Predačke linije i uticaj predaka na naš život danas

Nasleđe predaka ima dubok i kompleksan uticaj na naše živote iz različitih perspektiva, uključujući genetsku, duhovnu, kao i epigenetsku dimenziju. Ova bogata baština može oblikovati naše vrednosti, uverenja, fizičko zdravlje, emocionalni svet i sve druge aspekte našeg života. Mi nismo samo naše telo, mi imamo telo. Mi smo duhovna bića koja doživljavaju ljudsko iskustvo. Energija naših predaka je baza našeg života, jer ona predstavlja vezu između naše duše i života na ovoj planeti.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Uticaj predaka na nas

Genetski, od svojih predaka nasleđujemo fizičke karakteristike i predispozicije. Ovo može uticati na naše zdravlje, sklonosti ka određenim bolestima, kao i na našu opštu konstituciju. S aspekta duhovnosti, nasleđe predaka se prenosi kroz tradiciju, rituale i moralne vrednosti. Ove duboko ukorenjene komponente mogu oblikovati našu ličnost, pružajući nam smernice i podršku u donošenju odluka.

Epigenetika dodatno istražuje kako okolnosti koje su naši preci doživeli mogu ostaviti trajne tragove na našem genetskom materijalu. Promene u ekspresiji gena, koje su rezultat spoljnih uticaja, mogu se preneti na naredne generacije. Na primer, iskustva kao što su trauma ili stres koje su naši preci doživeli mogu ostaviti epigenetske oznake koje utiču na našu emocionalnu dobrobit, ponašanje, odnose i način života.

Danas je posledica prošlosti. Na temelju onoga što smo sa sobom doneli iz prošlosti, šta smo nasledili, napravili i odlučili, mi smo danas ono što jesmo.

Generacije predaka

Smatra se da na nas utiče barem 7 generacija predaka, što znači 254 potencijalna donatora različitih svojstava. Ako bežimo od prošlosti i od svojih predaka, ako ih ne prihvatamo, ujedno bežimo od sopstvenih korena i od sebe, čime osujećujemo dobar i stabilan život.

Moglo bi se reći da naših sedam prethodnih generacija simbolično predstavlja i utiče na sedam naših energetskih centara:

  1. Prva generacija – ja
  2. Druga generacija – roditelji (2 osobe): formiraju naše zdravlje, naše telo i prenose porodična uverenja i sheme funkcionisanja
  3. Treća generacija – naše babe i dede (4 osobe): oni su odgovorni za naš intelekt, talente, sposobnosti
  4. Četvrta generacija – naše prababe i pradede (8 osoba): odgovorni za našu radost i harmoniju u životu i za naše materijalno blagostanje
  5. Peta generacija – roditelji naših prababa i pradedova (16 osoba): odgovorni za našu bezbednost u životu
  6. Šesta generacija – dede i babe naših prababa i pradedova (32 osobe): ova generacija je odgovorna za našu vezu sa tradicijom
  7. Sedma generacija – prababe i pradede naših prababa i pradedova (64 osobe): ova generacija je odgovorna za mesto i državu u kojoj živimo

Uticaj kolektivne genetike

Osim genetike naših predaka, na nas utiče i kolektivna genetika. Na primer, ako smo rođeni u velikom gradu zapadnog sveta, već od samog rođenja i tokom odrastanja bivamo pod sasvim drugačijim uticajem vaspitanja, kulture i životnih vrednosti nego da smo se rodili u Indiji. Narodi se takođe međusobno razlikuju i prošlost jednog naroda utiče na svakog pojedinca. Ako predsednik države odluči da smanji porez, to utiče i na nas, pa je lako razumeti da i kolektivno nasleđe ima svoj uticaj. Pod uticajem smo religije i duhovne genetike svojih predaka, njihovih obećanja, dugova, ratova, muško-ženskih odnosa…

Neki su prostori dodatno opterećeni teškim uticajem prošlosti: prerane smrti, sukobi ili ratovi. Zbog toga su na takvim prostorima u sadašnjosti učestalije prerane smrti, iz generacije u generaciju se ponavljaju sukobi, veći je procenat bolesti zavisnosti, depresije ili sličnih manifestacija.

