Kako uspešno voditi biznis sa svojim partnerom a ne poludeti

Vođenje uspešnog posla sa svojim partnerom može izgledati kao san. Stalno ste zajedno i možete da se bavite svojim karijerama, umesto da provodite veći deo dana odvojeno, radeći za nekog drugog. Zajedno možete izgraditi ispunjen život, radeći ono što oboje volite i kreirajući nešto što vam donosi radost. Ali ako niste svesni izazova koji su neminovni kada ulazite u posao sa partnerom, ovaj san se lako može pretvoriti u noćnu moru koja uništava vaše poslovanje i vašu vezu. Ovo su neke od najbitnih stvari o kojima je neophodno da vodite računa ukoliko odlučite da započnete posao u paru.

Komunikacija kao temelj

Komunikacija je osnova bilo kog uspešnog odnosa, bilo da se radi o ljubavnom, prijateljskom ili poslovnom odnosu. Kada radite sa svojim partnerom, vaš ljubavni i poslovni odnos se prepliću, te komunikacija dobija dvostruko veći značaj. Tamo gde nema iskrenosti, otvorenosti i poštovanja, ne može uspeti ni posao ni veza (brak).

Ukoliko ste doneli odluku da započnete zajednički biznis sa partnerom (ili da se jedno od vas pridruži biznisu koji je već pokrenuo partner), najpre je potrebno da razgovarate o međusobnim očekivanjima, željama i ciljevima. Budite potpuno iskreni i otvoreni po tom pitanju, kako kasnije ne bi došlo do (većih) nesporazuma i nesuglasica. Ako ste već uveliko u zajedničkom poslu, verovatno ste svesni da se nijedan problem ili izazov ne može rešiti bez kvalitetnog razgovora. Poštujte mišljenje i argumente svog partnera, ali iznesite i svoje. Nemojte ćutati ako mislite da nešto može da se uradi bolje ili drugačije, ili ako smatrate da nešto nije dobro. To je jedna od sjajnih stvari kada radite na sopstvenom biznisu sa bliskom osobom – uvek stremite napretku i poboljšanju, jer svaki uspeh je zajednički.

par radi zajedno, nasmejani ,,bacaju kosku"

Kada dođe do neslaganja ili konflikta, pokažite razumevanje. Pokušajte da se stavite u poziciju druge strane i da stvari sagledate iz njene perspektive. Kako inače rešavate neslaganja do kojih je neminovno da povremeno dođe u vezama i brakovima, tako ćete rešiti i konflikt u vezi sa poslom. Međutim, imajte na umu jednu stvar: nama, ženama, često nije lako da jasno odvojimo uloge i odnose, pa možemo emotivno odreagovati na stvari koje su u vezi sa poslom, a mi ih shvatimo lično. Zato je jako bitno da komunikacija između partnera bude otvorena, precizna i asertivna, kako zbog sitnica ne bi nastali veliki problemi.

Podelite poslove i odgovornosti

Ne postoje dve potpuno iste osobe, istih karaktera, temperamenata ili talenata. Svako ima određene osobine, veštine i znanja koja ga čine dobrim u određenom poslu, dok se u nekom drugom ne snalazi tako dobro. Isto tako, u zavisnosti od interesovanja, neko može želeti da uči i da se usavršava u određenoj oblasti koja ga zanima, a neku drugu oblast želeće da zaobiđe. Zato je odlično kada sa partnerom možete napraviti podelu poslova i tako se međusobno dopunjavati, jer vrlo je verovatno da vam se znanje i interesovanja neće potpuno poklapati.

Idealno je da na startu razgovarate o tome ko je dobar u kom tipu zadataka, šta ko uživa da radi i šta želi da uči i usavršava. Kada znate koje ćete obaveze imati na dnevnom, mesečnom ili godišnjem nivou u svojoj firmi, lako se možete dogovoriti oko podele. Ta podela treba da bude dovoljno čvrsta da možete da se oslonite na svog partnera da će obaviti ono što je njegov zadatak, ali i dovoljno fleksibilna da možete jedno drugom davati sugestije i predloge za unapređenje, a po potrebi i napraviti drugačiju podelu, uz međusobno poštovanje i dogovor. Trudite se da nikada ne zaboravite da radite na istom cilju i da nema potrebe za takmičenjem i nadmudrivanjem jer ste u istom timu.

Negujte svoj ljubavni odnos

Ukoliko ste tek pokrenuli svoj biznis ili ste još uvek na početku njegovog razvoja, moguće je da će postojati period kada će gotovo sve vaše vreme biti usmereno na posao. Verovatno ćete stalno razmišljati o novim idejama, planovima, načinima za poboljšanje, za dobijanje novih klijenata i slično. Ako je vaš biznis vaša strast i imate misiju koja prevazilazi prosto sticanje profita, onda će sva vaša energija ići u tom smeru.

