Kako da nastavite posle raskida i šta je važno da znate u teškim trenucima

Možda je partner upravo raskinuo sa vama ili ste imali nesrećni zadatak da vi raskinete sa njim/njom. Bez obzira na to da li je vaša veza ili brak trajao nekoliko meseci ili mnogo godina, prekid može da ,,slomi srce”. Nekoga ko vam je nekada bio tako blizak sada više nema u vašem životu, a to ponekad može biti jako teško iskustvo. Na početku će vam se možda činiti da to nikada nećete preboleti, ali uveravam vas da ćete, pre ili kasnije, uspeti u tome. Ako želite sebi da pomognete i da što lakše prođete kroz ovaj proces, pokušajte sa primenom sledećih saveta.

Ne potiskujte svoje emocije

Upravo ste prošli kroz traumatično iskustvo i sasvim je normalno da vas emocije preplave. Ovo je obično prva faza nakon raskida. Ako osećate potrebu za tim – plačite, jecajte, vrištite, vičite. Dok god ne povređujete sebe ili druge ljude, pronađite načine da osetite, a zatim i otpustite bol koji trenutno osećate. Ne uskraćujte sebi ovaj deo procesa isceljenja, u suprotnom se može desiti da vaša rana ostane otvorena jer joj niste dopustili da ,,diše”. Prirodno je da osećate neprijatne emocije čak i ako smatrate da vam prekid nije teško pao. Dopustite svojim emocijama da izađu iz vas, osetite ih i znajte da će one biti manje intenzivne što ih više pustite napolje.

Ako vam to prija, slušajte tužne pesme. Istraživanja pokazuju da nas slušanje tužnih pesama zapravo može učiniti srećnijima jer nam pomaže da se prepustimo i lakše otpustimo tugu. Napravite listu svojih omiljenih tužnih pesama i pustite ih kada vam zatreba da se dobro isplačete. Posle toga ćete sigurno osetiti olakšanje.

Prihvatite činjenicu da je gotovo

Prihvatite da je veza gotova. Ovo je možda i najvažniji korak u preboljevanju, jer bez njega nećete moći da nastavite dalje. Razmislite o svojoj vezi (ili braku) i o svim stvarima koje su uticale na to da dođe do njenog završetka. Iako vam je sada možda teško da se setite toga jer su vam u glavi samo lepa sećanja i sve deluje idilično, pokušajte da se prisetite svega onoga što nije bilo dobro u vašem odnosu sa bivšim partnerom. Raskid verovatno nije došao iznenada i nije samo jedna situacija dovela do njega. Možda su se čak i godinama gomilale stvari koje su na kraju dovele do takvog ishoda.

Najčešći uzroci raskida su: loša komunikacija, nerazumevanje, nepodržavanje i konstantno prelaženje granica. Partnerski odnos je kompleksan i oba partnera, pored ljubavi, u njega često unose nesvesne destruktivne obrasce koji sadrže traume, strahove, uverenja i transgeneracijske obrasce svojih roditelja i predaka. Ovo je tema za sebe, pa ćemo ovo ostaviti za drugi put.

Istina je da nije svaki raskid konačan i da se dešava da se parovi pomire i nastave dalje. Međutim, u velikom broju slučajeva takvi odnosi se ponovo završe na sličan način. Zato ne treba da razmišljate o mogućnosti pomirenja. Ako treba da se desi, desiće se, ali sada se fokusirajte na prihvatanje trenutne situacije kako biste se osećali bolje i nastavili sa svojim životom.

Dajte sebi prostora

Ukoliko se ne udaljite od bivšeg partnera bar privremeno, verovatno će vam biti mnogo teže da se nosite sa novonastalom situacijom. Potrebno je da prekinete staru rutinu i da se ne viđate makar neko vreme, ako je moguće. Svesni smo da ovo može biti vrlo izazovno ako radite zajedno ili imate zajedničke obaveze, poput brige o deci i slično, ali u tom slučaju pokušajte da zajedničko vreme svedete na minimum, kako ne biste došli u iskušenje da pokrećete temu raskida i da ponovo proživljavate stres.