Smrt i uticaj umrlih

Smrt je prirodna pojava koliko i rođenje, jedno bez drugog ne postoje. Kada neko umre nakon dugog života tokom koga je ostvario veći deo svojih snova i vizija, smrt je nalik pravu na odlazak na spavanje nakon napornog dana. Dok spavamo, ni svest ni telo nisu budni, ali podsvest i duša jesu. Zato smatramo da su preci živi mrtvi, jer njihove duše žive u paralelnom svetu.

Kada neko tokom života realizuje mnoštvo dobrih stvari, ne samo u smislu novca, nego je, na primer, postigao emocionalnu stabilnost, unutrašnji mir, bio je uzor poštovanja i mudrosti, smatra se da nakon smrti postaje naš časni predak. Takođe se smatra da se ljubav i podrška za decu, kao i za generacije nakon njega, pojačavaju, zbog čega je podrška i zaštita predaka jedna od najsnažnijih energija ovog univerzuma koju možemo imati uz sebe.

Vrlo često situacija nije crna ili bela. Nekada je precima vrlo teško, naročito onima koji nisu proživeli svoj život kako su želeli ili nisu imali mogućnost, znanje ili hrabrost da realizuju ono zbog čega su došli na ovaj svet. S jedne strane, oni nas vole i žele da nas podrže, a s druge strane nam ostavljaju svoje neostvarene želje, terete, životne modele i ponavljajuće sudbine. Roditelji obično daju detetu ono što imaju, a ne ono što je detetu potrebno. Kako ni oni sami ne razumeju sopstveni život, tako nisu u stanju da podrže dete u njegovoj individualnosti.

Izgubljene duše predaka

Kada smrt našeg pretka nije bila prirodna ni laka (saobraćajne nesreće, teške bolesti, ratovi, iznenadna smrt, samoubistvo…), duša našeg pretka može ostati ,,izgubljena”. Ova duša može ostati ,,zakočena”, blokirana na svom putu, te luta, ponekad traži pomoć od živih, a pošto je oni ,,ne čuju”, može se ,,zakačiti” za njihovu vitalnu energiju. Tada osoba na koju se duša zakačila može osećati razne simptome. Pad imuniteta, umor i iscrpljenost, razna teška emocionalna stanja, a ponekad duša umrle osobe utiče i na tok misli same osobe, vodeći je u pravcu ponavljanja iste sudbine. Samoubistvo, na primer, može da se ,,prenese” na nekoliko narednih generacija, pa je tako neophodno raditi na ovoj temi.

Ponekad se dešava da osoba prosto ne može da nađe izvor svojih trenutnih problema. Radeći na svojim traumama, emocijama, uverenjima, dolazi do zaključka da nema preterano značajne traumatske ili duševne događaje koji su konkretno povezani sa problemima koje ima ili koji bi doveli do njenog trenutnog stanja. Kada se to dogodi, vrlo često razlozi mogu biti u prenetim predačkim obrascima i transgeneracijskim uticajima.

Rad na isceljenju predačkih uticaja

Temom uticaja predaka, prenosa transgeneracijskih obrazaca i trauma bave se mnogobrojne metode rada na sebi, poput regresoterapije, porodičnih konstelacija, isceljivanja vremenskih linija, ali i psihoterapija i različite energetske metode. O svim ovim metodama, kao i mnogim drugim, možete se informisati na našoj platformi na stranici Metode, kao i pronaći stručnjaka sa kojim biste želeli da radite.

Od velike je pomoći i upoznavanje svoje porodične istorije, istraživanje porodičnog stabla, introspekcija i osvešćivanje ponašanja i emocija koje možda nisu vaše. Važno je da u ovom procesu budemo svesni i zahvalni svojim precima, da ne prebacujemo na njih odgovornost i krivicu ukoliko nismo zadovoljni svojim životom danas jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas. Da, u svakoj porodici postoje određene bolne teme, problemi i situacije koje su se dogodile i ostavile trag na nama, ali isto tako postoje i dobri uticaji, vrline, učenja, mudrost koju smo nasledili, talenti i mogućnosti koje smo dobili zahvaljujući prethodnim generacijama, a o kojima su naši preci mogli samo da sanjaju. Imajte to na umu kada počinjete da se bavite prošlošću, otvorite srce i negujte zahvalnost.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Reference:
Uticaj predaka na naš život
Uticaj predaka

5 4 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x