skip to Main Content

Kako da smršam najbrže: Dijeta ili način života

Da bismo bilo šta u životu kvalitetno odradili, potrebno je da, pre svega, znamo kako tačno to da odradimo. Jasno, razumljivo i najbitnije – primenljivo. Isto važi i za mršavljenje, a priča ,,samo probuši kašiku” je davno prevaziđena. Bitno je da znate osnove i zato danas odgovaramo na tri glavna pitanja vezana za mršavljenje.

Koji je najbolji način da se izgube telesne masti?
Koji je najbrži način da to uradite?
Koji je najbolji način trajnog održanja telesne mase nakon što ste je izgubili?

Zapravo, cilj nije gubitak telesne mase kao takve, već gubitak MASTI, što je velika razlika.
Zašto je važno uočiti je?
Pa, pre svega da biste izbegli gubitak mišića. Cilj je zadržati njih, dok se telesne masti gube.
Zatim i da biste odustali od ideje brzinskih čišćenja organizma koja nemaju dugoročne efekte, niti podrazumevaju gubitak masti.
Raznim detoksikacijama možete brzo i lako izgubiti telesnu masu, ali već verovatno znate da to nije trajno rešenje i da će se sve vratiti čim se vratite uobičajenoj ishrani.

Koji je onda najbolji način za gubljenje kilograma?

To je, u stvari, kombinacija dve važne stvari:

1. Činjenica
2. Metode za implementaciju te činjenice

ČINJENICA

Koji je najbolji način za gubljenje kilograma? Prosto: napravite kalorijski deficit. Ne samo da je najlakši, već je i jedini način. Drugi ne postoji, koliko god želeli da verujete u to.

Pokušali ste sa kalorijskim deficitom i nešto vam ne ide?

Nekad nije dovoljno pokušati, već je potrebno istrajati i odraditi.

Mnogi su na dijetama koje – navodno – nisu kalorijski ograničene, samo ne jedete ovo, ne jedete ono… I na kraju dobijete isto – kalorijski deficit.
Zapamtite – hrana je oblik energije. Unosite je manje i počećete da gubite kilograme. 

Da li to znači da možete da jedete samo brzu hranu i da smršate? Apsolutno da!

Jedino je važno da unosite onoliko kalorija koliko vam je potrebno, nebitno je iz kojih namirnica.
Ovo, naravno, nije dobar način, niti vam to preporučujem jer može da vam naruši zdravlje, ali je dokaz za ovo što sam ispričala. Evo i primera iz realnog života – čovek je jeo samo u MekDonaldsu i smršao je 16 kilograma za 3 meseca.

METOD

Kako stvoriti kalorijski deficit?

Postoje tri načina:

1. Ishrana – prosto i jednostavno, unosite manje kalorija
2. Vežbanje koje troši određenu količinu kalorija
3. Ishrana + vežbanje

Koji metod je najbolji?
U suštini, deficit je deficit, koji god da odaberete – izgubićete kilograme, odnosno masti.
Najbolje je ono što je u skladu sa vašim ličnim željama i potrebama jer je to jedini način da bude trajno održivo.

ALI – ima još.

Pretpostavljam da već znate da je kardio trening koristan za sagorevanje masti, ali isto tako treba pomenuti i trening snage. Cilj treninga snage jeste povećanje snage i dobijanje mišića.
Naravno, i na treningu snage ćete izgubiti određeni broj kalorija, ali je najbitnije to što će vam on pomoći da zadržite (izgradite) mišiće dok ujedno gubite masti.
Ponovo kažem, vi možete smršati i samo putem ishrane odnosno kalorijskog deficita – da ni dana ne vežbate. To uopšte nije sporno. Ali ćete svakako primetiti razliku u kompoziciji tela sa vežbanjem i bez. I naravno, znate koliko je vežbanje zdravo i koliko će vam pomoći u očuvanju zdravlja, kao i boljem osećaju u svom telu.

Šta metod na kraju podrazumeva?

