Ovo su važne stvari koje moraš da znaš o svojim roditeljima

Roditelji imaju najvažniju ulogu u životu gotovo svih nas dok ne odrastemo i preuzmemo potpunu odgovornost za sebe i svoj život. Bilo da su odnosi sa njima dobri ili loši, pa čak i ako nisu (bili) prisutni u našem životu, važno je da neke stvari razumemo i prihvatimo kako bismo mogli da živimo spokojno i da budemo u miru sa njima i sa sobom.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

  • Oni su nesavršena ljudska bića, sa svojim nesigurnostima i uverenjima. Iako smo kao deca skloni tome da ih idealizujemo i to je tada prirodno, kako odrastamo, važno je da razumemo da su i oni samo ljudi, sa manama i nedostacima, da ne znaju i ne mogu sve i da su nesavršeni kao i svi drugi, pa i mi.
  • Uradili su najbolje što su mogli, a to je jedini način na koji su umeli u tom trenutku. Da je moglo bolje i drugačije, tako bi i bilo. Važno je da znamo da ljudi uvek postupaju u skladu sa svojim znanjem, iskustvom, uverenjima i mogućnostima koje imaju u datom trenutku.
  • Možete da ih volite a da istovremeno budete povređeni zbog određenih stvari u vašem odnosu. Povređenost ne isključuje ljubav.
  • Vi ste odgovorni za granice koje postavljate u odraslom dobu i vaša međusobna dinamika zavisi koliko od njih, toliko i od vas. U svakom odnosu postoje (najmanje) dve strane i svaka ima svoj uticaj.
  • Ne možete da ih menjate niti možete da promenite situacije iz prošlosti. Prošlost ne možemo menjati, ali možemo iz nje naučiti da ne ponavljamo ono što nije bilo dobro, već da, sa zrelošću i znanjem koje danas imamo, postupimo drugačije.
  • Oni nisu odgovorni za to kako ćete se izboriti sa svojim osećanjima danas. Ovo se možda nekima neće svideti, ali kao odrasle osobe, mi smo jedini odgovorni za sopstvena osećanja i ponašanje uzrokovano njima. Ne možemo doveka kriviti roditelje za nešto što se dogodilo u detinjstvu i tako izbegavati da preuzmemo odgovornost za sopstveni život.
  • Niste odgovorni za njihove probleme u braku, odnosno u njihovom međusobnom odnosu. Deca nikada nisu kriva niti odgovorna za ono što se dešava između roditelja jer roditelji su dve odrasle osobe koje bi trebalo da znaju da same rešavaju svoje probleme i da nikoga ne uvlače u to, a posebno ne decu.
  • Njihovo mišljenje o vama dobrim delom zavisi od njihovih ličnih uverenja i uopšte ne mora da ima veze sa činjenicama. Za roditelje uvek na neki način ostajemo deca i nekima od njih je teško da prihvate da je njihovo dete odraslo, promenilo se i da se možda ponaša ili živi drugačije od onoga što su oni zamislili. To nema veze sa nama, već sa njima.

Odraslo doba često donosi novu perspektivu odnosa sa roditeljima i može biti prilika da se neke stvari razreše, da se nesuglasice raščiste i da dođe do povezivanja i bliskosti na jednom posebnom nivou. U nekim slučajevima, nažalost, može biti i obrnuto. Važno je da razumemo da, kao odrasli, imamo sopstveni identitet koji je odvojen od roditelja i da imamo svoje vrednosti, ciljeve i životne puteve koji se ne moraju uvek poklapati sa onima koje su postavili naši roditelji. To je sasvim u redu i normalno.

Nijedan odnos nije jednostavan, ali kada razumemo i prihvatimo sebe i u isto vreme prihvatimo ove činjenice o svojim roditeljima, biće nam lakše da sagledamo mogućnosti za bolji i zdraviji odnos, oprostimo i njima i sebi i počnemo da živimo rasterećenije i slobodnije.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Stvari koje treba da znaš o svojim roditeljima

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x