skip to Main Content

Evo kako najbolje da nagradite svoje dete

Materijalističko društvo u kome živimo ume da učini roditeljstvo težim nego što zapravo jeste. Deca su sa svih strana bombardovana reklamama za nove igračke, video-igre i tehnološke novotarije, a njihovi mladi umovi ne umeju da se izbore sa tim. Mi, kao roditelji, treba da preusmerimo njihov fokus sa svih ovih stvari na ono što je zaista bitno u životu. 

Umesto da detetu kupimo plastičnu igračku kao nagradu za lepo ponašanje, trebalo bi da mu poklonimo novo životno iskustvo.

Najlakše je uzeti igračku sa police u prodavnici i obećati: ,,Dobićeš ovo ako se budeš lepo ponašao”. To parče plastike najčešće detetu bude zanimljivo dan-dva i nakon toga završi u ćošku sa ostalim igračkama, skupljajući prašinu.

Zašto detetu umesto toga ne biste obećali avanturu? ,,Ako se lepo ponašaš, idemo posle u park.” Krug oko igrališta, skakanje po travi. To iskustvo neće ostati u ćošku da sakuplja prašinu – krajnji rezultat će biti nekoliko fleka od trave i umorno, ali srećno dete.

Deci je potrebno vrlo malo stvari, a mnogo više lepih iskustava. Kada odrastu, neće se sećati šta ste im kupovali, ali pamtiće taj izlet pored jezera ili zamak od peska koji ste zajedno napravili pre nego što je naišao talas i odneo ga.

Budite jednostavni. Nemojte da obećavate nešto što ne možete da ispunite ili da koristite pretnje ako je dete neposlušno. Najbolje stvari u životu su besplatne, npr. igranje napolju, duvanje mehurića od sapunice, crtanje kredom po trotoaru, dobacivanje loptom… Ono što ove stvari čini magičnim jeste to što ćete ih raditi zajedno sa svojom decom. Ono što deca stvarno žele i što ih čini srećnim jeste da provedu vreme sa vama.

Stanite materijalizmu na put – sakupljajte uspomene, a ne stvari.

Referenca:
Reward Your Kids With New Experiences, Not Stuff

Da li vam je ovaj tekst bio koristan? Ukoliko ste roditelj, na koji način vi nagrađujete svoje dete? Podelite sa nama u komentaru ispod.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Kako da se svađam pred decom, kao i Kako da doživim srećnu starost bez kajanja.

0 0 glasovi
Oceni sadržaj

Branislav

Osnivač i direktor platforme

Svestran, radoznao i otvorenog uma. Strastveni sam obožavalac tehnologija, serverske (virtuelne) infrastrukture, WordPress-a, sigurnosti sistema, digitalnog marketinga, psihologije i prirode. Preispitujem sve i otvoren sam gotovo za sve što može da mi pomogne da rastem. Radim ono što je ispravno, a ne ono što bi "trebalo" i što radi masa. Veoma me zanima priroda stvarnosti, moć i psihologija ljudskog uma. Svaki dan pitam sebe kako nešto može da se unapredi, kako ja mogu biti bolji i kako mogu pomoći drugima. To je jedan od razloga zašto sam odlučio da napravim ovo mesto.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
1 Komentar
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Marijana G.
Marijana G.
1 godina od komentara

Slobodna igra uvek je bila omiljena dečja aktivnost.
Previše igračaka može ometati dečju pažnju, a iskustvo je bogati.
Sjajan tekst. 🙂

1
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x