete kombinovati različite pravce, što je i poželjno, jer jedan način rada često ne može pokriti sve što je potrebno. Što ste spremniji da radite na svemu onome što vas koči i muči u životu i otvoreniji da probate i istrajete u tome, to ćete brže i lakše doći do rezultata.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
How to Protect Your Mental Health in Tough Times

5 2 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x