Kako da oslobodiš potisnute emocije: Moć EFT metode

U ovom tekstu vam predstavljamo tehniku ,,tapkanja” preuzetu iz knjige ,,Samoozdravljenje” Kristijana Kolege (četrnaesto poglavlje). Ovo je tzv. EFT metoda/tehnika. Ukoliko ne znate ništa o EFT metodi i želite da naučite osnove, savetujemo vam da prvo pročitate tekst Šta je EFT metoda i kako može da mi pomogne, pa onda da se vratite na ovaj.

Proces samoozdravljenja

U ovom poglavlju naučićemo koje energetske tačke prenose negativan signal iz podsvesnog uma u telo i na koji način možemo svesno uticati na promenu svoje podsvesti. Pre samih tačaka, sledi proces prepoznavanja problema. Evo nekih uputstava kako prepoznati problem pre nego što krenemo da ga rešavamo.

dlanovi, osoba prstom dodiruje tacku na drugom dlanu

Pronađite problem koji želite da rešite (emocija, bol, stanje, nepodržavajuće uverenje…)

To znači da unutar uma treba utvrditi šta je to što nam smeta. To može biti npr. odnos s drugom osobom ili naše finansije. To može biti zdravlje ili, uopšte, kvalitet našeg života. Potrebno je priznati sebi šta nam zaista smeta i kako se zbog toga osećamo. Na primer – imam problema s bračnim partnerom i osećam ljutnju zbog toga. Znači, ono što nam smeta je naša ljutnja. Radije bismo da se ne ljutimo, ali ipak nalazimo dovoljno razloga za ljutnju. Proizvodimo emotivno stanje koje nam ublažava neko drugo stanje koje je još gore od ljutnje. Pokušajmo naći razlog zašto nas to ljuti, čega se bojimo, šta izbegavamo. Iskrenost prema sebi je ključ svega. Ako smo neiskreni prema sebi, problem će otići nazad u podsvest i do rezultata neće doći. Ukoliko se radi o telesnom bolu, lošem zdravstvenom stanju, utvrdimo tačno gde je taj bol i kako se osećamo dok nas boli (bespomoćno, teskobno, ljuto…).

Odredite jačinu delovanja problema na vas na skali od 0 do 10

Nakon što smo ustanovili koja nam emocija smeta, ili koji bol nas muči, uzmimo skalu od 0-10, gde bi nula bila ,,ne smeta mi” a 10 ,,užasno mi smeta, ne mogu da izdržim”. Stavimo svoj problem negde na tu skalu i, štaviše, pokušajmo pojačati intenzitet osećaja do 10, ako je moguće. Svim silama osetimo koliko nam to smeta i pojačajmo taj intenzitet na maksimum. To možemo postići tako što ćemo se prisetiti svih slika u memoriji koje su vezane za taj događaj ili tu osobu. Vrtimo taj film dok se osećaj maksimalno ne pojača.

Tapkajte sledeća mesta (energetske tačke):

• ivice dlanova
• vrh glave
• između obrva
• sa strane oka (kost, arkada)
• ispod oka (kost)
• ispod nosa
• ispod donje usne
• ključna kost
• ispod pazuha
• stiskajte puls, duboko udahnite i izdahnite, pa kažite ,,mir”.

Sa dva ili tri prsta jedne ruke tapkajte po ovim tačkama desetak sekundi, ili koliko je dovoljno da izgovorite fraze koje su navedene u donjem tekstu. Jačina samog tapkanja neka bude takva da vam je prijatno, ali ne i da vas boli.
• Ivica dlana je meki mišić između malog prsta i zgloba šake. Negde na sredini bila bi prva energetska tačka. Tapkajte na nju kao prvu tačku dok izgovarate prvu frazu.
• Vrh glave je sam centar lobanje a tapkati se može svim prstima, po tom centru i oko njega.
• Između obrva, s dva ili tri prsta.
• Sa strane oka, takozvana arkada, tvrdi deo kosti uz samo oko. Tapkajte na obe strane, s obe ruke u isto vreme.
• Ispod oka je jagodična kost koja malo štrči na obrazu. Mogu se tapkati obe kosti s obe ruke u isto vreme.
• Ispod nosa, dakle, odmah iznad gornje usne.
• Ispod donje usne, odmah iznad brade.
• Ključna kost se proteže od ramena do ispod vrata, gde su završeci uočljivi kao dve kosti koje štrče malo van, tačno ispod vrata. Koristite čitav dlan ruke da tapkate to mesto.
• Ispod pazuha, ne u sam pazuh, već 3-4 cm ispod, gde je kod žena početak grudi.
• Tačka na pulsu ruke može se stiskati ili po njoj tapkati. Ova tačka uključuje i tačku s druge strane, koja se stimuliše ako samo stiskamo taj deo jednom rukom. Ako želite, možete prvo tapkati pulsnu tačku, a zatim tačku sa suprotne strane, gde obično stavimo ručni sat. Dok tapkamo ovu tačku, udahnimo duboko i izdahnimo, i u isto vreme izgovorimo reč ,,mir”, prizivajući takvo stanje u svoj um i telo.

Osetite koliko se intenzitet osećaja pomerio na skali od 0 do 10

Nakon uzdaha-izdaha, popijte malo vode, opustite se i vratite um na one iste neugodne situacije, osobe, slike, zvukove i sl. Potom odredite koliko je sada taj osećaj intenzivan.

