Četiri doba života, njihova suština i kako ih najbolje iskoristiti

Život predstavlja stalni niz promena, a kvalitet našeg života odrediće naša osećanja i stavovi prema tim promenama. Dobra vest je da su naši stavovi i osećanja u našim rukama, odnosno da uvek imamo mogućnost izbora. Promena je jedina konstanta u životu, ali je stvar našeg izbora kako ćemo na nju reagovati. Sve što jesmo i sve što možemo postati zavisi od izbora koje pravimo.

Shvatite i prihvatite ovo: život je poput promene godišnjih doba – ne možete menjati godišnja doba, ali možete promeniti sebe. Većina ljudi i dalje ne razume ovaj jednostavan koncept i krivi nekog drugog za svoje neuspehe, a mnogi i umru nikada ne spoznavši ovu mudrost koju su mogli da iskoriste da napreduju i bolje razumeju život.

Svako godišnje doba opisuje tačku u vašem životu kroz koju putujete mnogo puta – fizički, mentalno, emocionalno i duhovno. Dakle, hajde da istražimo svako od ovih godišnjih doba, kako bismo mogli, pre svega, bolje da ih razumemo i da to znanje i mudrost prenesemo na svoj život, da se razvijamo i rastemo do svog krajnjeg potencijala.

Prva i glavna lekcija u životu koju treba naučiti je kako se nositi sa zimama. Dolaze redovno, odmah posle jeseni. Neke zime su dugačke, neke kratke, neke teške, neke lake, ali uvek dođu odmah posle jeseni. To se nikada neće promeniti.

Zima

Zima je period u kom živite od prethodne žetve, od truda i rada koji ste uložili tokom prethodnih perioda. Ona može biti puna izazova i lekcija, bilo finansijskih, poslovnih, emotivnih, porodičnih ili partnerskih. U zimu se sve ono što niste gradili na čvrstim temeljima može slomiti. Ako žetva u jesen nije bila dobra, zima će biti duga i teška. Tada je važno da zastanete, pogledate duboko u sebe i priznate šta ste mogli bolje i drugačije, prihvatite to i iskoristite krizu za svoj rast.

Zima može doneti bol, patnju i razočaranje, a može biti i prilika za odmor i pripremu za novu i bolju godinu. Dakle, veoma je važno naučiti kako se nositi sa zimama – poteškoćama. Kao godišnja doba, tako se i u životu smenjuju prilike i teškoće. To se neće promeniti, zato morate naučiti kako da se najbolje nosite sa tim.

Šta raditi sa zimama? Januara ne možete da se rešite tako što ćete iscepati kalendar. Ali evo šta možete da uradite: možete da učite, da ojačate, da postanete mudriji i svesniji. Zime se nikada neće promeniti, ali vi možete.

Proleće

Posle svake zime dolazi proleće, bez izuzetka. Novi život, nove prilike. Proleće je vreme da posejete seme svojih razmišljanja i prethodnog iskustva i osigurate se za sledeću zimu, ali i da se radujete i hrabro iskoristite nove prilike koje dolaze.

Proleće je početak novih veza, novih poslova, boljih finansija, veće emocionalne snage koju ste stekli zahvaljujući krizi sa kojom ste se suočili i prevazišli je tokom zime. Ovo je sezona u kojoj se pripremate za život koji ćete voditi u narednom periodu. U proleće počinjete da gradite onaj čvrst temelj na koji ćete se osloniti kada dođe hladnije doba, tada započinje setva od koje ćete živeti čitave naredne godine. Ukoliko ne posejete seme u proleće, bićete gladni u jesen i zimu, a možete i umreti od gladi. Ko će biti odgovoran ako ne posejete seme u proleće? Vi i samo vi. ,,Kako seješ, tako ćeš i da žanješ.”

Leto

Posle svakog proleća dolazi leto i to je neminovnost. Ovo je sezona u kojoj možete da briljirate. Sve što ste posejali i zasadili u proleće postaće plod u leto. Kada dođe vreme za žetvu, dobićete rezultate svog rada i truda koji ste uložili u proleće. Leto je vreme da uberete sve plodove koje vam život pruža.

Sve one lekcije, razmišljanja, znanja koja ste stekli tokom zime sada treba najbolje da iskoristite kako biste uvećali i poboljšali svoje finansije, veze, prijateljstva, mogućnosti za napredak u karijeri i ostvarenje svojih ciljeva. Leto je period krajnjeg razvoja i izgradnje karaktera. Bez leta ne bi bilo žetve, a samim tim ni zaliha neophodnih da se prežive jesen i zima, koje predstavljaju izuzetno važne lekcije u ciklusu života.

Ovo je sezona za vas i pruža vam mogućnost da proslavite sav naporan rad i rezultate koje ste postigli.

Jesen

Svako leto prati jesen, neizostavna i neophodna. Jesen predstavlja zrelost. Zrelost, učenje i sposobnost da se u miru svi poslovi privedu kraju jer znamo da smo uradili sve što je bilo do nas i dali svoj maksimum.

Ovo je vreme da počnete da pripremate i čuvate plodove žetve za zimu i to je prelazni period između novih uvida i stečenih znanja do prelaska na novi nivo svesti u vašem životu. U jesen budite zahvalni što ste ubrali žetvu jer žetva ne dolazi onima koji su samo želeli i nadali se. Žetva dolazi onima koji su radili, koji su se trudili, učili, rizikovali, dali sve od sebe. Budite srećni što ste došli do jeseni. Takođe, budite svesni da stiže nova zima vašeg života i dobro se pripremite za nju.

Razmislite i osvestite u kom se periodu nalazite sada. Možete li da prepoznate koje godišnje doba je kod vas aktuelno? Prigrlite ga i potrudite se da izvučete maksimum iz njega, bilo da je vreme izazova i lekcija ili vreme plodova i žetve. Znajte da ništa nije trajno, jer godišnja doba se stalno smenjuju. Ono što ne možete promeniti je njihov redosled. Jedino što možete promeniti ste vi sami. Zapamtite: sve što ne menjate – vi birate.

Ukoliko želite da saznate više o ovoj temi, evo jednog fantastičnog videa koji preporučujemo i koji je, između ostalog, bio inspiracija za ovaj članak:

https://www.youtube.com/watch?v=n8oIeZb7zwQ

Reference:
If You Change Yourself, You Can Change Your Life
Jim Rohn and the Four Seasons of Life

[vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Ovo su bila četiri godišnja doba života. Koje doba proživljavate sada i čemu vas ono uči? Podelite sa nama u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj članak, obavezno pročitajte i Važna pitanja koja bi trebalo da postavim sebi ako želim drugačiji život, kao i Kako najbrže da napredujem.[/vc_message]

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
2 Komentar/a
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Biljana Kordic
2 godina od komentara

Tekst mi je veoma inspirativan. Prvo sam pomislila da su gidisnja doba podeljena po godinama zivota, ali potpuno ste u pravu, godine nemaju veze. Porazmislila sam u kom godisnjem dobu sam i sama i, jedva sam sama poverovala, ali jeste, ja sam u prolecu. Prosla sam strasnu zimu teske bolesti. Imam 59 godina i upravo sejem novo. Hvala Vam za ovaj uvid i dobar tekst.

Jelica
2 godina od komentara

Mrdni dup..om ukoliko želiš drugačiji život – moja životna filozofija.

2
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x