8 znakova da vam je život u haosu i da nešto morate hitno da menjate

Život je lep, ali nekada ume da se pretvori u trku i začarani krug. I tako, dok se okrenete, prođu godine ili decenije, a onda shvatite da ste u totalnom haosu. Stalno ste umorni, sve vas boli, često ste bolesni, konstantno kukate, nemate dovoljno novca, nezadovoljni ste svojim izgledom, emotivnim životom, stalno ste pod stresom…

Ne mora tako!

Ipak, da biste nešto mogli da promenite, najpre toga morate postati svesni. Zato evo osam najčešćih znakova da se nalazite u teškom periodu života i nekoliko praktičnih saveta i smernica kako to da promenite.

Boli vas glava, vrat i ramena

Ovo su često znaci da živite pod stalnim stresom koji se gomila najviše u ramenom delu. Upitajte sebe dokle ćete tako i šta treba da se menja. Vi najbolje znate šta najviše utiče na to da ste često u lošem stanju. Možda je to posao koji dugo radite a ne volite ga i postao vam je mučenje, možda je to partner sa kojim već dugo imate česte konflikte i nerazumevanje.

Bol koji osećate je način na koji vam telo govori da mu treba odmor i pažnja i da to kako sada živite nije dobar put. Dajte već jednom otkaz, prestanite da radite protiv sebe, raskinite tu vezu, promenite okruženje. Redovno se istežite, svesno dišite, meditirajte i slušajte muziku koja vas opušta i podiže vibraciju.

Imate problem sa spavanjem

Teško vam je da zaspite kada uveče legnete u krevet, a kada zaspite, obično imate noćne more ili se često budite i ne možete da nastavite. Imate gomilu misli u glavi koje vam ne dozvoljavaju da se umirite i opustite pred spavanje, zabrinuti ste ili možda kreirate u svojoj glavi scenarije za koje je vrlo malo verovatno da će se dogoditi u stvarnosti.

Ukoliko imate televizor u spavaćoj sobi ili gledate u ekran pre nego što odete u krevet, to dodatno može uticati da teže zaspite ili imate loš san. Za početak – identifikujte problem. Popričajte sa sobom o tome šta vas muči i drži vas budnim, a onda napravite plan sa konkretnim koracima koje odmah možete preduzeti da to promenite. Pročitajte i naše predloge kako da lakše zaspite i imate kvalitetan san.

Nemate strpljenja i lako planete

Kada nismo u miru sa sobom i svojim životom, ne treba nam mnogo da se iznerviramo i burno odreagujemo na neku bezazlenu situaciju. Ukoliko nemamo ravnotežu između poslovnog i privatnog života, između svoje glave i srca, ako se osećamo nezadovoljno ili nemoćno u nekoj situaciji, često počnemo brzo da gubimo živce i frustracija raste. Zato se često dogodi da planemo i iskalimo svoj bes i nezadovoljstvo na osobe koje su nam najbliskije, zbog čega se kasnije osećamo još gore.

Kako biste ovo prestali da radite, najpre se zapitajte šta stoji iza tog besa. Vaša burna reakcija na to što partner nije oprao sudove ili što dete ne želi da jede ono što ste pripremili verovatno ima neki dublji razlog. Zagledajte se dublje u sebe da otkrijete šta vas to muči. Podelite to sa osobom od poverenja i pokušajte da rešite problem, a ako ne možete, potražite pomoć stručnjaka. Život će vam biti neuporedivo lepši i lakši kada naučite da upravljate svojim emotivnim reakcijama.

Ne radite ono što volite i što vas raduje

Kada ste poslednji put istinski uživali u nečemu? Setite se onog osećaja zadovoljstva, mira i opuštenosti kada ste u sadašnjem trenutku, fokusirani na ono što radite, bez razmišljanja šta je bilo i šta će biti. Kada ste se tako osećali?

Ukoliko trenutno ne radite posao koji vas ispunjava i koji je deo vaše svrhe, razmislite o tome kako biste mogli da počnete. Prisetite se koji su hobiji u kojima uživate ili isprobajte nešto potpuno novo. Možda ste ranije uživali u čitanju, slikanju ili plesu, a zapostavili ste to zbog drugih obaveza. Izdvojte makar sat-dva nedeljno da se bavite nečim u čemu istinski uživate.

Ne viđate se ni sa kim

Da li je prošlo dosta vremena otkako se niste našli sa prijateljima ili imali razgovor sa porodicom? Iako samovanje često prija, pogotovo introvertima, već ste sigurno milion puta čuli da smo mi, ljudi, društvena bića. Pre ili kasnije, svima je potrebno da porazgovaraju sa nekim, da podele problem, ali i lepu vest, da čuju nešto iz drugog ugla, iz drugačije perspektive.

