Kako iskoreniti loše navike i zameniti ih dobrim: 8 koraka do uspeha

Po autoru bestselera Atomske navike, James Clear-u, loše navike su ono što vas sprečava da ostvarite svoje ciljeve. One ugrožavaju vaše zdravlje, i psihičko i fizičko, i troše vaše vreme i energiju. Pa, zašto ih i dalje ponavljate? I što je najvažnije, možete li povodom toga nešto da učinite? Kako da iskorenite svoje loše navike i umesto njih usvojite dobre? U ovom članku podelićemo sa vama ono što smo naučili o tome.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

radni sto iz pticje perspektive, olovke i tastatura na njemu

Šta uzrokuje loše navike?

Većinu naših loših navika uzrokuju dve stvari – stres i dosada.

Loše navike često su najjednostavniji način suočavanja sa stresom i dosadom. Počev od grickanja noktiju, prekomernog trošenja, do opijanja svakog vikenda ili gubljenja vremena na internetu – sve ovo može biti jednostavan odgovor na stres i dosadu.

Ali ne mora biti tako. Možete se naučiti novim i zdravim načinima suočavanja sa stresom i dosadom, kojima možete zameniti loše navike. Naravno, ponekad stres ili dosadu koji su na površini zapravo uzrokuju dublji problemi. O ovim problemima nije lako misliti i suočiti se sa njima, ali ako ozbiljno želite da unesete promene, morate biti iskreni prema sebi.

Postoje li određena uverenja ili razlozi koji stoje iza loših navika? Da li postoji nešto dublje – strah, događaj (trauma) ili ograničavajuće uverenje – zbog čega se držite nečega što je loše za vas? Možda ovo nećete uspeti da prepoznate sami, već će vam biti potrebna pomoć stručnog lica. Prepoznavanje uzroka loših navika je presudno za njihovo prevazilaženje.

Nemojte se baviti uklanjanjem loše navike, već je zamenite dobrom

Sve navike koje trenutno imate – dobre ili loše – u vašem životu su sa razlogom. Na neki način, ova ponašanja pružaju vam neku korist, čak i ako su na drugi način loša za vas. Tako, korist od pušenja može biti trenutno opuštanje koje osetite kad zapalite cigaretu.

saka podignuta u znak odbijanja ka drugoj saci koja drzi cigarete

Korist od ostajanja u lošoj vezi je emocionalne prirode, jer možda se osećate sigurnije kada imate nekoga pored sebe. U mnogim slučajevima, loše navike su vaš način da se nosite sa stresom, kao što je grickanje noktiju, čupanje kose ili stezanje vilice. Te ,,koristi“ ili razlozi protežu se i na manje loše navike. Na primer, otvaranje društvenih mreža čim uključite računar može učiniti da se osećate povezano sa drugim ljudima. U isto vreme, pregled svih tih fotografija i poruka uništava vašu produktivnost, troši vam vreme i uzrokuje stres. Ali opet, sprečava da se osećate kao da propuštate nešto … i zato to ponavljate.

Budući da loše navike pružaju neku vrstu koristi u vašem životu, vrlo je teško jednostavno ih eliminisati. Zbog toga pojednostavljeni saveti poput „Samo prestani to da radiš“ retko funkcionišu. Umesto toga, bolje je da zamenite lošu naviku novom navikom koja pruža sličnu korist.

Na primer, ako pušite kada ste pod stresom, onda nije održiv plan da jednostavno prestanete da pušite kada se dogodi stresna situacija. Umesto toga, trebalo bi da smislite drugačiji način za suočavanje sa stresom i da, umesto nove cigarete, primenite to novo ponašanje.

Drugim rečima, loše navike se bave određenim potrebama u vašem životu. I iz tog razloga, bolje je svoje loše navike zameniti zdravijim ponašanjem koje se bavi tom istom potrebom. Ako očekujete od sebe da jednostavno iskorenite loše navike, a da ih ne zamenite novim, imaćete određene potrebe koje neće biti zadovoljene i biće teško održati to na duže staze.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Kako prekinuti lošu naviku?

Evo nekoliko ideja za promenu loših navika i posmatranje ovog procesa na malo drugačiji način.

