Qigong: Podignite životnu energiju, ovladajte sobom i sadašnjim trenutkom

Qigong, čigong, či gong – čita se na nekoliko različitih načina. Qigong je drevna kineska tehnika zasnovana na meditaciji, kontrolisanom disanju i vođenim pokretima.

Poboljšan imuni sistem, opuštanje, smanjen stres i bolja koncentracija samo su neki od mnogih razloga zašto je qigong tako atraktivan metod isceljivanja. To je veoma stara, ali efikasna tehnika sa mnogo različitih stilova i oblika.

Za početnike, međutim, qigong, sa svojim različitim stilovima, pozama i vežbama, može biti veoma zbunjujući, pa čak i zastrašujući.

Zbog toga vam predstavljamo Qigong vodič za početnike, u kom objašnjavamo šta je čigong i koje su prednosti redovnog vežbanja. Otkrivamo vam i razlike između čigong lečenja i čigong meditacije, te pokazujemo neke tehnike sa kojima možete početi već danas.

Šta je qigong (čigong)?

Čigong, odnosno qigong je prirodan način kretanja energije (qi /chi/či) kroz vaše telo. Često ga koriste taoistički i budistički monasi, kao i tradicionalni kineski iscelitelji. Međutim, ne mora se praktikovati u religioznom kontekstu. Zapravo, bezbroj ljudi širom sveta kao plemenitu veštinu praktikuje čigong.

Koncept čigonga se zasniva na meditaciji, tehnikama disanja i nežnim pokretima za kretanje či-ja kroz telo.

Reč ki, odnosno či je teško prevesti. Dolazi iz tradicionalne kineske kulture i znači životnu energiju, dah ili um. Gong znači kultivacija ili majstorstvo. Dakle, koncept se može prevesti kao „kultivacija životne snage” ili ,,kontrola sopstvene energije“.

Kao što je pomenuto, koncept se zasniva na osnovnom principu meditacije i svesnosti u kombinaciji sa fizičkim pokretima. Zbog toga se na čigong često gleda kao na „stojeću meditaciju“.

Kada vežbate čigong, radite i na ujedinjenju tela i uma. S jedne strane učite kako da se umirite i fokusirate na disanje, a s druge strane, učite da se koncentrišete na svoje pokrete. Baš kao kada radite jogu.

Mnogi oblici, poze i položaji čigonga evoluirali su tokom vremena. Neki od njih uključuju disanje i meditaciju za promovisanje duhovnosti i zdravlja, dok su drugi više fizički i borilački. Tai Chi, na primer, je uobičajen oblik čigonga.

Iako postoji bezbroj vrsta čigonga, najčešće se navodi razlika između „unutrašnjeg“ i „spoljašnjeg“ čigonga. Za sada nećemo pričati puno o detaljima, već ćemo odmah preći na benefite.

Benefiti čigonga

Čigong je dobar za sve uzraste, a posebno koristan za starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima ili fizičkim invaliditetom, kao i za zaposlene u kancelarijama i uopšte ljude koji malo vežbaju u svakodnevnom životu.

Sa duhovne tačke gledišta, čigong pomaže da se izleči sopstveni energetski tok tela tako što se balansiraju i jačaju energetske veze. Glavni zdravstveni benefiti redovnog praktikovanja čigonga su:

 • jačanje imuniteta;
 • poboljšana funkcija organa;
 • smanjenje stresa;
 • bolji fokus;
 • prisutnost;
 • sprečavanje povreda i bolesti;
 • jačanje mišića i zglobova;
 • poboljšanje sna;
 • bolje varenje;
 • snižavanje krvnog pritiska;
 • bolja funkcija nervnog sistema i još mnogo toga.

Čigong vežbe za početnike

Pre nego što počnete sa izvođenjem čigong vežbi, trebalo bi da pripremite svoje telo. Istegnite ruke, zglobove, prste, kolena i ramena da biste izbegli bilo kakve povrede.