Ako pratite partnera na društvenim mrežama, prestanite to da radite. Izbrišite ga iz liste prijatelja ili makar izaberite opciju da vam se njegove objave ne pojavljuju na početnom ekranu, kako vas ne bi podsećale i dodatno navodile na razmišljanje. Sklonite iz vidnog polja sve ono što vas asocira na vreme kada ste bili zajedno, a vaše zajedničke fotografije, poklone i uspomene spakujte i ostavite negde gde nećete svakoga dana prolaziti i dolaziti u iskušenje da zavirite. Nije uzalud izreka: ,,Daleko od očiju – daleko od srca.”

Čak i ako ste vi inicirali raskid i smatrate da možete ostati prijatelji sa bivšim partnerom, nemojte odmah nastaviti da komunicirate i ponašate se kao da se ništa nije dogodilo. Dajte drugoj strani vremena i prostora da preboli.

Bavite se sobom

Velika je verovatnoća da su se vaše navike i način života znatno promenili dok ste bili u vezi ili braku. Možda ste prestali da se bavite nekom aktivnošću u kojoj ste ranije uživali jer vam nije više bila prioritet i birali ste da to vreme provedete sa partnerom. Možda ste promenili način oblačenja jer je vaš partner smatrao da imate čudan stil. Možda ste prestali da vežbate jogu ili da idete u omiljeni restoran jer ste se odselili sa partnerom u drugi kraj grada odakle vam je to bilo daleko.

Mnogo je stvari koje čine vaš život posebnim i u kojima ste uživali dok ste bili sami. Setite ih se i oživite ih! Sa druge strane, verovatno je i da ste u vezi sazreli i da ste napredovali u mnogim aspektima. To je sjajno, nemojte to odbaciti samo zato što više niste u vezi. Nastavite da istražujete i učite o sebi. Ne postoji bolji trenutak da se posvetite upoznavanju sebe, radu na svojim talentima i ciljevima, oslobađanju od ograničavajućih uverenja, potisnutih emocija i svega onoga što vas koči da dostignete svoj puni potencijal. Vaše vreme je samo vaše da njime raspolažete na najbolji način, investirajte ga u sebe i pretvorite bolan proces u sjajnu transformaciju.

Jedite zdravo i vežbajte

Ovo je univerzalan savet koji leči svaku boljku. Koji god problem da imate i šta god da vas muči, dobra hrana i trening uvek mogu bar malo da pomognu. Znamo da će na početku postojati period kada ćete ili zaboravljati da jedete ili ćete se hraniti slatkišima i brzom hranom koja donosi instant zadovoljstvo, ali nemojte dozvoliti da to traje duže od nekoliko dana. Može vam napraviti više štete nego koristi, a poslednje što vam sada treba su zdravstveni problemi ili višak kilograma.

Čak i ako vam nije do toga, potrudite se da ne preskačete obroke i da se hranite što zdravije. Takođe, pokrenite svoje telo na makar pola sata dnevno. Možete uraditi trening kod kuće, ali za još bolji efekat, učlanite se u teretanu, plesnu školu, studio za pilates ili bilo koji sportski klub, jer će vas energija grupe još više pokrenuti. Tokom i nakon fizičke aktivnosti luči se endorfin, tzv. hormon sreće, koji će vam sigurno pomoći da se oraspoložite i da život gledate sa vedrije strane. Za dodatnu injekciju optimizma, izađite u šetnju i provedite vreme u prirodi. Ovo će vam pomoći da skrenete misli i da budete u sadašnjem trenutku, a to je ključ za spokoj.

Budite zahvalni

Možda zvuči kao kliše, ali zahvalnost je najkraći put do sreće. Kada se osećate tužno i povređeno, može vam delovati kao nemoguća misija da pronađete razloge da budete zahvalni. Ipak, verujte nam na reč – u apsolutno svakom danu možete naći bar pet razloga za zahvalnost.

