skip to Main Content

10 ljudskih kajanja – tekst koji će uzdrmati vaš svet

Iako negde znamo da ćemo jednog dana umreti, većina nas kao da toga nije svesna. Pitam se kako je to uopšte moguće. Nesvesnost da ćemo jednog dana umreti nas često sabotira i onemogućava da živimo ovaj život punim plućima i baš onako kako mi želimo (umesto kako drugi žele). Nekako, kao da verujemo da ćemo živeti 300 godina, pa često čujemo i govorimo ono: “Ma, ima vremena”. Hm…vremena ima, ali da li i koliko ima nas u tom vremenu?

Da li znate šta pokazuje istinsku inteligenciju? Ne, to nije IQ od 150, već sposobnost da izvučemo iz života ono što svim srcem želimo. Sve ostalo je preživljavanje, muka i borba. Osrednjost. Ispod je odlomak iz knjige Vođa bez titule, koji je meni zaista uzdrmao svet kada sam ga pročitao, jer me je naveo da preispitam život. Ukoliko ste pročitali ovu knjigu, dobro bi bilo da se podsetite s vremena na vreme ovog odlomka koji sledi. Ovaj odlomak može da vas podseti da je naše vreme ograničeno i da ne bismo smeli da odemo sa ovog sveta kajući se zbog onoga što nismo uradili i zbog svih propuštenih mogućnosti da budemo bolji i živimo lepši život.

,,Zanimljivo je da, kada počneš da razmišljaš o svojoj smrti, dođeš do onoga što je suština života. Dođi, pogledaj.”

Na dnu pored prvog groba bila je ploča od škriljca. Nikad nisam video ništa slično. Video sam da su na njoj urezane reči krupnim slovima.

,,Siđi slobodno”, rekao je Tomi, što me je podsetilo na jednog od narednika s moje vojničke obuke. ,,Ne plaši se prljavštine. Siđi i izvadi ploču.”

Srce mi je ubrzano tuklo. Obuzela me je sumnja. Ali pre nego što je strah sasvim ovladao, skočio sam u grob, podigao ploču i očistio je od prljavštine. Sunce se polako dizalo na nebu. I dalje u grobu, čitao sam reči koje mi je Tomi rekao da pročitam.

DESET LJUDSKIH KAJANJA, glasio je naslov. ,,Šta to znači?”, pitao sam.

,,Samo nastavi da čitaš.”

,,Deset ljudskih kajanja”, pročitao sam naglas. Potom je usledila lista od deset stavki.

  1. Poslednji je dan tvog života, a ti ga nisi proživeo onako kako si mogao.
  2. Poslednji je dan tvog života, a ti nikada nisi spoznao prirodnu moć u sebi koja bi ti pomogla da ostvariš velike stvari.
  3. Poslednji je dan tvog života i shvataš da nikoga nisi nadahnuo svojim primerom.
  4. Poslednji je dan tvog života, a ti si obuzet bolom jer shvataš da nisi rizikovao i zbog toga ništa nisi dobio.
  5. Poslednji je dan tvog života i ti shvataš da si propustio priliku da ovladaš vrhunskom sposobnošću jer si prihvatio laž da moraš da se pomiriš sa osrednjošću.
  6. Poslednji je dan tvog života i srce ti je slomljeno jer nikad nisi ovladao sposobnošću da poraz pretvoriš u pobedu i olovo u zlato.
  7. Poslednji je dan tvog života i žališ što si zaboravio da je suština posla biti od pomoći drugima, a ne samom sebi.
  8. Poslednji je dan tvog života i uviđaš da si čitav život živeo onako kako je društvo živelo, a ne onako kako si ti želeo.
  9. Poslednji je dan tvog života i shvataš da nisi ostvario svoje mogućnosti, čak ni približno tome.
  10. Poslednji je dan tvog života i uviđaš da si mogao biti vođa i svet učiniti drugačijim. Ali ti si odbio da se prihvatiš tog poduhvata, jer si se plašio i zato nisi uspeo. I protraćio si svoj život.

Referenca:
Vođa bez titule, Robin Šarma

Da li vas je ovaj odlomak iz knjige Vođa bez titule naterao da preispitate svoj život i možda sada donesete neke odluke koje ste možda dugo odlagali? Podelite svoje razmišljanje sa nama u komentaru ispod.

5 4 glasovi
Oceni sadržaj
Branislav

Branislav

Osnivač i direktor platforme

Svestran, radoznao i otvorenog uma. Strastveni sam obožavalac tehnologija, serverske (virtuelne) infrastrukture, WordPress-a, sigurnosti sistema, digitalnog marketinga, psihologije i prirode. Preispitujem sve i otvoren sam gotovo za sve što može da mi pomogne da rastem. Radim ono što je ispravno, a ne ono što bi "trebalo" i što radi masa. Veoma me zanima priroda stvarnosti, moć i psihologija ljudskog uma. Svaki dan pitam sebe kako nešto može da se unapredi, kako ja mogu biti bolji i kako mogu pomoći drugima. To je jedan od razloga zašto sam odlučio da napravim ovo mesto.

Prijavite se
Obavestite me o
guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x
()
x