Da bi vežbe bile efikasne za vaše telo i um, trebalo bi da ih radite redovno. Baš kao i meditacija, čigong daje najbolje rezultate kada uspostavite rutinu u svom svakodnevnom životu.

pružene-ruke-zalazak-sunca-qigong
Photo by William Farlow on Unsplash

Za početak, možete trenirati tri puta nedeljno po 15-20 minuta. U zavisnosti od toga za koju svrhu želite da koristite čigong, možete formirati rutinu iz različitih vežbi. Dužina poze i broj ponavljanja variraju od vežbe do vežbe.

Većina treninga počinje standardnom vežbom „buđenje či-ja“ koja se takođe naziva „slikanje svetlom“.

**********************************

Qigong u praksi, preporuka YouTube kanala

Postoji mnogo edukativnog sadržaja na internetu, a mi vam preporučujemo ova dva YouTube kanala:

Ukoliko želite da preporučite još neke, pišite nam u komentaru ispod.

**********************************

Buđenje či-ja

Stanite mirno i opušteno tako da nožni prsti budu upereni jedan u drugi. Neka vam kolena budu blago razmaknuta. Neka celo telo bude opušteno i ispružite ruke naviše. Počnite od donjeg nivoa karlice i povucite opuštene ruke prema gore.

Na određenoj visini (otprilike u visini ramena), okrenite dlanove od sebe i pustite ih da lagano i polako klize dole do karlice. Ponekad pomaže i ako zamislite da imate konce zakačene za prste.

MaBu (Stav konja)

Bez vežbe MaBu čigong jednostavno ne radi. Ova poza je jedna od najboljih za početnike jer trenira i um i telo.

Prvo zauzmite širok položaj i čučnite, spuštajući kukove do nivoa kolena. Leđa treba da ostanu ravna. Uverite se da su vam gležnjevi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na cevanicu, a kolena pod uglom od 90 stepeni u odnosu na nogu i potkolenicu.

Sada okrenite stopala ka spolja, oko 45 stepeni. Kukovi ostaju u istom položaju. U idealnom slučaju, „povucite” leđa malo iza ramena.

Usmerite glavu napred i ispružite ruke direktno ispred sebe. Savijte laktove iza ramena tako da vam ruke budu u visini donjeg dela grudi. Oba kažiprsta treba da budu usmerena nagore (kažiprsti imaju posebno značenje u čigongu jer se smatraju idealnim „či provodnikom“).

Zadržite se u ovom položaju oko 10 do 30 sekundi.

Podizanje neba

Postavite ruke malo ispod pupka, sa dlanovima okrenutim prema zemlji. Zatim ih lagano podignite do glave. Tu okrenite dlanove jedan od drugog i pustite ih da ponovo lagano klize nadole prema pupku dok se ne vrate u početni položaj.

Čigong meditacija

Meditacija je sastavni deo čigonga. Čigong bez meditacije je praktično nemoguć. Zbog toga se, između ostalog, čigong naziva i stojeća meditacija. Čigong meditacija se može praktikovati stojeći, sedeći ili ležeći.

Kao i kod svih drugih vrsta meditacije, fokus čigong meditacije je na smirivanju uma i percipiranju misli iz ugla posmatrača. Čigong meditacija se razlikuje od redovne meditacije u fokusiranju ne samo na sopstvene misli, već i na energiju u vašem telu.

[vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-user-circle”]Rad na sebi ne znači da treba sve sami da radite. Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć u vidu kouča, terapeuta ili mentora, na našem sajtu ćete uskoro moći da pronađete svog stručnjaka i radite sa njim uživo ili online. Dok to ne bude realizovano, na našoj instagram ili facebook stranici pronađite osobu sa kojom želite da radite.[/vc_message]

[vc_message message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fas fa-comments”]Hajde da pričamo o ovome. Da li ste čuli za čigong? Jeste li nekada probali ovu drevnu veštinu ili možda planirate da počnete?[/vc_message][vc_message message_box_color=”chino” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Pročitajte i ove članke:

Referenca:
Qigong for Begineers – a Complete Guide

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x