Međutim, ni tada ne treba da zaboravite da je život mnogo više od posla, makar taj posao bio ispunjavanje vaše svrhe. Kada radite sa partnerom i delite zajedničku viziju, stvari će ići lakše jer ćete se bolje razumeti i međusobno podržavati na putu ka ostvarenju istog cilja. Tada treba da se podsetite da vaša veza nije samo poslovna i da i ona zahteva trud i negu ako želite da bude uspešna i harmonična.

nasmejan par kuva u kuhinji

Kako se vaš odnos ne bi sveo samo na posao, neophodno je da izdvojite vreme koje će biti posvećeno samo vama. To mogu biti dva sata pred spavanje, tokom kojih ćete se dogovoriti da ne pričate o poslu. Možete i odrediti dan u nedelji kada ćete imati veče za gledanje filma, izlazak na večeru ili bilo koju drugu aktivnost u kojoj oboje uživate. S vremena na vreme, uzmite slobodan vikend ili nekoliko dana da otputujete ili promenite rutinu. Kada postavite negovanje ljubavi i odnosa kao prioritet, imaćete mnogo više uspeha i u poslu i u svim drugim životnim oblastima, jer ljubav je najjača pokretačka energija koja postoji. Nemojte je zapostaviti.

Nemojte biti zavisni jedno od drugog

Setite se perioda dok još niste upoznali svog partnera ili dok niste postali par. Koje su vas aktivnosti tada ispunjavale, u kojim hobijima ste uživali, sa kim ste se družili? Svesni smo da ponekad nije lako setiti se ovih stvari, jer zajednički život nam nekada postane toliko normalan da zaboravimo da je ikada bilo drugačije. Ipak, ako želite da održite zdrav odnos, pre svega sa sobom, a onda i sa partnerom, da se osećate zadovoljno i samopouzdano, vrlo je važno da imate vreme samo za sebe.

Gledajte na to kao na investiciju u svoje mentalno zdravlje i mir u kući. Organizujte druženje sa prijateljima sa kojima se verovatno niste dugo videli jer ste stalno zauzeti poslom. Priuštite sebi masažu ili zakažite odlazak kod frizera. Vratite se u teretanu koju ste možda zapostavili, iako obožavate taj osećaj posle treninga. Naravno, sve su to aktivnosti koje možete raditi i sa partnerom, ali povremeno razdvajanje može samo ojačati vašu vezu. Ne treba da budete zavisni i vezani jedno za drugo.

Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, neka svako od vas ima sopstveni radni prostor. Nije presudno da li su to dve sobe ako radite u stanu, različite kancelarije u poslovnom prostoru, poseban sto za svakog od vas ili ćete ponekad raditi na potpuno različitim mestima – bitno je samo da imate svoj radni prostor koji ćete organizovati na način koji vama odgovara i omogućava vam da se fokusirate bez ometanja. Na kraju krajeva, svaki par ima svoju dinamiku i posle nekog vremena uvidećete koji način rada vama najviše prija.

Proslavite svoje pobede

Vreme u kom živimo i moderan način života često diktiraju brz tempo, tako da čim završimo jednu stvar, prelazimo na drugu i, u takvom ritmu, dan, mesec, pa čak i godina – prođu, a da toga nismo svesni. Ne dozvolite da bezglavo jurite za velikim ciljevima i da zaboravite da uživate u sadašnjem trenutku. Naravno da treba imati takve ciljeve i raditi na njihovom ostvarenju, ali veliki uspesi se ne događaju svaki dan, ogromne promene ne dolaze svake nedelje ili meseca. Ako ste srećni samo kada se nešto ,,veliko” dešava, propustićete bezbroj malih radosti.

Ovo se odnosi na sve oblasti života, ali vratimo se sada na biznis koji vodite sa svojim partnerom. Uživajte u svom poslu. Postanite svesni tih malih koraka koje pravite svakodnevno i tako popločavate put ka svom cilju. Proslavite kada dobijete prvog klijenta ili ostvarite zaradu koju ste planirali za taj mesec, kada kreirate dobru marketing strategiju, unapredite svoj proizvod ili uslugu koju pružate, dobijete pohvale od ljudi sa kojima sarađujete. Nemojte pustiti da ti događaji odu u zaborav, napravite od njih lepe uspomene kojih ćete se sa ponosom sećati posle 10 godina. Kada znate da cenite male stvari i uživate u njima, uvek ćete imati razloga za sreću.

dva dela slagalice koji se poklapaju

Suština

Svaki odnos je izazov i zahteva trud i rad kako bi se održao. Da bi napredovao, treba još više rada i truda. A kada ljubavni odnos ,,začinite” poslovnim – da, pogodili ste – rad i trud nikada ne prestaju. Ako ste spremni na ovo, nagrada će biti veća nego što možete da zamislite. Kada se upustite u ovakvu avanturu, ono što otkrivate i učite o sebi, vaš rast, razvoj i mogućnosti za napredak – što kao pojedinca, što kao para – mogu biti neograničeni.

Sa druge strane, ovo može biti odličan test za vaš partnerski odnos. Budite sigurni da ćete, ukoliko počnete da radite sa partnerom, proći kroz sve izazove koji će vam pokazati ili koliko ste sjajan tim, ili da možda nije baš sve tako sjajno u vašem odnosu. Bez obzira na ishod, ovo iskustvo vam može doneti izuzetno važne lekcije i uvide koji će vam koristiti u budućnosti. Ako pitate nas – nemojte se dvoumiti. Skupite hrabrost i započnite putovanje, jer iako put može biti pun kamenja i prepreka, svaki korak ima nemerljivu vrednost.

[vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Da li ste razmišljali o započinjaju posla sa svojim partnerom ili možda već radite zajedno? Šta je za vas ključ uspešnog mešanja ljubavnog i poslovnog odnosa? Podelite sa nama u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj članak, obavezno pročitajte i Koja je tajna srećnih veza i brakova, kao i Kako da realizujem to što želim – 4 koraka do uspeha.[/vc_message]

3 2 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x