skip to Main Content

Šta je šumska terapija, kako se sprovodi i uticaj na zdravlje

Šumska terapija je vrsta terapije koja se praktikuje u prirodnom okruženju sa ciljem dostizanja smirenosti, buđenja čula, povezivanja sa prirodom, dovođenja tela, duha i uma u harmoničnu celinu i način da, jednostavno, budete u sadašnjem trenutku. Može se praktikovati samostalno ili sa stručnjakom (najčešće kombinujući sa psihoterapijom).

Ova vrsta terapije budi sve veće interesovanje, kako zapadne, tako i istočne konvencionalne i alternativne medicine, a utemeljena je na japanskom pristupu terapije Shinrin-ioku (,,šumsko kupanje”) koji je nastao osamdesetih godina prošlog veka. Šumsko kupanje je neizostavni deo zvanične japanske medicine i daje šansu pojedincu da u holističkom maniru poboljša fizičko zdravlje, unutrašnji mir i kvalitet života. Sama praksa je veoma jednostavna i predstavlja „kupanje“ u svežem vazduhu šume, šetnju kroz vegetaciju i osvešćivanje čula u spokojnom okruženju prirode.

drvece u sumi kroz koje se probija svetlost

Više od četiri decenije naučnih ispitivanja izvršenih u Japanu potvrdilo je da se ovakav terapeutski pristup pokazao veoma efikasnim za stabilizaciju krvnog pritiska, umanjenje stresa, stimulisanje imunog sistema, poboljšanje koncentracije, rehabilitacije nakon operacija i bolesti, ublažavanje simptoma ADHD kod dece, lečenje anksioznosti i depresije, bolji kvalitet sna, podsticanje životnog elana i motivisanosti. Sa korenima Shinrin-ioku principa lečenja iz Japana, služeći se tehnikama integrativne medicine i uz podršku naučnih istraživanja, kao i veština meditacije i psihoterapije, nastaje prostor za formiranje šumske terapije i psihoterapije.

Kako nam pomaže šumska terapija?

U periodu od 2004. godine sprovedena je serija naučnih studija o efektima šumske terapije na ljudsko zdravlje i zvanično je šumska terapija proglašena kao preventivna strategija medicine. Došlo se do saznanja da šumska terapija i psihoterapija imaju brojne benefite kada je ljudsko zdravlje u pitanju. Potvrđeno je u naučnim krugovima da, upotrebom šumske terapije u svrhe lečenja i prevencije, dolazi do:

 1. smanjenja krvnog pritiska, smanjenja broja otkucaja srca, smanjenja pulsa, snižavanja nivoa hormona stresa, smanjenja simpatičke aktivnosti i povećanja parasimpatičke aktivnosti koja štiti srce i sprečava nastanak visokog krvnog pritiska;
 2. smanjenja anksioznosti, napetosti, besa, paničnih napada, straha, neraspoloženja, depresije i konfuzije, poboljšanja raspoloženja, smirivanja tela i psihe, smanjenja simptoma depresije i povećanja motivacije;
 3. povećanja broja NK ćelija (jedna vrsta limfocita) i intracelularnog antikancerskog proteina, moduliranja i pojačavanja imuniteta i sprečavanja nastanka karcinoma;
 4. pozitivnog delovanja na telo i psihu, sprečavanja nastanka bolesti, ubrzavanja izlečenja i dovođenja celog tela u stanje homeostaze.

Kako izgleda šumska terapija ako ste sami?

 • Isključite mobilne uređaje kako biste sebi pružili najbolje šanse da se opustite i potpuno uživate u senzornom iskustvu zasnovanom na šumi.
 • Usporite. Krenite polako kroz šumu da biste mogli više da vidite i osećate.
 • Dišite. Produžavanje izdisaja vazduha na dvostruku dužinu udisanja šalje telu poruku da se može opustiti.
 • Zaustavite se, stojte ili sedite, pomirišite šta je oko vas, šta osećate.
 • Uživajte u svom okruženju koristeći sva svoja čula. Kako se osećate u šumskom okruženju? Budite pažljivi, pogledajte male detalje prirode.
 • Sedite tiho koristeći pažljivo posmatranje. Primetićete da je tu gotovo nemoguće da mislite o listi obaveza ili svakodnevnih problema. Možda ćete biti iznenađeni brojem stanovnika šume koje primetite u ovom procesu.
 • Držite oči otvorene. Boje prirode umiruju, a studije su pokazale da se ljudi najbolje opuštaju dok gledaju u zelenilo i plavetnilo.
 • Ostanite u šumi koliko god možete, minumum 30 minuta do nekoliko sati, za potpuno iskustvo ,,kupanja u šumi”.

devojka u sumi sa rancem na ledjima

Kako izgleda šumska terapija sa terapeutom?

