Kako najbolje da započnem dan

Da li i vi doživljavate stres pri samoj pomisli na tipično jutro svakog vašeg radnog dana? Taj šok kada čujete budilnik koji vas opominje da ste opet ostavili premalo vremena za spremanje za još jedan naporan radni dan, ta trka sa vremenom u kojoj ste konstantno nervozni jer se pitate da li ćete ovog puta uspeti da sve obavite i stignete na vreme na posao. Naravno da je stresno i naravno da ste obećali sebi da sledeću noć nećete ostati budni do ranih jutarnjih sati gledajući svoju omiljenu seriju, da ćete se naspavati, da ćete ustati ranije, na miru popiti svoju kafu ili čaj i bez tenzije se spremiti za posao.

Međutim, to se ponovo ne dešava, i vi provodite celu radnu nedelju maštajući o vikendu, o ta dva divna dana bez tenzije i jurnjave. Ovo nam je svima manje-više poznat scenario i često upadamo u ovaj začarani krug tenzije i stresa. Ali, kao što svaka vrsta rada na sebi zahteva učenje i primenu nekoliko principa i tehnika, i ovde smo vam ponudili najefikasnije savete kako da započnete svoj dan na najbolji način, bez nepotrebnog stresa i žurbe.

Verujte svom unutrašnjem satu

Upotreba budilnika ili telefona kao alarma za buđenje nam je toliko postala navika i potreba da smo postali zavisni od ovih uređaja u toj meri da ne bismo mogli da funkcionišemo bez istih. Zaboravili smo da mi u sebi imamo sve što nam je potrebno za savršeno funkcionisanje. Prestali smo da verujemo svom unutrašnjem satu koji je savršeno tačan i potpuno prirodan. Ovo ima dublje korene u našim uverenjima i nepoverenju prema sebi i svojim sposobnostima. Desilo vam se nebrojeno mnogo puta da se vikendom probudite mnogo ranije nego što biste očekivali, sa osećajem osveženosti i elana? To je taj urođeni mehanizam našeg organizma da vodi sam sebe, iako mu mi ne dopuštamo uvek da se ispolji. Za one nepoverljive – nije preporuka da na samom početku odmah zanemarite budilnike. Počnite postepeno da uvodite ovaj režim tako što ćete ipak podešavati alarm, ali nećete zanemarivati svoj prirodni sat kada vas probudi pola sata ili pet minuta pre samog zvona. Da biste usvojili ove navike, neophodno je da idete na spavanje u isto ili približno vreme.

Ostavite dovoljno vremena za sebe

Probudite se pola sata ranije kako biste imali dovoljno vremena da dan započnete trenucima posvećenim sebi, umesto žurbi i stresnim mislima o dnevnim obavezama. Dozvolite sebi deset minuta razgovora sa samim sobom u toku kog ćete se zahvaliti i napraviti plan kako želite da vaš dan izgleda. Iskoristite stanje nepotpune budnosti vašeg mozga i ubrzanih (često negativnih) misli da vizualizujete svoj savršen dan i/ili život. Takođe, možete provesti ovo vreme i u meditaciji koja će vam pomoći da se spremite za novi radni dan tako što ćete u startu dobiti fokus i sređenost misli, kako one ne bi napravile negativan momentum u toku dana.

Istegnite se

Usvojite naviku da se odmah nakon buđenja istegnete. Ukoliko imate mačku, posmatrajte šta ona radi posle spavanja ili dremke. Ona vam može biti dobar podsetnik da usvojite ovu zdravu naviku. Dakle, istezanje može biti prva akcija po buđenju kako biste “probudili” i prokrvili mišiće.

Otvorite širom prozor

Ukoliko spuštate roletnu pre spavanja i pritvarate prozor, podignite roletnu onoliko koliko vam prija (idealno do kraja) i otvorite širom prozor kako bi svež vaduh mogao da uđe u vašu sobu i kako bi se prostorija provetrila.

