skip to Main Content

Zašto bi trebalo da trčim: 10 dobrih razloga da počnem već danas

Trčanje je definitivno jedna od najboljih sportskih aktivnosti. Potpuno je besplatno, a veoma efikasno. Ipak, iako svi znamo koliko je dobro i korisno, uglavnom nalazimo izgovore i odugovlačimo sa početkom treninga. Umesto da ovo ponovo uradite – donesite odluku, motivišite sebe i počnite da trčite – dva puta nedeljno, svaki drugi dan ili koliko god vam prija.

Ukoliko ste duže vreme bili neaktivni, trebalo bi da počnete lagano i da se ne forsirate. Početnicima u trčanju savetuje se minut trčanja, pa minut brzog hoda, i tako nekoliko dana, zatim dva minuta trčanja, pa minut brzog hoda – a kako stičete kondiciju, moći ćete da trčite znatno duže bez pauze. 

Razlozi za uvođenje trčanja u vašu rutinu su mnogi, počev od vašeg fizičkog zdravlja, zatim mentalnog, a tu su i razne mogućnosti za druženje i nove kontakte. Pokušali smo da izdvojimo deset osnovnih razloga.

Sagoreva masne naslage

Zaboravite na rigorozne dijete i velika odricanja, jednostavno pokrenite svoje telo. Trčanje je jedan od sportova kojima se može utrošiti najveći broj kalorija po satu, što, naravno, zavisi od vaše kondicije, dužine trčanja, tempa… Ipak, dokazano je da pomaže u topljenju masnih naslaga, odnosno u gubitku suvišnih kilograma, a takođe doprinosi i zatezanju mišića.

Poboljšava zdravlje

Redovno bavljenje fizičkom aktivnošću doprinosi jačanju imuniteta, te će vas virusi i bakterije zaobilaziti u širokom luku. Ali ne samo to – trčanje posebno dobro utiče na zdravlje srca, smanjuje visok krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Postoje i studije koje tvrde da se trčanjem smanjuje rizik od oboljevanja od raka dojke i raka debelog creva, kao i od dijabetesa.

Ublažava stres

Trčanjem se oslobađaju hormoni koji poboljšavaju vaše raspoloženje i umanjuju stres. Luče se tzv. hormoni sreće – oksitocin, dopamin, serotonin – zato nakon trčanja ništa ne može da vam pokvari raspoloženje. Ukoliko trčite u prirodi, svež vazduh i lepo okruženje dodatno će doprineti opuštanju.

Produžava život

Ako trčite, verovatno ćete živeti duže. I to ne samo duže, već i bolje. Studija rađena na Stanfordu, pokazala je da trčanje u srednjim i poznim godinama povećava vaše šanse da ostanete pokretni i sposobni da brinete sami o sebi u starosti. Takođe, dokazano je i da osobe koje redovno trče sporije stare, jer dobra cirkulacija i protok kiseonika omogućavaju da koža izgleda svežije i duže ostane elastična.

Daje energiju

Kada osetimo kako se naše telo menja i postaje snažnije i izdržljivije, ništa nam nije teško. Postajemo poletni i energični. Naravno, za to je potrebno određeno vreme. Ukoliko pak želite brzu injekciju energije – započnite dan trčanjem, To će vas razbuditi i dati vam dodatnu energiju za svakodnevne obaveze.

Ojačava kosti

Redovna fizička aktivnost u vidu vežbi i trčanja, kao i izbalansirana ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D, predstavlja savršenu kombinaciju u izgradnji i održavanju jake strukture kostiju i zglobova.

Iako mnogi veruju da će trčanjem upropastiti zglobove, naročito kolena, studije su pokazale da je ovo samo mit, bar kada su u pitanju rekreativci. Trčanje podstiče protok kiseonika u zglobovima i na taj način pomaže regeneraciji hrskavice i jačanju ligamenata, što je ujedno i prevencija za razvoj artritisa.

Poboljšava san

Dan začinjen fizičkom aktivnošću najčešće se završava dubokim, okrepljujućim snom. To ne znači da ćete morati da trčite sat vremena ili da radite naporne treninge – naučnici kažu da je samo deset minuta dnevne aktivnosti dovoljno da mnogo lakše utonete u dubok san nego da ste ceo dan proveli na kauču.

Povećava samopouzdanje

Za trčanje se često kaže da je i mentalni sport, ne samo fizički. Činjenica da postavljate sebi ciljeve, a zatim ih dostižete, daje vam vetar u leđa da možete isto da postignete i na drugim životnim poljima. Tako više verujete sebi i stičete sigurnost. Pored toga, na povećanje samopouzdanja uticaće i vaš odraz u ogledalu, koji će vam se sigurno sve više dopadati.

Motiviše

Kada pretrčite svojih prvih 5 km, osećaćete se fenomenalno. Ako se još odlučite za učešće u nekoj trci, bilo da je distanca 5, 10km ili polumaraton – kada je završite, osećaćete se kao Supermen. Verujte mi na reč. Nakon toga, u vašem umu se pomeraju granice (ne)mogućeg, a ovo se prenosi na sve sfere života. Dajte sebi šansu da iskusite to, da osetite da možete mnogo više nego što ste mislili, da pobedite sebe. 

Širi vaš krug prijatelja

Čak i ako uživate u tome da trčite sami, posle nekog vremena, počećete da srećete iste ljude na stazi i bar ćete klimnuti glavom ili se nasmejati u prolazu. Ukoliko se pridružite nekoj grupi ili trkačkom klubu, sigurno je da ćete pronaći zajednicu ljudi koja neguje zdrave vrednosti i širi dobro raspoloženje. Šlag na torti su putovanja na trke u zemlji i inostranstvu. Ovo su neverovatna iskustva, koja objedinjuju uživanje u samoj trci, sjajnu atmosferu na stazi, sticanje nove medalje, ali i obilazak novog grada, države i druženje sa ljudima koji vam mogu postati dobri prijatelji.

Za kraj, jedno upozorenje:
Trčanje stvara zavisnost: kada jednom počnete, nećete moći da prestanete. Ukoliko ste spremni na to – vidimo se na stazi!

Reference:
Deset razloga da počnete da trčite
20 dobrih razloga da trčite

Da li volite da trčite ili planirate da počnete? Podelite sa nama svoje zdrave navike u komentaru ispod.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst. obavezno pročitajte i Kako da vežbam kod kuce: Trening za celo telo, kao i Kako najbolje da započnem dan.

5 1 glas
Oceni sadržaj
Nataša

Nataša

Glavni urednik bloga, asistent direktora i profesionalni lektor

Ljubitelj sam lepih reči, jezika, knjiga, cveća i jednog neverovatnog žutog mačka. Od prava, preko lekture, do WordPress-a u nekoliko koraka.

Nadam se da ti se svideo članak i da ti je pomogao. Ukoliko želiš, ostavi komentar, svoje iskustvo, savet ili pitanje. Takođe, ukoliko primetiš bilo kakvu grešku u tekstu ili smatraš da smo negde pogrešili, obavesti nas - bićemo ti zahvalni.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x