Odlučite koji od navedenih načina vama najbolje radi. Ovu odluku donesite isključivo na osnovu vaših ličnih želja. Sami najbolje znate da li ćete radije vežbati i jesti malo više ili vam je lakše da smanjite hranu i da fitnes centar ne gledate.
Moje mišljenje je da je najbolje kombinovati, odnosno da ishranu koristite za redukciju masti, dok mišiće jačate/izgrađujete treningom snage. Takođe, kardio nije obavezan, ali je poželjan radi razvoja aerobnih sposobnosti. Svaki tip vežbanja ima neke svoje benefite i najidelanije jeste kombinovati ih.

Osnovni principi zdravog mršavljenja

Kako biste mršavili, ali i ostali zdravi, potrebno je da ispoštujete određene principe. Za početak je dobro da budete svesni da zdrav način mršavljenja neće doneti instant rezultate, ali zbog sebe i svog zdravlja budite uporni.

Na pitanje kako smršati bez klasične dijete, odgovor je da jedete češće, manje i raznovrsnije. Trudite se da jedete najkasnije dva sata pre odlaska u krevet (ukoliko je obrok obilniji, tri sata ili više), a noću nemojte zavirivati u frižider.

Gledajte da spavate osam sati. Jedite žitarice, voće, povrće i nemojte izbacivati mast iz ishrane. Potrebno je da unosite masnoću ukoliko želite da smršate. Gazirane sokove zamenite zdravim sokovima od sveže ceđenog voća. Pijte čajeve bez šećera i barem 2l vode dnevno.

Poenta u ovakvom načinu mršavljenja je što vi menjate celokupni odnos prema ishrani.

U zavisnosti od toga koji sport ili fizičku aktivnost volite, posvetite joj se makar dva ili tri puta nedeljno. Ukoliko ste se ipak odlučili za mršavljenje bez treninga, preporuka je da šetate što više, jer kretanje je neophodno za dobro funkcionisanje organizma, a znatno utiče i na raspoloženje.

Merite se na svakih deset dana ili dve nedelje, a ne svakoga dana, kako ne biste pali u očajanje i posegli za nekom brzom (i nezdravom) banana ili paradajz dijetom.

Još neke smernice za zdravo mršavljenje:

 • Jedite visokoproteinski doručak
 • Smanjite ili potpuno izbacite brzu hranu i procesuirane namirnice
 • Pijte više vode (~2L)
 • Smanjite ili potpuno izbacite veštačke šećere i slatkiše
 • Izbegavajte ili potpuno izbacite gazirane sokove
 • Jedite namirnice s puno vlakana poput voća i povrća
 • Spavajte redovno i dovoljno
 • Jedite manje obroke
 • Izbegavajte ili potpuno izbacite alkohol i duvan iz života
 • Pšenični hleb zamenite integralnim, a isto važi i za testeninu
 • Za pripremanje hrane koristite biljna ulja poput maslinovog, lanenog ili kokosovog.

Reference:
Koji je najbolji način da se smrša

Kako smršati bez dijete – najbolja ishrana za mršavljenje
Kako smršaviti 10 kg

Da li se držite ovih principa u svojoj ishrani? Na koji način održavate dobro zdravlje i vitku liniju? Podelite sa nama u komentaru ispod.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Kako da vežbam kod kuće: Trening za celo telo, kao i Kako da se hranim zdravo: Osnove zdrave ishrane.

5 1 glas
Oceni sadržaj
Nataša

Nataša

Glavni urednik bloga, asistent direktora i profesionalni lektor

Ljubitelj sam lepih reči, jezika, knjiga, cveća i jednog neverovatnog žutog mačka. Od prava, preko lekture, do WordPress-a u nekoliko koraka.

Nadam se da ti se svideo članak i da ti je pomogao. Ukoliko želiš, ostavi komentar, svoje iskustvo, savet ili pitanje. Takođe, ukoliko primetiš bilo kakvu grešku u tekstu ili smatraš da smo negde pogrešili, obavesti nas - bićemo ti zahvalni.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x