skip to Main Content

Šta je PEAT i kako može da mi pomogne

PEAT (primarna energetska aktivacija i transformacija) je energetska i duhovna metoda koja može da se primeni na sve što ima energetski naboj. Ovu metodu je osmislio psiholog i psihoterapeut Živorad Mihajlović Slavinski. On je kombinovao nekoliko drugih metoda i usavršavao ovaj metod godinama. PEAT-om možemo rešiti konflikte, dugogodišnje probleme i poboljšati kvalitet života. Skidanjem energetskog naboja mi menjamo percepciju sveta i sebe, menjamo svoje ponašanje.

Osoba koja nosi jak naboj, nije u stanju da reši taj problem, a stalno o tome razmišlja, govori, tako da problem postaje jači, više dobija na značaju. Zato ovde nema mnogo priče, već se radi konkretan tretman, kako bi se iz podsvesti izbacilo ono što nas opterećuje i kako bismo rešili konkretan problem. PEAT se bavi uzrokom problema, a ne njegovim posledicama. To je brza tehnika, jer tretman može trajati od desetak minuta do sat vremena. Problem se obično rešava kroz nekoliko terapija. Kroz ovu metodu menjamo svoju prošlost i izbacujemo iz podsvesti nagomilane emocije koje smo godinama skupljali, čak od detinjstva.

Kako funkcioniše PEAT metoda?

PEAT funkcioniše kroz 4 elementa: slika, misao, emocija i telesna senzacija (gde u telu osećamo) i preko 3 ili 6 akupresurnih tačaka na očima, koje blago stimulišemo prstima. Suočivši se sa problemom, mi ga kroz disanje izbacujemo iz svoje podsvesti. PEAT je pouzdana metoda i posebno dobra za osobe koje su imale ozbiljne traume, kao što su silovanje, incest, osobe koje nose traume iz rata, bombardovanja, ili bilo šta drugo što predstavlja psihološku traumu, jer osoba ne mora mnogo o tome da govori tokom tretmana. Dovoljna su samo 4 elementa i 5 minuta rada. Ne postoji osoba koja nema potisnute emocije. Vekovima i godinama, u našoj kulturi, učeni smo da se emocije ne smeju pokazivati, da ih treba potiskivati, a posebno neprijatne emocije: tuga, strah, bes…

Gomilanje energetskih naboja

Potisnute emocije dovode do velikih energetskih naboja, a gomilanje ovih naboja može dovesti i do bolesti. Poznato je da je 99% bolesti uzrokovano nekim psihološkim faktorima. Često ste imali priliku da čujete da neko kaže: „Razboleo sam se od tuge/brige“. Mi često nismo u stanju da rešimo svoje probleme ili loše navike, jer ih potiskujemo, opiremo im se i zbog toga smo frustrirani, nesrećni i stalno se vrtimo ukrug. Otac Tadej je rekao onu čuvenu rečenicu:

Kakve su ti misli, takav ti je život.

Ljudi često citiraju ovu rečenicu, a žive u siromaštvu, tuzi, strahu. Prihvatili su je zdravo za gotovo, a ne razmišljaju da bi mogli lako da promene ove negativne obrasce ponašanja. Ili da navedem primer profesora Slavinskog: ,,Zamislite da je vaš problem loptica skočica, koju na silu gurate ispod površine vode. U jednom trenutku, ona će naglo iskočiti iz vode, zar ne?“ Što znači da, ako nešto potiskujemo, to će u jednom momentu sigurno da nam ,,iskoči“. Kao što znamo, svaki problem je rešiv ako smo mi spremni da ga rešimo.

Na šta sve možemo primeniti PEAT?