Izaberite zamenu za svoju lošu naviku

Treba unapred da imate plan kako ćete reagovati kada se suočite sa stresom ili dosadom koji podstiču vašu lošu naviku. Šta ćete raditi kada pomislite na cigaretu? (Primer: umesto cigarete popijte omiljeni čaj.) ​​Šta ćete kada se nađete u iskušenju da proverite društvene mreže dok ste na poslu? (Primer: obavežite se da radite još 15 minuta, pa napravite kratku pauzu.) Šta god da je to što želite da promenite, napravite plan šta ćete raditi umesto loše navike.

Eliminišite što više okidača

Ako pušite samo kada se nađete u određenom okruženju, npr. kada ste u noćnom izlasku – za početak manje izlazite. Ako jedete slatkiše kada ih imate u kući, onda ih sve bacite i nemojte ih kupovati. Ako provodite mnogo vremena na telefonu dok ste na poslu, odložite telefon u fioku ili još bolje – u drugu prostoriju, ako ste u mogućnosti.

uticnica na zidu i ruka koja vadi kabl iz struje

Ako odmah sednete na kauč da gledate TV kada stignete kući, uzmite daljinski upravljač i stavite ga u drugu sobu i isključite televizor iz struje. Olakšajte sebi prekidanje loših navika tako što ćete otežati njihovu realizaciju. U isto vreme, pored uklanjanja okidača loših navika, pojednostavite sebi kreiranje i ponavljanje dobrih navika. Na primer, dan ranije pripremite opremu za trening i stavite je u torbu pored vrata. Stavite voće u činiju koja će se nalaziti na stolu pored vas. Knjigu stavite na jastuk kada ujutru nameštate krevet, da biste pročitali nekoliko stranica pred spavanje.

Vaše trenutno okruženje čini vašu lošu naviku lakšom, a dobre navike težim. Promenite svoje okruženje i možete promeniti ishod.

Udružite snage sa nekim

Koliko puta ste pokušali da držite dijetu a da nikome niste rekli? Ili ste možda ,,prestali da pušite”, ali ste to zadržali za sebe, tako da niko ne vidi ako ne uspete? Umesto toga, dogovorite se sa nekim i obavežite se zajedno. Kada znate da postoji neko ko očekuje da budete bolji, to može biti moćan motivator. Tako možete proveravati jedno drugo i zajedno slaviti svoje male pobede.

Okružite se ljudima koji žive onako kako vi želite

Ovo ne znači da treba da odbacite stare prijatelje, ali ne potcenjujte moć pronalaženja novih. Sve je lakše kada ste među ljudima koji žive i rade ono što vi želite, to onda za vas postaje normalan način života i deo vašeg identiteta.

Vizuelizujte sebe kako uspevate

Zamislite sebe kako bacate cigarete ili kupujete zdravu hranu ili se rano budite. Kakva god bila loša navika koju želite da prekinete, zamislite kako umesto nje kreirate dobru, nasmejani ste i uživate u svom uspehu. Vidite sebe kako gradite novi identitet. Poverujte da je to moguće za vas, recite: ,,Ja sam ranoranilac”; ,,Ja sam nepušač”; ,,Ja se hranim zdravo”.

Ne treba da postanete neko drugi, već samo da se vratite na staro

Često mislimo da, kako bismo prekinuli loše navike, moramo postati potpuno nova osoba. Istina je da vi već imate u sebi sve ono što vam je potrebno. Vi već jeste ta osoba. Malo je verovatno da ste celog svog života imali te loše navike. Ne treba da prestanete da pušite, već samo da se vratite u nepušače. Ne treba da se pretvorite u osobu koja se zdravo hrani, već samo treba da se vratite zdravom načinu života. Čak i ako je to bilo pre mnogo godina, verovatno je da ste već živeli bez ove loše navike, što znači da to sasvim sigurno možete ponoviti.

devojka zbunjena, drzi cokoladu u jednoj, a jabuku u drugoj ruci

Upotrebite reč „ali“ da biste prevazišli negativnu autosugestiju

Kada radite na tome da iskorenite svoje loše navike, lako je osuđivati sebe ako ne ide sve baš kao što ste zamislili. Ako se dogodi da, kada pogrešite i ponovite lošu naviku, budete ljuti na sebe i u ljutnji pomislite ili kažete o sebi nešto ružno, pokušajte to da ublažite ovako:

