Wim Hof

Hladnoćom i svesnim disanjem do unutrašnjeg mira, snage i savršenog zdravlje

Wim Hof metoda je dobila naziv po čoveku koji se zove Wim Hof, poznatiji kao Iceman (ledeni čovek).

Ovaj čovek je istrenirao svoje telo da bude potopljeno u ledu preko pola sata bez da mu se telesne funkcije promene. Otporniji je na bolesti, a njegovi učenici prijavljuju niz pozitivnih efekata.

Njegov metod se delimično oslanja na pranajamu, drevnu hinduističku disciplinu svesnog disanja, kao i na izlaganje tela hladnoći. Kontrolisano i svesno. Sistem ima tri celine:

  • Izlaganje tela hladnoći – kontrasnim tuširanjem i ledenim kupkama
  • Svesno disanje – konkretna vežba od 30 udaha  i izdaha
  • Meditacija – tokom obe prakse vežbamo pristunost u trenutku i svesno dajemo signal telu šta od njega očekujemo.

Praktikovanje ove metode zasniva se na posebnoj tehnici disanja i redovnom kupanju u hladnoj vodi. Ona pomaže u regulaciji nervnog sistema, jačanju imuniteta, unapređenju telesne snage i opštem osećaju telesnog blagostanja. To ne mora odmah biti ledena kupka, hladan tuš jednako je efektan. Wim Hof se tušira svako jutro nakon ustajanja hladnom vodom u trajanju od tri minuta.

Šta kaže nauka?

Najzanimljivije istraživanje Wima i njegovog tima bilo je 2013. godine na studiji rađenoj na 24 ispitanika, 12 Wimovih sledbenika i 12 inače zdravih pojedinaca koji nisu praktikovali Wimov metod. Ubrizgan im je endotoksim ešerihije koli i pratili su reakciju tela. Svih 12 ispitanika pokazali su jače lučenje endorfina, te bolju reakciju u suzbijanju imflamacije. Laički rečeno – telo je pobedilo toksin. Celu studiju možete pogledati ovde.

Svesno disanje

Pranajama je dah povezuje sa pranom – svehranom svuda oko nas. Način na koji dišemo je mnogo više od toga kako stojimo. Disanjem mi definitivno možemo da regulišemo ton tela. Najbolji primer ste sigurno i sami osetili u praksi: kada produbite disanje – automatski se smirujete.

Napomena je da se ova vežba ne primenjuje:

  • Dok vozite
  • Pre/ u toku  plivanja
  • Dok stojite

Počnite u vama udobnom položaju,

Jutro je savršeno jer nam je stomak prazan:

Udahnite duboko i lagano vazduh dok ne osetite da vam pluća pritiskaju solarni pleksus. izdahnite. Ponovite zagrevanje 15 puta

30 snažnih udaha/izdaha

Zamislite da su naduvavate balon: udahnite na nos izdahnite na usta, u više kratkih, eksplozivnih izdaha. Pluća se šire pri udahu, skupljaju pri izdahu. Držite oči zatvorenim. Budite pripravni da će vam se možda zavrteti u glavi. Koncentrišite se na vaše telo koje se puni kiseonikom.

Skenirajte telo

Dok radite 30 uzdaha, pratite šta vam se dešava u telu. Osetite delove koji imaju previše energije i delove kojima ona fali: mentalno pošaljite energiju iz jednih u druge. Budite svesni svakog dela tela, krenite da skenirate od nožnih prstiju do vrha glave.

Zadržite dah

Nakon ovih 30 udaha/izdaha udahnite vazduh još jednom, lagano, bez preterane sile da napuni cela pluća. Izdahnite ga i zadržite prazna pluća neko vreme dok ne osetite refleks u gornjem delu grudi da udahnete ponovo. Spustite bradu na grudi da bi dodatno onemogućili ulaz vazduha.

Dah oporavka

Nakon svega udahnite celim plućima još jednom. Opustite solarni pleksus. Zadržite dah 15 sekundi i skenirajte telo još jednom pustite energiju gde mislite da fali. Izdahnite lagano.

Ovim ste završili jedan ciklus. Za početak radite jednom dnevno, dok ne osetite potrebu da povećavate na 2.

Trenutno nedostupno. U pripremi...

U međuvremenu, potražite relevantan sadržaj na našoj instagram stranici radnasebi.official

Trenutno nedostupno. U pripremi...

U međuvremenu, potražite relevantan sadržaj na našoj instagram stranici radnasebi.official

Trenutno nedostupno. U pripremi...

U međuvremenu, potražite relevantan sadržaj na našoj instagram stranici radnasebi.official

Wim Hof vam pomaže da: