skip to Main Content

Kako da vežbam kod kuće: Trening za celo telo

Od danas prestanite sa izgovorima! Ako nemate vremena za odlazak u teretanu, probajte da vežbate bar pola sata kod kuće – smanjićete stres, utrošiti višak kalorija i postati vitalniji.

Koliko ste puta pročitali kako je veoma zdravo vežbati i biti aktivan? Čitanje nije isto što i primena. Promena zahteva primenu.

Dokazano je da bilo kakva fizička aktivnost podstiče niz pozitivnih učinaka: smanjuje stres, angažuje velike mišiće, troši kalorije, poboljšava stanje i kapacitet kardiovaskularnog sistema (povećava broj otkucaja srca, krv brže teče, pa venski sistem bolje snabdeva čitavo telo kiseonikom). Ako spadate u grupu ljudi koji nemaju vremena ili volje da redovno odlaze u teretanu, na aerobik ili jogu, potrudite se da kod kuće barem pola sata svaki dan aktivno vežbate.

Ako svakodnevno kombinujete polusatno hodanje sa vežbanjem u stanu 2-3 puta nedeljno po pola sata, dobit za psihofizičko zdravlje je neprocenjiva. Iako mnogi vežbanje uz TV smatraju dobrim, pokušajte da vežbate samo uz muziku. Ako se usredsredite na muziku i telesnu aktivnost, postići ćete bolju psihofizičku relaksiranost. Joga, pilates i sve kombinacije mentalnog i telesnog vežbanja preporučuju se svima koji žele da smanje nivo stresa, a isti učinak postići ćete kombinacijom aerobik vežbi 10-15 minuta dnevno s nekom od metoda relaksacije, meditacijom ili tehnikama disanja, na primer.

I seks održava kondiciju

  • Najmanje tri puta nedeljno jutarnjeg seksa poboljšava rad srca i smanjuje opasnost od infarkta;
  • Poboljšava cirkulaciju, održava krvni pritisak, jača imuni sistem;
  • Trenutak pre orgazma telo preplavi hormon endorfin koji je prirodni lek protiv bolova;
  • Od estrogena kosa postaje sjajnija, a koža mekša;
  • Seks čisti kožu od akni i sagoreva kalorije.

Zagrevanje

Trening kod kuće je najjeftiniji, jer vam za njega nisu potrebne nikakve sprave iz prodavnice. Dovoljan je mekani peškir ili ćebe, kao i maštovita „sprava“ na kojoj ćete vežbati – mogu da posluže stolice, sto i flaše vode umesto tegova. Svako vežbanje obavezno započnite zagrevanjem. Na primer, krenite s laganim hodanjem u mestu, zatim trčite u mestu, pa pređite na skokove tipa „step aerobik” i sl. Nakon toga razgibavajte sve zglobove – radite kružne ili polukružne pokrete, najbolje od vrata, preko ramena, pa sve do stopala. 

Zašto je važno istezanje tela

Svaki veći napor trebalo bi da završite istezanjem u kojem svaki pokret treba da zadržavate oko 15 sekundi. Na ovaj način se mišići vraćaju u opušteno stanje i sprečava se ili smanjuje mogućnost upale. Jedna od najboljih stvari koju ćete postići istezanjem jeste to što ćete povećati fleksibilnost. Veća fleksibilnost vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića.

Za čvrste bokove i zadnjicu

Čučnjevi su izvrsni za jačanje bokova, mišića zadnjice i bedara. Možete da ih radite na dva načina, uz pomoć stolice.

Prva vežba: stanite tako da ste leđima okrenuti čvrstoj stolici, nogu raširenih u širini ramena. Ispružite ruke, a gornji deo tela lagano nagnite unapred. Brojeći do četiri, polako se spuštajte na stolicu (kao da želite da sednete), ali nemojte to da uradite. Zadržite se sekundu u tom položaju. Polako se vraćajte u početni položaj brojeći do dva. Vežbu ponovite u dva seta od po deset čučnjeva, uz jednominutnu pauzu. Pazite na uspravno držanje, a kolenima ne prelazite nožne prste pri spuštanju.

Druga vežba je da se umesto sedanja na stolicu pridržavate rukama za njenu ivicu naslona i lagano spuštate do poda.

Aerobik je savršen za kućno vežbanje – možete ga raditi i bez sprava, sa ili bez muzike i teško da može da vam dosadi.

Ukoliko nemate vremena da osmislite svoj kućni trening, uvek možete u YouTube pretrazi ukucati ,,trening kod kuće” i pronaći ćete gomilu video snimaka koje možete koristiti. Sjajno je i to što svaki put možete pustiti novi video sa različitim vežbama, tako da vam trening ne bude dosadan. Ipak, uvidećete i sami da se osnovne vežbe uglavnom ponavljaju, sa određenim varijacijama.

Vežbajte uz muziku

Muzika pokreće telo i podiže energiju, zato napravite playlistu svojih omiljenih pesama, obucite udobnu odeću, navucite patike i krenite. Ko kaže da trening mora biti naporan? Uz dobru muziku, čak i sagorevanje kalorija je uživanje.

Reference:
Vežbe kod kuće za celo telo
Zbog čega je istezanje važno

Da li više volite trening kod kuće, na otvorenom ili u teretani? Gde najčešće vežbate i koliko češto? Podelite sa nama koje su vaše omiljene fizičke aktivnosti u komentaru ispod.

0 0 glasovi
Oceni sadržaj
Nataša

Nataša

Glavni urednik bloga, asistent direktora i profesionalni lektor

Ljubitelj sam lepih reči, jezika, knjiga, cveća i jednog neverovatnog žutog mačka. Od prava, preko lekture, do WordPress-a u nekoliko koraka.

Nadam se da ti se svideo članak i da ti je pomogao. Ukoliko želiš, ostavi komentar, svoje iskustvo, savet ili pitanje. Takođe, ukoliko primetiš bilo kakvu grešku u tekstu ili smatraš da smo negde pogrešili, obavesti nas - bićemo ti zahvalni.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x