Moć validacije: Ključni uticaj roditelja na emocionalni razvoj dece

Dečjim osećanjima posvećuje se veoma malo pažnje i često se čuje od odraslih kako su njihova osećanja u detinjstvu bila omalovažavana i koliko su zbog toga patili. Iz terapeutskog rada sa decom autori saznaju da dečje emocije nemaju nikakvu ili imaju samo neznatnu reakciju roditelja, te stoga deca često razočarano prestaju da uopšte i pokazuju osećanja. Kako ovo sprečiti?

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju emocionalne inteligencije svoje dece. Ne postoji magičan recept za roditeljstvo, ali postoji nešto što deluje poput magije u 99% slučajeva: potvrda dečjih osećanja. Prepoznavanje i vrednovanje dečjih osećanja je posebno važno za emocionalni razvoj, osećaj sigurnosti, poverenja i samopouzdanja.

Onda kada se udare, pa umesto: ,,Ma nije to ništa”, kažete: ,,Joj, videla sam kako si pao, sigurno te mnogo boli.” Kada umesto: ,,Nemaš čega da se plašiš” kažete: ,,I ja sam se uplašila, vidi kako mi srce lupa”. Kada ih, umesto ,,Smiri se”, uzmete u zagrljaj i pustite da se smire uz vaš udisaj i izdisaj.

Nećemo stvoriti mekušce od dečaka koji plaču niti se ijedna suza devojčice sme nazvati histeričnom. Puštajući ih da budu ranjivi i u toj ranjivosti bezbedni, stvaramo najbolji način za izgradnju najzdravije, najjače i najotpornije ,,opreme” za opstanak. I ovo, zapravo, nema rok trajanja. Otporno je na odrastanje i primenjivo kroz čitav život.

Validacija osećanja podrazumeva da roditelji prihvataju i razumeju dečja osećanja, bez obzira na to da li su prijatna ili neprijatna. To znači da dete zna da je njegovo iskustvo važno i da ima pravo na te emocije. Kroz ovaj proces, deca uče da prepoznaju, razumeju i upravljaju svojim osećanjima umesto da ih potiskuju. Roditelji koji aktivno slušaju, pružaju utehu i pomažu deci da procesuiraju svoja osećanja stvaraju osnovu za zdrave međuljudske odnose i pomažu im da razviju sposobnost empatije prema drugima. Ovo vrednovanje osećanja stvara temelj za emocionalnu sigurnost i stabilnost tokom celog života.

Ono što treba ovom svetu jesu roditelji, prijatelji, partneri, sestre, braća, kumovi koji nemaju problem da budu tu uz sve naše teskobe, koji nemaju potrebu da ih instant ugase protivpožarnim aparatima iz kojih sipaju: ,,Nemoj da se nerviraš”, ,,Nije to ništa”, ,,Smiri se”, ,,Ko zna zašto je to dobro”… Oni koji neće lepiti flaster samo zato što ne mogu da podnesu pogled na naše rane, već će poljubiti tamo gde boli. Ljubiti dok ne prođe.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Jelena Jakšić – Instagram

0 0 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x