Nastavite da tapkate dok se negativan osećaj ne smanji na nulu

Kad se osećaj smanji na nulu, naša prošlost će i dalje ostati ista, ali će nam se činiti kao da se nekom drugom dogodilo, kao da pričamo neku priču koja nema neke emotivne veze s nama. To je stanje slobode od emotivne zatočenosti i možemo smatrati da smo tu tačku u podsvesti upravo očistili.

zena stoji rasirenih ruku, kao simbol slobode

Kad je osećaj na nuli, nastavite da tapkate pozitivnu afirmaciju za koju želite da se dogodi

Kad negativan signal prestane da dolazi u telo, postaće nam mnogo lakše da zamislimo neku prijatnu viziju i imamo dobar osećaj prema toj viziji. Dok zamišljamo tu viziju i proživljavamo te dobre osećaje, možemo da nastavimo tapkanje dokle god želimo. Jako je važno da u našem umu što duže držimo pozitivnu viziju i prijatne emocije, kako bi se one što brže ostvarile na fizičkom nivou.

Fraze prilikom tapkanja:

1. Iako osećam (naglasite tačno koju emociju, bol ili negativno verovanje želite da promenite), ja prihvatam i volim sebe onakvog kakav jesam, duboko i potpuno.
2. To što osećam (obratiti pažnju na sam osećaj koji je vezan za problem, ne dajući razloge i ne racionalizujući taj osećaj – ova ljutnja, ovaj bes…) Oslobađam i otpuštam ovu emociju (bol, negativno verovanje…)
3. Ja sada ozdravljujem, menjam se i moj život se menja nabolje.

Tapkajte se na navedenih deset tačaka na telu izgovarajući fraze. Prođite nekoliko krugova od prvog do poslednjeg mesta tapkanja, stalno izgovarajući prvu frazu. Potom, nakon udaha-izdaha, krenite na drugu frazu, tapkajući se na isti način. Nakon sve tri fraze (dakle, desetak krugova tapkanja) proverite na skali od 0-10 koliko se smanjio intenzitet bola ili emocije koju osećate ili negativnog verovanja koje vas prožima. Tapkajte sve do nule.

Dobro je navesti i činjenicu da su žene po prirodi više u kontaktu sa svojim emocijama i poznaju taj domen mnogo bolje nego muškarci. Ženama je ozdravljenje od negativnih emocija stoga mnogo lakše. Ovo ne mora nužno biti pravilo, već je to moje dosadašnje iskustvo u praksi.
Muškarcima zapravo nije problem da budu u kontaktu s emocijama, ali društveni odgoj kroz koji je prošla većina muškaraca uglavnom feminizira sposobnost osećanja tih emocija, pa se zbog toga većini muškaraca ,,zaledi” put do emotivnih stanja, posebno onih neugodnih. To otežava oblikovanje pravilnih fraza koje bi trebalo da postignu željeni rezultat. Dok su žene više u kontaktu s emocijama, manje su u kontaktu sa svojim sistemom verovanja – zato vrlo lako menjaju mišljenja i emocije. Kod muškaraca je situacija suprotna; budući da su emotivno manje aktivni, sistem verovanja postaje mnogo važnija stvar. Zato za muškarce savetujem da preispitaju ono u šta veruju.
Dakle, koliko verujem u ono u šta verujem i zašto – bila bi neka od pitanja koja bi muškarci trebalo da postavljaju sebi kako bi došli do uzroka problema. Ovde posebno treba analizirati negativna verovanja koja su suprotna onome što bismo hteli da imamo.

U svakoj situaciji treba naći idealno rešenje koje bi nas zaista činilo srećnim i mirnim. Prvi deo stvaranja fraza za tapkanje jeste priznavanje sebi da je trenutna situacija loša jer su naše misli i osećaji neprijatni. Zato to priznamo i oprostimo sebi i krenemo sa zamišljanjem idealne situacije i autosugestijom uverimo sebe kako je to moguće za nas. Zamislimo neku lepu situaciju i dopustimo sebi da verujemo da je moguća za nas i kako prepreke ne postoje jer ih više ne zamišljamo. Tapkamo se sve vreme i posebnu pažnju usmeravamo na emotivno stanje. Ukoliko se negativni osećaji smanjuju, na pravom smo putu.

Za kraj

Prizivanje negativnih stanja pomoću memorija iz prošlosti + tapkanje po energetskim tačkama + pozitivna afirmacija => ozdravljenje uma i tela => rešenje svih problema

Nakon kratkotrajne prakse od samo nekoliko dana tapkanja, po jedan sat svaki dan, primetićemo zapanjujuće promene u svom životu. Prvi simptom je uglavnom osećaj olakšanja i povratak energije. To je zato što negativne misli i neprijatna osećanja oduzimaju energiju telu jer su neprirodni. Negativna misao propraćena neprijatnom emocijom ekvivalentna je neistini. Dakle, kad se osećamo loše i imamo loše misli, to je znak da sami sebe lažemo u vezi sa nečim i da nam nije poznata prava istina. Suočavamo se s nepoznatim i stvaraju nam se neprijatne emocije, a iz tog stanja svi ostali problemi nastaju, jedan za drugim.

Potrebno je biti konstantno introspektivan, posebno na samom početku, dok se takvo ponašanje tek usvaja kao navika. Uvek treba biti spreman suočiti se s bilo kakvim strahom ili nekim drugim neprijatnim osećanjem, kao i biti prisutan u sadašnjem trenutku, priznati sebi kako se osećamo i krenuti sa tapkanjem.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

4.6 5 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x