PEAT primenjujemo na: strahove, fobije, anksioznost, stres, napade panike, bes, tugu, depresiju, bolesti zavisnosti (pušenje, alkoholizam), nedostatak motivacije, samopouzdanje, nesanicu, gojaznost, anoreksiju, ljubomoru, traume, opsesivno-kompulsivno ponašanje, mane, slabosti, probleme u odnosima. PEAT je takođe odličan u rešavanju akutnih bolova (najčešće su to glavobolja, zubobolja, ali i bilo koji drugi akutni bol).

Primeri:

Primer: Osoba želi ostaviti pušenje, ali nije u stanju da to sama uradi. Uz pomoć PEAT-a, ona će ući u suštinu problema, osvestiti ga i pronaći razlog i glavnu emociju zbog koje puši. Kada to osvesti i oslobodi se tog naboja, osoba će prestati da puši. Ili, ako imate problem u odnosu sa nekom osobom (konflikt na poslu, u porodici, sa partnerom…) – kada otklonite negativan energetski naboj sa te osobe, vaš problem će nestati. Zašto? Zato što vi nosite taj energetski naboj. Vama smeta ili vas nervira ta osoba.

Otklanjanje naboja

Kada otklonite naboj sa te osobe, vi više nikada nećete imati problema sa njom. Postaćete ravnodušni, nećete više obraćati pažnju na tu osobu i ono što ona govori i radi, a što vam je ranije smetalo, ili će ta osoba da nestane iz vašeg energetskog spektra. Kako bilo, vi rešavate veliki problem.

Duboki PEAT

Primenom Dubokog PEAT-a otkrićete svoje polaritete ili lične kodove. Lični kodovi su nesvesni kodovi po kojima osoba funkcioniše. To su dve suprotne strane jednog istog, kao plus i minus. Svaki čovek ima hiljade ovih polariteta, ali se lični kodovi ispoljavaju na prvoj seansi dubokog PEAT-a.

Primer: SREĆA – TUGA, MIR – NEMIR, LJUBAV – MRŽNJA, STRAH – HRABROST, LJUBOMORA – SLOBODA, MOĆ – NEMOĆ i slično.

Šta su lični kodovi?

Lični kodovi su glavne karakteristike po kojima osoba funkcioniše u životu, nesvesno i prisilno. Uvek postoji jedan negativan i jedan pozitivan kod. Kada neutrališemo ove kodove i kada ih integrišemo, u toku seanse, osoba postaje svesna ovog svog ponašanja, i sada može da bira kako će se ponašati u određenim situacijama. Primer: ako su nečiji lični kodovi STRAH i HRABROST, kada ih osoba osvesti, ona više ne mora da oseća strah u situacijama u kojima je do sada osećala, sada može da pokaže hrabrost. Generalno, nakon tretmana PEAT-om osoba obično oseća rasterećenje, mir, sreću, čak kažu da se osećaju kao da su ,,očistile dušu“ ili im je ,,pao kamen sa srca“.

PEAT je još jedna jednostavna i efikasna metoda rada na sebi koja daje odlične rezultate svakome ko je spreman i otvoren da radi. Ukoliko ste spremni za promene, pronađite stručnjaka koji vam odgovara i krenite u akciju odmah!

Referenca:
Šta je PEAT i čemu služi?

Da li ste imali prilike da probate ovu metodu? Ako jeste, kakvo je vaše iskustvo, a ako niste, da li biste voleli? Podelite sa nama u komentaru ispod.

4.4 5 glasovi
Oceni sadržaj
Nataša

Nataša

Glavni urednik bloga, asistent direktora i profesionalni lektor

Ljubitelj sam lepih reči, jezika, knjiga, cveća i jednog neverovatnog žutog mačka. Od prava, preko lekture, do WordPress-a u nekoliko koraka.

Nadam se da ti se svideo članak i da ti je pomogao. Ukoliko želiš, ostavi komentar, svoje iskustvo, savet ili pitanje. Takođe, ukoliko primetiš bilo kakvu grešku u tekstu ili smatraš da smo negde pogrešili, obavesti nas - bićemo ti zahvalni.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x