„Debela sam i nisam u formi, ali mogu da budem u formi za nekoliko meseci.“
„Glup sam i niko me ne poštuje, ali radim na učenju i razvijanju vredne veštine.“
„Neuspešan sam, ali svima se desi da ponekad ne uspeju.“

Planirajte neuspeh

Svi se povremeno ,,okliznemo” i uradimo nešto što nismo planirali. Kada negde pogrešite, preskočite trening, pojedete brzu hranu ili se uspavate, to vas ne čini lošom osobom. Čini vas čovekom.

Dakle, umesto da osuđujete sebe zbog tog malog neuspeha – planirajte ga. Svi ponekad ispadnemo iz koloseka, ali ono što vrhunske majstore razdvaja od svih ostalih je to što se oni vrlo brzo vrate na pravi put. Budite spremni da, kada jednom ponovite staru lošu naviku, ne dozvolite da se to desi i drugi put.

Odakle da počnem?

Ako tražite prvi korak ka prekidanju loših navika, predložio bih da počnete sa svesnošću. Možete razmišljati, osećati se krivim zbog loše navike i trošiti vreme sanjajući o tome kakve bi stvari trebalo da budu, ali sve to vas udaljava od onoga što se zapravo događa. Umesto toga, svesnost će vam pokazati kako zapravo da napravite promene.

Dajte sebi odgovore na ova pitanja:

  • Kada se zapravo dogodi vaša loša navika?
  • Koliko puta to radite svakog dana?
  • Gde se tada nalazite?
  • Sa kim ste?
  • Šta pokreće to ponašanje i uzrokuje njegov početak?

Kada naučite da pratite i prepoznate sve ovo, postaćete svesniji svog ponašanja i dobićete ideje o tome kako da ga prekinete. Evo jednostavnog načina za početak: samo pratite koliko puta dnevno (ili nedeljno, mesečno – u zavisnosti od toga koja navika je u pitanju) se dogodi vaša loša navika. Stavite u džep papir i olovku. Svaki put kada se dogodi vaša loša navika, zabeležite je na papiru. Na kraju dana, prebrojte koliko puta ste je ponovili.

Vaš cilj nije da osuđujete sebe ili da se osećate krivim zbog toga što radite nešto nezdravo ili neproduktivno. Jedini cilj je postati svestan kada se to dešava i koliko često. Kada ovo uvidite, možete početi da sprovodite ideje iz ovog članka kako biste prekinuli svoju lošu naviku.

Prekidanje loših navika i njihova zamena dobrim zahteva vreme i trud, ali najpotrebnija je istrajnost. Većina ljudi pokuša i ne uspe više puta pre nego što konačno uspe. Možda nećete odmah uspeti, ali to ne znači da treba da odustanete.

Loše navike su u početku paučina, a potom teški lanci.

Ako želite praktičnije ideje o tome kako stvoriti nove navike (i iskoreniti loše), pročitajte knjigu Atomske navike, koja će vam pokazati kako male promene u navikama mogu dovesti do izvanrednih rezultata.

A šta ako ništa od toga što uradite ili ste već uradili ne ide? U tom slučaju toplo preporučujem rad sa stručnjakom sve dok ne postignete uspeh koji želite. Koliko god mi to želeli, neke stvari ne možemo sami, a rad na sebi ne znači da treba sve sami da radimo.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
How to Break a Bad Habit and Replace It With a Good One (James Clear)

4.5 2 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
1 Komentar
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Silvana
3 godina od komentara

Ne volim reagovati burno. Pr: moj muz zeli svaki put kad moze posegnuti po pice, nije bitno u koje vrijeme. To me izludjuje. Ja reagiram jako , sto dovodi do vrhunac, nije mene briga ima li nekoga ili ne. Volim da savladam emocije. Meni licno to smeta. Ne zelim sebe da blamiram. Volim to da anuliram. Vez obzira dali sam u pravo u toj situaciji. Zelim dostici mudros u reagovanju. Hvala vam

1
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x