4 koraka za razvijanje samopouzdanja kod deteta

Razvijanje samopouzdanja kod dece je dug proces koji traje kroz čitavo odrastanje, a zahteva strpljenje, podršku i motivisanje. Ovo su neki od saveta kako da naučite vaše dete da veruje u sebe, čak i kada je situacija možda zastrašujuća.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Podstaknite ga da isproba nove stvari

Prirodno je da dete okleva kada je vreme za isprobavanje nečega novog, to je zapravo osobina i najvećeg broja odraslih. Ipak, ako pomognete detetu da izađe iz zone komfora, to može biti sjajan način da izgradi i ojača svoje samopouzdanje. Budite uz njega sve vreme kao podrška, ali dozvolite da samo preuzme odgovornost i da bude hrabro. Ovo će na duže staze imati veliki uticaj.

Podstaknite trud i želju za uspehom

Nemojte detetu činiti medveđu uslugu tako što ćete mu sve maksimalno olakšavati i raditi stvari umesto njega. Osvestite da je u ovakvom ponašanju mnogo više štete nego koristi za njegov razvoj vere u sebe i sopstvenih sposobnosti, kao i samostalnosti i nezavisnosti.

Pokušajte da ne priskačete odmah u pomoć oko domaćeg ili drugih stvari koje dete radi. Ako zatraži pomoć, nežno ga ohrabrite da još malo razmisli i pokuša da samostalno dođe do rešenja.

Naučite ga da neguje zdravu sliku o svom telu

Pozitivna slika o svom telu je suštinski aspekt izgradnje samopoštovanja i samopouzdanja. Ohrabrite svoje dete da prihvati svoje jedinstvene kvalitete i karakteristike, da bude ljubazno prema sebi i drugima i da razume da lepota ima mnogo oblika i veličina, te da je svako poseban na svoj način.

Demonstrirajte zdrav odnos prema hrani, vežbanju i nezi tela. Ova pozitivna modelacija je ono što će najviše pomoći da dete razvije zdrave navike bez pritiska ili stvaranja anksioznosti oko izgleda.

Bez lažnih pohvala

Lažne pohvale će detetu stvoriti lažnu sliku o sebi. Biće veoma razočarano kada shvati da ipak nije ,,muzički genije”, ,,najbolji sportista” ili ,,najpametnija glavica na svetu”.

Ohrabrite dete da se suoči sa tim da se na svakom postignuću i napretku treba raditi, ali i da treba primećivati napredak i poboljšanje. Podstaknite ga da otkrije svoje talente, ali i da se trudi da ih dodatno unapredi.

Bonus savet koji je u osnovi svih drugih – budite primer svom detetu jer, znate već – dete neće raditi ono što mu kažete, već ono što mu pokažete, odnosno ono što vi radite. Biti primer svom detetu zahteva doslednost između onoga što govorite i onoga što radite. Vaša autentičnost i posvećenost vrednostima koje želite preneti deci igraće ključnu ulogu u formiranju njihovog karaktera i sistema vrednosti. Zato, pre svega, radite na sebi i na tome da budete što kvalitetnija i zdravija ličnost, a deca će prirodno slediti ono što posmatraju tokom odrastanja.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Kako da razvijete samopouzdanje kod djeteta

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x