Šta je svesno roditeljstvo i kako biti svestan roditelj

Ako ste (budući) roditelj, a ne znate šta je svesno roditeljstvo i kako zapravo biti svestan roditelj, ovaj tekst je za vas. 

Šta je svesno roditeljstvo?

Svesno roditeljstvo opisala bih kao evoluciju svesti roditelja. Umesto jaza između modernog i patrijarhalnog pristupa vaspitanju, svesno biramo da ih ujedinimo i iz oba pristupa uzmemo najbolje. Budimo među prvim generacijama roditelja koje će potpuno otvoreno pristupiti porodici.

Postanite sjajna osoba da biste bili sjajan roditelj.
– Robin Šarma

Možda sada mislite: „Pa kako smo do sada živeli ako nismo otvoreno i svesno? Radimo najbolje što umemo“. Istina. Radimo najbolje što umemo, samo što to naše najbolje nije uvek i najbolje za našu decu. Dozvolite mi da vam kroz jedan primer objasnim kako od nesvesnog do svesnog roditelja.

Primer:
U porodici žive muž, žena i dete. Ivan je muž koji je u svom detinjstvu od roditelja dobijao samo zabrane i kazne do te mere da na svoju volju, u sopstvenoj kući, nije mogao da ode ni do toaleta, a da prethodno ne obavesti roditelje, čak i onda kada je napunio 8 godina. Kada bi se i desilo da ode bez pitanja, Ivan je po povratku dobijao kazne u obliku zabrane izlaska iz sobe i po 5 dana. Ako se sada pitate – da, ovo je moguće.

Sada Ivan ima 34 godine i ostvario se kao otac. Njegova najveća želja i smisao u životu jeste da svom sinu Marku podari detinjstvo kakvo on sam nije mogao imati, verujući da tako čini najplemenitije delo za svog sina. Šta on radi? Otac svom trogodišnjem sinu dozvoljava sve što poželi. Kada kažem SVE, doslovno to i mislim. Od kupovanja svake moguće igračke i poslastice koje dečak poželi, do dozvoljavanja da se uz povišen ton i neprikladne reči obraća njemu i njegovoj supruzi. Jednostavno, ne uspostavlja mu jasne i zdrave granice koje su u njegovim godinama ključne za izgradnju individue i karaktera. Možda ćete reći sada da je Ivan nemaran roditelj, a on misli da je najbolji tata na svetu.

Da vam objasnim slikovito zašto je to tako:

Ivan je u detinjstvu živeo na poziciji -10 i oduvek je čeznuo za potpuno suprotnim osećajem. Želeo je da popuni taj nedostatak i barem jednom u životu živi na +10. Zato Ivan sada, kao otac, svom sinu želi da pruži taj +10 osećaj, verujući da će i njegov sin, isto kao on tada, da oseća potpuni mir i balans.

Zamka nastaje u startnoj poziciji. Njegov sin uopšte nema neprijatno iskustvo i zabrane iza sebe, da bi znao sa čime da uporedi toliku dozu dozvole. Za Marka je to potpuno novo iskustvo na kome će i sam sutra graditi svoje roditeljstvo. 

Marko ovu skalu započinje od 0, a ne od -10 pozicije i Ivan to treba da osvesti.

Nesvesnim pristupom svog oca, Marko sada doživljava novu krajnost koja u njemu izaziva, takođe, neprijatne emocije. Uz prekomernu zabranu njegov otac je osećao tugu, krivicu i nemoć, a sada Marko uz preteranu dozvolu doživljava bes i preteranu moć bez zdravih granica koje bi mu na zdrav i prirodan način pomogle da izgradi sopstveni identitet.

Iz ove priče vidimo da je otac potpuno nesvestan svog JA i da vaspitava svog sina iz ličnog emocionalnog  nedostatka, umesto da to čini od nule, krenuvši iz sadašnjeg trenutka.

Kako Ivan može da bude dobar roditelj svom sinu?

  • Tako što će svog sina vaspitavati od nule, počevši od sada;
  • Tako što će raditi na sebi i na osvešćivanju svih svojih emocija, čak i onih koje je imao kada mu je bilo 8 godina;
  • Otvoriće se za mogućnost da njegova uverenja nisu dečja rešenja i potpuno svesno i otvoreno će pristupiti njihovoj zdravoj korekciji;
  • Učiće o roditeljstvu i neće se oslanjati samo na iskustvo svojih roditelja ili bakinih i tetkinih saveta;
  • Razvijaće emocionalnu inteligenciju, vežbaće komunikaciju;
  • Postavljaće pitanja svom detetu: ,,Kako mogu da ti budem bolji roditelj? Kako se osećaš povodom toga?”

Ivan će raditi na tome da postane bolja osoba sebi kako bi mogao biti sjajan roditelj svom sinu.

Svesno roditeljstvo počiva upravo na modelima ovog primera. Osvestiti sebe, svoje detinjstvo i uverenja; preuzeti odgovornost, izaći iz krajnosti i težiti balansu. Patrijarhalno i moderno mogu i treba da žive zajedno, dajući od sebe ono najbolje. Na nama je da to osvestimo, primetimo i primenimo. Tek nakon početka ovladavanja ovim koracima možemo se osvrnuti na vaspitne metode koje se tiču razvojnog procesa kod dece.  

I za kraj, imam jedno pitanje za Vas:

[vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Jeste li spremni da se otvorite za mogućnost da radite na sebi počevši od ovog SADA trenutka i tako poklonite svojoj deci srećno detinjstvo? Upišite svoj odgovor u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Kako da se svađam pred decom, kao i Kako traume iz detinjstva utiču na moj život danas i kako da ih iskorenim.[/vc_message]

5 7 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x