Deca ne vole kada se roditelji svađaju. Mi smo njihov svet, a kada se mi svađamo, u njihovom svetu postaje zastrašujuće. Deca koja su tokom odrastanja svedoci agresivnih i destruktivnih rasprava između roditelja u znatno su većem riziku od razvijanja agresivnog i delinkventnog ponašanja, da ne spominjemo anksioznost i depresiju.

Međutim, nisu sve svađe iste. Postoje i one koje, zapravo, mogu da pomognu da deca bolje i konstruktivnije razmišljaju.

Istraživači u ovoj oblasti navode da postoje dve vrste konflikata – konstruktivni i destruktivni. Oni, takođe, tvrde da nije bitan intenzitet konflikta, već način na koji se roditelji svađaju, a za decu je presudno da se i u tim momentima osećaju sigurno i zaštićeno.

Adam Grant, profesor psihologije i autor knjige Kako nekonformisti menjaju svet, brani teoriju da odgovarajući način svađanja roditelja doprinosi da deca razmišljaju nezavisno i podstiče kreativnost. Ovakvim pristupom deca uče kako da diskutuju sa neistomišljenicima, da budu tolerantnija i da prihvataju različita mišljenja, bez potrebe da ismevaju ili vređaju drugu stranu.

On kaže da mnogi roditelji skrivaju svoje konflikte kako ne bi zabrinjavali decu, a i da bi pred njima bili ujedinjeni. Međutim, smatra da ovo nije uvek dobro rešenje, s obzirom na to da deca nemaju priliku da se uče konstruktivnoj raspravi, već postaju konformisti.

U studiji sprovedenoj od strane istraživača na Univerzitetu Ročester 2009. godine učestvovalo je 235 porodica sa decom starosti od pet do sedam godina. Istraživanje je trajalo tri godine, tokom kojih je od roditelja traženo da izveštavaju o načinu na koji su rešavali konflikte, a povremeno su ih istraživači i snimali dok su raspravljali o različitim temama i ocenjivali koliko su bili destruktivni ili konstruktivni. Deca čiji su se roditelji svađali na konstruktivan način pokazala su, kroz godine, veću empatiju i i brigu za druge, kao i veći stepen tolerancije.

Po prvi put je dokazano da konstruktivni bračni konflikt utiče na razvoj pozitivnih osobina kod dece, zaključeno je u istraživanju. Grant nudi nekoliko saveta za efikasno svađanje. On smatra da roditelji treba da se:

  • preusmere sa konflikta na debatu;
  • govore sa sigurnošću, ali i slušaju sa poštovanjem;
  • maksimalno uvažavaju perspektivu druge strane;
  • istaknu u čemu se slažu sa drugom stranom i šta su naučili.

Ukoliko želite da primenite ove preporuke i poradite na svom načinu rešavanja konflikata sa partnerom, to može uticati pozitivno na vašu decu. Međutim, možda bi bilo dobro da decu pripremite na ovakve situacije, posebno ako oni posmatraju diskusiju između vas i partnera kao svađu. Posle nekog vremena, kada ovakav način komunikacije između vas postane uobičajen, možete biti sigurni da će to doneti mnogo benefita kako vašoj deci, tako i vama.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Fighting In Front Of Your Kids Is Good

0 0 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x