Namestite krevet

Ako je istezanje vaša prva akcija po buđenju, a otvaranje prozora druga, ovo bi trebalo da bude vaša sledeća akcija tj. zadatak kad ustanete. Krevet ne mora biti zategnut kao u vojsci, ali bi trebalo da bude uredan. Evo i zašto:

  1. Ovaj mali i uspešno obavljeni zadatak je vaše prvo postignuće, odnosno osećaj uspeha od kako ste otvorili oči.
  2. Podstiče produktivnost. Daće vam mali osećaj ponosa koji će vas osnažiti da uradite i svaki sledeći zadatak u toku dana kako treba.
  3. Usvajanje dobre navike. Jedna usvojena navika često prati i druge.
  4. Umanjuje stres. Nesređen prostor vas može činiti nervoznim/uznemirenim, a može se javiti i osećaj krivice.

Zahvalite se i meditirajte

Dan je lep onoliko koliko vi odlučite da jeste. Ukoliko prolazite kroz neki težak period, neće vam svaki dan biti med i mleko, pa i jutra. I to je u redu. Pa ipak, setite se da ste živi. Da dišete. Gde ćete veći blagoslov? Dakle, živi ste i imate nove šanse i mogućnosti za lepe trenutke, radost, rast i napredak. Zahvalnost nakon buđenja je od krucijalnog značaja za vaš dan i ceo život. Možete praktikovati jednostavno da u sebi govorite i osećate kako ste zahvalni za svoj život i novi dan, ili pak svoje misli staviti na papir. 

Mnogi praktikuju meditaciju ujutro.  Ako već ne možete da izdvojite 30 minuta za meditaciju, 5 ili 10 minuta je bolje nego ništa. Meditacija će vas staviti u dobru vibraciju i spremiti za dan. Ukoliko vam više prija meditacija uveče, i to je u redu. Testirajte, istražujte i slušajte svoje telo.

Vežbajte

Napravite svoj raspored tako da u jutarnjim aktivnostima uživate i radite ih u miru. Ovo će umnogome uticati na celokupan tok vašeg dana. Ukoliko ne uspevate da u svoj jutarnji raspored unesete i neku vrstu fizičke aktivnosti poput vežbi razgibavanja ili joge, odlučite se za šetnju do posla, makar jedan deo puta. Na taj način stvorili ste odličan temelj za pravilno funkcionisanje vašeg uma, tela i duše tokom celog dana.

Istuširajte se

Tuširajte se naizmenično toplom i hladnijom vodom kako biste razbudili svoje telo u potpunosti.

Unesite zdrav obrok u svoje telo

Opskrbite svoje telo novom energijom kako bi vas ono nosilo kroz zahtevan i uspešan radni dan. Dajte svom telu energiju u vidu zdravog doručka, čaja ili možda biokafe koju ćete konzumirati u miru.

Inspirišite se i motivišite

Umesto započinjanja dana uz dnevne vesti na TV-u, novine ili posmatranje tuđih života na društvenim mrežama, započnite dan uz inspirativne video-snimke ili knjige. Ukoliko već otvorite društvene mreže, ciljajte stranice koje će vam ubrizgati dozu motivacije i znanja, kao što je npr. naša Instagram stranica. Pre ili posle doručka možete pogledati video koji vas motiviše i daje dodatnu inspiraciju da taj dan učinite što boljim, produktivnijim i lepšim. Svima nam je poznato da fokus kreira. Stoga, započinite novi dan uz poruke koje će vas motivisati, ohrabriti i podstaći na pozitivno stvaranje i inspirativnu akciju.

Ne započinjite svoj dan sa slomljenim komadićima od juče. Svako jutro kojeg se probudimo je prvi dan ostatka našeg života.

[vc_message message_box_color=”juicy_pink” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Kako vi započinjete svoj dan? Podelite svoju jutarnju rutinu sa nama u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Kako da vežbam kod kuće – trening za celo telo, kao i Šta da radim kada imam loš dan: 9 saveta koji instant pomažu.[/vc_message]

5 3 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
2 Komentar/a
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bane
2 godina od komentara

Super saveti!

2
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x