Ovakav tretman šumske terapije izvodi se u šumi uz meditativne tehnike i (psiho)terapeutske razgovore koje vodi terapeut. To može biti individualni rad ili grupni (do 50 ljudi), u trajanju od jednog do nekoliko sati.

Ukoliko je u pitanju individualni rad, terapija može biti šetnja uz razgovor kroz šumu, sedenje, meditacija itd.

Ukoliko je u pitanju grupni rad, terapeut/praktičar vodi grupu sa kojom priča i koju vodi kroz određeno iskustvo. Preporučuje se da se dvodnevni tretmani rade svakog vikenda, ali je moguće i preporučljivo da se uz smeštaj u šumi (sobe, vikendice, apartmani) radi po 7 dana (radionice koje se izvode svakodnevno u trajanju od po nekoliko sati na dan). Ova terapija je novina na polju istočne i zapadne medicine, a kod nas se ne primenjuje u potpunosti i sa svim benefitima koje može da ima u kombinaciji sa psihoterapijom i meditacijom vođenom od strane stručnjaka/terapeuta. Važno je napomenuti da terapija nema kontraindikacija ni neželjenih dejstava, pa samim tim nema ograničenja.

Šta još može uključiti šumska terapija?

Šumska terapija takođe može uključiti i:

 • grljenje drveća;
 • povezivanje sa zemljom (boso hodanje po zemlji/travi).

Kome je namenjena šumska terapija?

Terapija je namenjena svima. Posebno se preporučuje ljudima koji su pod stresom, onima koji su anksiozni, depresivni, imaju panične napade itd. Takođe, svima onima koji pate od hipertenzije, dijabetesa, hroničnog umora, loše koncentracije, nesanice, pada imuniteta, nedostatka motivacije, manjka životne energije, niskog libida, nedovoljne radne i životne efikasnosti itd.

Šta kaže nauka?

Uticaj šumske šetnje na poboljšanje zdravlja i izlečenje dobija sve veću pažnju javnosti i zvanične medicine. U toku 2019. godine urađena je naučna studija čiji cilj je bila procena uticaja šumske terapije na fiziološke i psihološke parametre zdravlja kod mladih žena. Eksperimenti su izvedeni u šest šuma (test) i šest gradskih područja (kontrola). Ukupno 12 učesnika u svakom području (ukupno 60 učesnika, prosečna starost: 21,0 ± 1,3 godine) dobilo je instrukcije da šeta šumom i gradskim područjima otprilike 15 min; istovremeno, merena je promenljivost frekvencije otkucaja srca, krvni pritisak i puls, da bi se utvrdio uticaj boravka i šetnje šumom na taj aspekt zdravlja. Šetnja šumom bila je usko povezana sa znatno višom parasimpatičkom nervnom aktivnošću i nižim simpatičkim nervnim aktivnostima i radom srca.

Dokazano je da, pored veoma pozitivnog uticaja na srce i krvni pritisak, šetnja šumom značajno smanjuje anksioznost, panične napade, strahove, depresiju, tugu, bes, ljutnju, neprijateljstvo, umor, nedostatak pažnje, koncentracije i pamćenja. Boravak u šumi i šumska (psiho)terapija poboljšavaju raspoloženje, pamćenje, pažnju i koncentraciju, kao i opštu motivaciju i životnu i radnu efikasnost.

Hajde da pričamo o ovome. Da li ste do sada čuli za šumsku terapiju? Koliko često provodite vreme u šumi i u prirodi uopšte?

Reference:
https://www.stetoskop.info/psihologija-danas/sumska-terapija-i-psihoterapija
https://www.forestryengland.uk/blog/forest-bathing

5 1 glas
Oceni sadržaj

Branislav

Osnivač i direktor platforme

Svestran, radoznao i otvorenog uma. Strastveni sam obožavalac tehnologija, serverske (virtuelne) infrastrukture, WordPress-a, sigurnosti sistema, digitalnog marketinga, psihologije i prirode. Preispitujem sve i otvoren sam gotovo za sve što može da mi pomogne da rastem. Radim ono što je ispravno, a ne ono što bi "trebalo" i što radi masa. Veoma me zanima priroda stvarnosti, moć i psihologija ljudskog uma. Svaki dan pitam sebe kako nešto može da se unapredi, kako ja mogu biti bolji i kako mogu pomoći drugima. To je jedan od razloga zašto sam odlučio da napravim ovo mesto.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x