skip to Main Content

Šta je meditacija i kako da meditiram: Meditacija za početnike

Ako ste povremeno nezadovoljni, uplašeni ili pod stresom i to vas iscrpljuje, meditacija je nešto što može da vam pomogne. Možda vam se dešavalo da sedite na plaži i gledate u more ili jezero, opušteni, ne razmišljate ni o čemu konkretno, posmatrate šta se dešava oko vas. Ovakvo stanje svesnog prisustva, utišavanja uma, naziva se meditacija.

Šta je meditacija?

Za meditaciju bi se moglo reći da je alat koji nam omogućava da budemo u sadašnjem trenutku, da posmatramo svoje misli i dopuštamo im da budu. Meditacija ne treba i ne sme da bude beg iz naše realnosti koju percepiramo sa naših pet čula, već alat koji nam omogućava i pomaže da bolje i u potpunosti podnosimo istu. Ona je vrsta treninga koja nam između ostalog pomaže da ne budemo reaktivni, da se brže vratimo u sadašnji trenutak, da naučimo da se disociramo od naših misli i podsetimo se da mi nismo naše misli, već da su one jednostavno posetioci u energetskoj strukturi. Posetioci koji su tu u prolazu, oni dođu i odu. Posetioci za koje ne treba da se vežemo, već samo da ih posmatramo, bez osuđivanja.

Zašto je korisno meditirati?

Kada ste pod uticajem emocija, vi koristite manji deo svog mentalnog potencijala nego inače. Svaka emocija vas ograničava, tako da mislite u skladu sa njom i time vam umanjuje sposobnost rasuđivanja. Ukoliko su vaše emocije veoma intenzivne, kao kada ste besni ili vas uhvati panika, možete potpuno da izgubite kontrolu nad svojim ponašanjem. Ukoliko želite da naučite svoj um da koristi veći deo svog potencijala, onda počnite da meditirate.

Naučno je dokazano da meditacija poboljšava rad srca, snižava povišen krvni pritisak, pojačava imunitet, ali i lučenje serotonina (hormona sreće).

Šta zapravo radite kada meditirate?

Da biste se oslobodili svojih emocija, potrebno je da se mentalno opustite. Pronađite mesto gde vas niko neće uznemiravati neko vreme i zauzmite udoban položaj, sedeći ili ležeći, kako vama odgovara. Ono što vi, zapravo, pokušavate da uradite jeste da svoj um dovedete u njegovo alfa stanje (stanje sna). Ako vam se dogodi da zaspite u toku meditiranja, ne brinite, to je normalno. Na ovaj način, vaš um je oslobođen od emocija i misli, za razliku od uobičajenog, budnog stanja.

Koji izazovi se mogu pojaviti dok meditirate?

Ideja da sednete udobno i umirite svoj um, tako da on prestane da vas ,,bombarduje” raznim mislima, jednostavna je kad se o njoj priča, ali je sasvim drugačija situacija kada to treba uraditi. Ako ste dinamična osoba koja ima dosta obaveza, onda znate kojom se brzinom vaše misli pojavljuju i koliko ste inače bespomoćni u svemu tome. Zato budite strpljivi.

Da biste nešto promenili, potrebno je vreme i upornost. Nemojte sebe terati da ne mislite, to je frustrirajuće i neće vam koristiti. Ono što vam može pomoći jeste da slušate neku muziku koja vas opušta. Mnogo ćete lakše smiriti svoj um ako se usredsredite na slušanje, nego ako pokušate da kontrolišete svoje misli. Drugi način da umirite um jeste da vežbate vođene meditacije. I ovde se kroz proces slušanja umiruje um. Uvek možete prvo da ih preslušate, pa ako vam se učine interesantnim, možete ih vežbati.

Najveći izazov koji se javlja pri meditiranju jeste strah od nepoznatog. Šta će, u stvari, vama da se desi i da li vi imate kontrolu nad tim? Kada pričamo o strahu od nepoznatog, on zapravo i ne postoji. To je strah da ne izgubimo sebe i ono što sada imamo.

Meditacija je potpuno svestan proces koji vi započinjete, usmeravate i završavate kada želite. Vizualizacija ovde može biti od koristi. Zamislite da se nalazite na nekom mestu koje volite i gde se osećate opušteno i sigurno. Ovo može da bude mesto gde ste zaista bili ili koje ste sami osmislili – efekat je potpuno isti. Slobodno budite maštoviti i igrajte se. Ovo je jako bitno, jer ćete tako zavoleti da meditirate i biće vam zabavno, što je najbolji način da istrajete u tome.

Jutarnja meditacija

Podesite sat 15 minuta ranije nego što treba da ustanete. Kada čujete zvono, isključite da i ostanite da ležite u krevetu. Vaš um je više u alfa stanju nego budan, tako da će vam biti lakše da ga umirite. Zamislite da silazite niz stepenice. Gledajte u svoja stopala i brojte od 10 do 1, polako i u istom ritmu, silazeći stepenicu po stepenicu. Dišite polako i ujednačeno. Kada izbrojite do jedan, zamislite sebe kako ronite u moru punom divnog, pitomog morskog sveta. Pokušajte da osetite vodu oko sebe. Gledajte sva ta interesantna stvorenja koja, potpuno smirena, plivaju oko vas, ne obraćajući pažnju na vaše prisustvo. Izronite na površinu da uzmete vazduh, a zatim ponovo zaronite. Budite radoznali, istražujte mesto u kom se nalazite.

Kreirajte situacije koje će u vama probuditi osećaj potpune smirenosti i utisak da je sve oko vas baš onako kako želite da bude. Kada vas ovaj osećaj potpuno ispuni, ostanite u njemu nekoliko trenutaka. Osećaćete se smireno i zadovoljno, spremni da započnete dan. Izbrojte od tri do jedan i otvorite oči. Želimo vam divan i uspešan dan.

Referenca:
Meditacija za početnike

Da li praktikujete meditaciju ili planirate da počnete? Kakve je promene redovna meditacija donela u vaš život? Podelite sa nama u komentaru ispod.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Kako da oslobodim potisnute emocije: Moć EFT metode, kao i Kako najbolje da započnem dan.

5 2 glasovi
Oceni sadržaj
Nataša

Nataša

Glavni urednik bloga, asistent direktora i profesionalni lektor

Ljubitelj sam lepih reči, jezika, knjiga, cveća i jednog neverovatnog žutog mačka. Od prava, preko lekture, do WordPress-a u nekoliko koraka.

Nadam se da ti se svideo članak i da ti je pomogao. Ukoliko želiš, ostavi komentar, svoje iskustvo, savet ili pitanje. Takođe, ukoliko primetiš bilo kakvu grešku u tekstu ili smatraš da smo negde pogrešili, obavesti nas - bićemo ti zahvalni.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x