Koliko god da nam je tehnologija omogućila da stalno budemo u kontaktu, video-poziv nikada neće moći da zameni druženje uživo, fizički kontakt i razmenu energije. Imajte to na umu i organizujte okupljanje sa dragim ljudima.

Stalno krpite kraj s krajem

Živite od plate do plate, stalno idete u prodavnice u kojima je jeftinije čak iako su vam daleko, pozamljujete novac od drugih, ne možete da izdvojite za edukaciju koja vas zanima ili za putovanje? Ovo vam se možda neće dopasti, ali – vi ste to izabrali. Što pre to razumete, pre ćete preduzeti akciju ka promeni i boljoj finansijskoj situaciji.

Najpre bi trebalo realno da sagledate gde se trenutno nalazite i koji su vam resursi. Koji su vaši talenti, interesovanja, šta umete i volite da radite? Ko bi od ljudi koje poznajete mogao da vas posavetuje ili vam pomogne da dođete do boljeg posla? Šta možete da radite u slobodno vreme kako biste zaradili dodatni novac? U koju edukaciju ili kurs možete uložiti novac kako biste stekli nova znanja i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa? Mogućnosti su neograničene, na vama je da ih iskoristite na najbolji način.

Često imate zdravstvene probleme (i ponavljaju se)

Ovo je jasan znak da niste u balansu. Sigurno već znate da je spoljašnje stanje ogledalo unutrašnjeg i da sve počinje od vas. Nezdrav um daće vam i nezdravo telo. Potisnute emocije, neizgovorene reči, neizražavanje sebe, pretvaranje da ste nešto što niste, nezdrava hrana, stres, nespavanje, posao koji vas ne ispunjava, nezadovoljstvo, manjak ljubavi prema sebi – sve ovo vodi u bolest.

Pozabavite se svojim unutrašnjim stanjem kako biste dugoročno bili zdravi. Lečenje posledica je samo kratkotrajno rešenje, mnogo je bitnije da pronađete uzroke i da rešite probem iz korena. Ovo može biti dug i izazovan proces, ali vaše zdravlje treba da vam bude na prvom mestu ukoliko želite dug i srećan život.

Ne ispuštate telefon iz ruke

Možda niste svesni toga, ali ako više vremena provodite na telefonu nego u svom stvarnom životu, ovo je jasan znak da bežite. Samo vi znate od čega. Verovatno imate dosta izgovora zašto stalno držite telefon – odgovarate na mejlove, poruke, proveravate nešto oko posla i slično – a za to vreme život prolazi pored vas.

Pokušajte da ograničite vreme koje provodite uz telefon tako što ćete podesiti da vas alarm na telefonu opomene kada dostignete određeni vremenski limit (većina telefona ima ovu opciju). Još bolje – dajte sebi izazov da provedete jedan dan bez telefona svake nedelje. Ukoliko vam to obaveze ne dozvoljavaju, makar deaktivirajte aplikacije koje vam nisu neophodne tih 24 sata, a najviše vremena trošite na njih (verovatno su to društvene mreže). Vratite se u sadašnji trenutak i uživajte u svakodnevnim malim stvarima koje inače niste primećivali jer ste bili odsutni.

Odakle da počnem?

Ukoliko ste se pronašli u ovom članku i osvestili ste da se nalazite u teškoj i haotičnoj fazi života, sada se verovatno pitate šta i kako dalje. Za početak – dišite duboko. Sve je rešivo. Svest o problemu je prvi korak ka njegovom rešavanju. Vi ste jaka i sposobna osoba i do sada ste izdržali sve što je život stavio pred vas, pa ćete tako pobediti i ovaj izazov.

Krenite od ,,malih” stvari. Pojedite zdrav obrok, naspavajte se, pa napravite plan. Vi najbolje znate šta vam je trenutno najveći izazov i problem, pa počnite odatle. Na našem blogu pronaći ćete dosta korisnih informacija na različite teme, a ukoliko poželite da olakšate i ubrzate rešavanje onoga što vas muči, uvek se možete obratiti stručnjaku za pomoć.

[vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-user-circle”]Rad na sebi ne znači da treba sve sami da radite. Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć u vidu kouča, terapeuta ili mentora, na našem sajtu ćete uskoro moći da pronađete svog stručnjaka i radite sa njim uživo ili online. Dok to ne bude realizovano, na našoj instagram ili facebook stranici pronađite osobu sa kojom želite da radite.[/vc_message]

[vc_message message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fas fa-comments”]Hajde da pričamo o ovome. Šta vi radite kada se nalazite u teškom periodu života, a što vam pomaže da se osetite bolje? Kako vraćate balans u svoj život?[/vc_message][vc_message message_box_color=”chino” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Pročitajte i ove članke:

Referenca:
9 Signs You Have No Work-Life Balance

5 2 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x