Fokusirajte se na one ,,male” stvari koje se obično podrazumevaju. Zdravlje nam se podrazumeva, sve dok se ne razbolimo. Dok imamo krov nad glavom i hranu na stolu, ne razmišljamo koliki je to blagoslov. Ako uz to još imamo i porodicu i prijatelje koji nas vole i podržavaju, nismo ni svesni koliko smo srećni. Što pre osvestite ovo, pre ćete naučiti da cenite svoj život i da pronađete razloge za sreću u svakom danu. Neka vam bude praksa da svakoga dana zapišete ili makar naglas kažete sebi na čemu ste zahvalni. Već posle nekoliko dana primetićete razliku. Ovo je veoma moćno i menja život!

Učite iz iskustva i nastavite dalje

Svaki gubitak koji nas nečemu nauči je zapravo dobitak. Možda vam to zvuči nerealno ako još uvek niste stigli do te faze, ali budite sigurni da ćete se vrlo brzo prisećati ovog iskustva sa zahvalnošću i spokojem, znajući da je baš to trebalo da se dogodi da bi se neke druge stvari pokrenule i promenile.

Vaš partner je bio veliko iskustvo i lekcija u vašem životu. Ako još niste osvestili tu lekciju i niste izvukli pouku iz odnosa koji se završio, razmislite šta je taj odnos pokrenuo u vama. Šta ste naučili o sebi, šta ste promenili, koje ste stvari usvojili, a koje odbacili? Koje ste svoje osobine ili reakcije primetili, a da vam se nisu dopale? Šta vam to govori i da li ste spremni da radite na tome? Da li je vaš partner izazivao okidače koji su vas uznemiravali ili bio pokretač promena nabolje? U svakom slučaju je dobro, jer čak i ako je ovo prvo, on vam je pokazao gde imate nedovršena posla i na čemu treba da radite.

Dajte sebi vremena da pronađete odgovore na ova pitanja i znajte da mogu imati veliki uticaj na vašu budućnost.

Naučite da volite i poštujete sebe

U životu nikada nismo sigurni šta nas čeka u budućnosti. To može učiniti da se osećamo uznemireno i nesigurno, pa se javlja potreba da se vratimo u svoju zonu komfora, u ono što nam je poznato. Međutim, ako ste svesno odlučili da prekinete partnerski odnos ili ako je partner taj koji je prekinuo, a vi ste, posle početnog emotivno teškog perioda, uvideli da je to bila najbolja odluka za oboje, nemojte dozvoliti da vas strah od neizvesne budućnosti vrati tamo gde ne pripadate.

Budite svoji, budite hrabri i znajte svoju vrednost. Radite na sebi, naučite da volite i poštujete sebe, a tada će se i u vašem životu pojaviti osoba koja će vas voleti onako kako zaslužujete. Možda to neće biti odmah, možda ćete proći kroz još neka iskustva i lekcije koje su neophodne za vaš duhovni razvoj, ali nikada nemojte izgubiti veru u ljubav. I ne vezujte ljubav samo za partnerski odnos. Ljubav se nalazi u vama, samo treba da pogledate u sebe i da je probudite. Ljubav je svuda oko nas. Dajte ljubav, volite život, a onda će vam ljubav i doći, na mnogo načina.

Cvet ne sanja o pčeli. On cveta i pčela sama dođe.

– Mark Nepo

Reference:
8 Nifty Hacks for Getting Over a Breakup
How to Mend a Broken Heart
Can’t Move on From Your Ex?

[vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Ako ste sada u ovoj fazi života, da li vam je bilo šta iz ovog teksta bilo korisno da pročitate i primenite? Da li biste nešto dodali? Podelite sa nama u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj članak, obavezno pročitajte i Kako da pronađem mir: Saveti Jiddu Krishnamurtija za postizanje unutrašnjeg mira, kao i Kako da više cenim život i pronađem radost u svakom danu.[/vc_message]

5 8 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x