Evo zašto nemaš novac: Uticaj predačkih programa na tvoje finansije danas

Novac je tema koja kod mnogih od nas pokreće snažne mehanizme i uverenja koja imaju za cilj da nas zaštite. Kako je novac u našoj stvarnosti i sistemu sredstvo za preživljavanje, naša uverenja koja se vezuju za novac (koliko i kako ga stičemo i imamo, koliko i da li ga zaslužujemo, koliko nam je potreban i koliko je ,,čist”), su veoma jaka i čvrsto egzistiraju. To znači i da je svaki pokušaj da se ovakva uverenja sruše uglavnom praćen burnim reakcijama, otporima i blokadama.

Predački programi su uverenja koja se prenose kroz generacije, dakle, sa kolena na koleno.

Ovakva i slična ograničavajuća uverenja vrlo često nastaju kao posledica traumatičnih iskustava.

Sledi jedan slikovit primer.

Verovatno je da su neki od vaših predaka odrastali u periodu rata i bili direktno pogođeni oskudicom, bedom i siromaštvom. To je verovatno bila velika porodica, brojnija nego što su današnje. Nedaleko od njihove kuće, doma, možda čak vrlo blizu, vodile su se bitke i ratovi, odmazde u kojima je sigurno neko iz porodice i stradao.
Kada strada glava kuće, onaj koji zarađuje novac i izdržava porodicu (a najčešće je to bila jedna, muška osoba), porodica ostaje bez svega i članovi su primorani da se snalaze i muče da bi preživeli. U ratnim, teškim periodima, ovakvih porodica je bilo mnogo više nego onih koje su živele nepogođene bedom i siromaštvom. Novca nema, privređuje se, prodaje i razmenjuje, i merilo izobilja nije novac već hrana na stolu i dečji plač i graja u kući.

Novac je ono čega nema, što se teškom mukom zarađuje i ono što bogataške porodice kao ratni profiteri oduzimaju od poštenog i siromašnog sveta.

U takvoj porodici deca će odrastati gledajući svoje roditelje i pretke kako s teškom mukom krpe kraj sa krajem. Provlačiće se rečenice kao što su:

  • ,,Možda nemamo novca, ali smo barem pošteni!”,
  • ,,Nama ne treba puno…”
  • ,,Novac je teško zaraditi i moraš se mučiti da bi imao…”
  • ,,Novac kvari ljude.”
  • ,,Novac samo donosi nesreću, važnije je da smo mi i deca zdravi.”

Slušajući takve priče, dete će odrastati i stasati u čoveka koji veruje da su težak i mukotrpan rad odraz poštene i srećne porodice, a da je novac nužno zlo čija je količina obrnuto proporcionalna vrednosti čoveka. Ovakve reči se neće preispitivati, barem ne u bliskim generacijama, a prenosiće se na ćerke i sinove i stići će verovatno i do vas, kao ,,istina” koja se održala u korenima jednog rodoslova, počevši od predaka čije se ime poštenog čoveka sa ponosom izgovara.

Ni vi ove ,,istine” možda do sada niste preispitivali jer niko to pre vas nije radio (,,i šta nam fali, barem se nismo prodali i ostali smo pošteni”). Možda se nećete ni zapitati da li vas ova ,,istina” u nečemu koči, da li i vi doživljavate novac kao nužno zlo i podsvesno se trudite da se ne zadržava kod vas dugo ni u velikim količinama, jer, zna se – ko ima mnogo novca, taj ne može biti pošten i dobar čovek.

Ovo važi i za ostala uverenja, ne samo za ona koja su vezana novac.

Programi/uverenja naših predaka u velikoj meri ,,voze” naš život a da mi toga možda nismo ni svesni.

Zato je prvi i najvažniji korak da osvestite i reprogramirate ova uverenja koja vas koče. Naravno, ukoliko želite da rastete, razvijate se i obezbedite sebi veću slobodu. Ako ne, uvek možete nastaviti po starom, verujući da tako treba i da je to normalno. Sami birate svoju normalnost.

Kada osvestite ovakva, ograničavajuća uverenja, shvatićete da pokušavate da poletite sa tegom oko noge koji vas vuče nadole. Možda čak i nije nemoguće, ali je potpuno nepotrebno i zaista preteško vinuti se do nekog cilja ili živeti svoje snove sa takvim opterećenjem.

Odnos sa novcem, ali i druga ograničavajuća uverenja zato zahtevaju dubinsko isceljenje i to se ne dešava preko noći. Kao što su se ovakvi programi gradili i prenosili iz generacije u generaciju, biće vam potreban rad, upornost i volja, a često i dodatna pomoć kako biste se u potpunosti iscelili.

Rad na sebi ne znači da sve treba da radite sami! Ako ste spremni da pomerate granice, upoznajete sebe, transformišete uverenja, svoj um i telo i započnete novi život, ali ovoga puta po svojoj meri i pravilima, jedan od najboljih načina je da radite sa stručnjakom 1 na 1.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

5 9 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x