Zašto mi je postalo dosadno u vezi i kako da to popravim

Istraživanja kažu da su nam u vezi najpotrebnije dve stvari – stabilnost, odnosno da znamo da nam partner ,,čuva leđa”, i – strast. Nažalost, stabilnost ubija strast. A šta pojačava strast? Rizik.

Na početku veze postoji mnogo rizika. Šta ako mi srce bude slomljeno? Šta ako mu se ne sviđam kao on meni? Da li je on pravi za mene ili samo gubim vreme? Tu je i uzbuđenje koje je prisutno na svakom početku, ono koje izaziva leptiriće u stomaku i osećaj da ljubav pobeđuje sve. Ovaj osećaj obično traje između godinu dana i dve godine, a nakon toga se skrasimo i postaje nam udobno u stabilnosti.

Iako je stabilnost vrlo važna i neophodna za uspešnu vezu, ona nije uzbudljiva. Tu je kuća/stan o kom moramo da brinemo, kao i plaćanje računa, a ovo nije nimalo privlačno. Ako još imamo i povremene nesuglasice sa partnerom, ovo izaziva dodatan stres.

Da li je normalno da mi bude dosadno u vezi?

Potpuno je normalno da u nekom trenutku osetite dosadu u vezi i to nije vaša krivica.

Trudimo se da pronađemo pravu osobu i šta onda? Živimo srećno do kraja života u savršenoj zajednici, naravno. Ovome nas uče bajke i Holivud. Većina nas nikada nije učila kako se održava uspešna veza, niti smo imali idealne uzore da nam pokažu kako da sačuvamo ljubav i strast. Nažalost, ovo nisu stvari koje učimo u školi, niti nam neko preporučuje knjige na ovu temu – čast izuzecima. U stvarnosti je edukacija na ovu temu vrlo potrebna, s obzirom na to da se stopa razvoda kreće oko 50% (istraživanje sprovedeno u SAD).

Zašto veze postaju dosadne i plamen se ugasi posle određenog vremena?

Na početku veze, često ulažemo trud da oduševimo svog partnera: planiramo aktivnosti, nova iskustva i iznenađenja jedno za drugo. Idemo na večere i pričamo satima o svemu, upijamo sve informacije i upoznajemo se. Onda se dogodi – život. Svakodnevne navike kreiraju rutine, onda dođu deca, obaveze na poslu i sve to čini da zapostavimo svoj odnos sa partnerom. Zajednički izlasci se prorede, ako uopšte i uspemo da izađemo iz kuće. Jasno je, nakon naporne nedelje na poslu, ko još ima snage da planira i izlazak, kad može jednostavno da se naruči hrana i pusti film?

Kada se spomenu izlasci i zabavljanje, većina nas zamišlja slobodne ljude koji su u potrazi za partnerom ili na početku veze. Retko se setimo činjenice da nikada ne treba da prestanemo da izlazimo i zabavljamo se sa svojim supružnikom ili partnerom u dugoj vezi. Baš iz tog razloga većina partnerskih odnosa zapadne u rutinu i dosadu.

Nakon koliko vremena veza postane dosadna?

Svi smo čuli za prekretnicu u sedmoj godini veze ili braka – to je procenjeno trajanje sreće u partnerskom odnosu. Međutim, svaki par je drugačiji i sve se svodi na to koliko održavate uzbuđenje u svom odnosu. Ako brzo uđete u rutinu ponavljanja dosadnih stvari, brže će vam i veza postati dosadna. Ipak, ako radite na tome da održite uzbuđenje i strast, možete da izbegnete monotoniju u velikoj meri.

Svaki odnos ima uspone i padove i uvek će postojati periodi kada vam je više ili manje zanimljivo. Problem nastaje kada se to manje zanimljivo ustali. Prema studiji koju je sproveo dr Arthur Aron na Univerzitetu u Njujorku, novine i isprobavanje novih stvari izazivaju hemijske reakcije u telu slične onima koje su postojale na početku odnosa i povećavaju zadovoljstvo ako se često upražnjavaju.

Šta da radim ako se izgubio osećaj zaljubljenosti?

Isplanirajte sastanak, naravno! Ja volim sastanke iznenađenja i preporučujem to svima. Dogovorite se da isplanirate sastanak iznenađenja svakog meseca, jedan vi, a jedan vaš partner. Samo mu recite kada da bude spreman i šta da obuče, a onda krenite u avanturu, bez pitanja i protivljenja. Najbolje bi bilo da to bude izlazak koji je interaktivan, gde ćete raditi nešto novo zajedno. Kada posle toga sednete da jedete, imaćete o čemu da pričate – o novom iskustvu koje ste upravo zajedno doživeli. Ukoliko nemate veliki budžet na raspolaganju, to nije neophodno, samo budite kreativni.

Kada ste poslednji put vodili razgovor koji nije bio o poslu ili deci? Eto prilike. Možete i osmisliti zanimljiva i originalna pitanja jedno za drugo, na primer: ,,Kada bi imao supermoć, šta bi to bilo?”, ili: ,,Kada bi ovo bio poslednji put da se vidimo, šta bi voleo da mi kažeš?” Ako nemate inspiraciju, pretražite internet, može se naći mnogo ideja.

Zaključak

Kada vam veza postane monotona, može se desiti da vam padne na pamet da pronađete novu koja će biti uzbudljivija. To je možda lako rešenje, ali je samo privremeno. Ukoliko nastavite sa istim obrascima ponašanja i u novoj vezi, završiće se na isti način kao i prethodna.

Iako partnerski odnosi traže trud i ulaganje – ako ste u kvalitetnom odnosu, vratiće vam se višestruko sve ono što ste investirali. Ja vam od srca želim da kreirate fantastičan odnos i da se ne zadovoljite onim koji je samo dovoljno dobar. Novine u vezi su ključ za izbegavanje dosade i održavanje varnice da se ne ugase.

Jedan od mojih omiljenih citata Tonija Robinsa je:

Ako radite ono što ste radili na početku veze, neće biti kraja.

Referenca:
Why Your Relationship Has Become Boring

[vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Kako vi radite na tome da pobedite monotoniju u vezi ili braku? Podelite svoje savete sa nama u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Koja je tajna srećnih veza i brakova, kao i Šta nas nisu učili kad je trebalo.[/vc_message]

3 2 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x