Ovo su znakovi da te je odgajila narcisoidna majka ili otac

Ukoliko niste čitali članak Prepoznavanje narcizma i narcisoidnog poremećaja ličnosti ili se tek sada upoznajete sa ovom tematikom, narcizam je, ukratko rečeno, težnja za zadovoljenjem sujete ili egoističko divljenje idealizovanoj slici koju osoba ima o sebi i svojim osobinama.

Kada smo bili deca, ugledali smo se na svoje roditelje i u njima tražili podršku, ohrabrenje, negu i ljubav. Ali ako su nam ove stvari bile uskraćene, razvili smo razna uverenja, obrasce ponašanja i mehanizme suočavanja da nam pomognu da preživimo u tako teškom okruženju. Kao odrasli, neretko koristimo te iste mehanizme suočavanja, često na sopstvenu štetu.

Jedan od najvećih problema koji može da se razvije kada dete odgajaju narcisoidni roditelji jeste ono što je u šamanskoj terminologiji poznato kao odvajanje od duše.

Prism

Photo by Vince Fleming on Unsplash

Prvi korak u isceljenju je da budete voljni da istražite kroz šta ste prošli kao dete. Ipak, važno je znati da kroz ovaj proces istraživanja ne prolazite da biste okrivili svoje roditelje, a od sebe napravili žrtvu. Poenta je da razumete osnovni uzrok bilo kakvog bola koji još uvek doživljavate, da naučite kako da ga oslobodite i da nastavite sa svojim životom.

Znaci da su vas odgajili narcisoidni roditelji

Kada vas podižu narcisoidni roditelji, to uglavnom znači da ste naučeni da verujete da ste vi neuravnoteženi, umesto njih. Zbog toga stalno sumnjate u sebe i sva osećanja koja imate prema njima.

Još jedan važan znak da su vas odgajali narcisi je neprestana krivica sa kojom se borite. Drugim rečima, iako možda sumnjate da nešto nije u redu sa vašim roditeljima, stidite se da razmišljate o njima na takav način i umesto toga počnete da se samooptužujete.

Tipovi

Narcisi koji će vas „progutati” — to su roditelji koji svoju decu vide kao produžetke sebe. Ovde narcisoidni roditelji postaju opsesivno uključeni u vaš život – u ekstremnoj meri. Ne poštuju vaše granice niti vas priznaju kao posebnu osobu.

Narcisi koji ignorišu — to su roditelji koji imaju vrlo malo interesa za svoju decu. Ovaj tip jasno vidi granicu između sebe i svoje dece. Kao rezultat toga, zanemaruju brigu o svojoj deci ili ne pokazuju aktivno interesovanje za njihov život.

U zavisnosti od toga kom tipu vaši narcisoidni roditelji pripadaju, suočavate se se sa malo drugačijim (ali sličnim) problemima.

Kako se sve ponašaju narcisoidni roditelji?

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da su vaši roditelji (ili jedan od njih) narcisoidni. Međutim, važno je napraviti razliku između narcisoidnog ponašanja (koje se pojavljuje samo s vremena na vreme) i narcizma. Svi imamo tendenciju da budemo narcisoidni u određenim okolnostima (kao što je visok stres). Ali narcizam je stalan, hroničan i patološki.

Kontrola kroz zavisnost

Pokušaj kontrole kroz zavisnost je znak da su vaši roditelji narcisoidni. Ako su vam otac ili majka često govorili: „Ne ostavljaj me. Trebaš mi. Ne mogu da živim bez tebe” , to je onemogućilo da živite autonoman život ili uspostavite nezavisne prioritete. Umesto toga, zadovoljavate potrebe svojih roditelja.

Nabijanje osećaja krivice

Drugi način da vas narcisoidni otac ili majka kontrolišu jeste da zbog osećaja krivice stalno radite ono što oni žele. Možda su vam govorili: „Toliko sam učinio za tebe, žrtvovao sam sve za tebe”. Kao rezultat toga, osećate kao da im dugujete potpunu poslušnost.

Uslovna ljubav

Voleli su vas samo kada ste radili ono što su oni želeli. Narcisoidni roditelji vrlo lako „povuku” ljubav. Ako niste uspeli da uradite ono što su hteli, ili bi vas strogo kaznili ili bi prestali da razgovaraju sa vama. Uvek ste imali utisak da vas vole samo kada im se dokazujete.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Oni su uvek „kvit”

Kada biste uradili nešto „pogrešno” ili protiv njihove volje, narcisoidni roditelji bi se pobrinuli da vas kazne i tako budu „kvit”. Ovo sitničavo i detinjasto ponašanje je možda bilo suptilno ili veoma očigledno. Na primer, možda su namerno sabotirali nešto do čega vam je stalo, razbili nešto vaše ili sakrili nešto da vam uzvrate.

Nepoštovanje granica

Dok ste odrastali, nije bilo nikakve privatnosti. Vaša narcisoidna majka ili otac bi bez razmišljanja prošli kroz vašu sobu i privatne stvari, ponekad čak i koristeći ono što su pronašli protiv vas.

Potreba da se takmiče

Ako ste ikada dobili nešto lepo, narcisoidni roditelji bi vam to uzeli ili bi kupili nešto lepše da vas „nadmaše“.

Oni su „vlasnici” vaših dostignuća

Kad god bi neko pohvalio vaša dostignuća, otac ili majka bi uskočili u razgovor i skrenuli pažnju na sebe. Primera radi, ako bi vam neko čestitao na osvajanju fudbalskog trofeja, narcisoidni otac bi rekao: „Da, to je nasledio od MENE. Uvek sam bio atleta kao dete.”

Lagali su vas

Vaši roditelji su lagali da bi vas kontrolisali, izmanipulisali i iskoristili na neki način. Nikada niste znali u šta biste mogli da verujete da je stvarno ili istinito u njihovoj blizini, ili da li vam postavljaju skrivenu zamku u koju ćete upasti.

Retko ili nikada nisu slušali (ili brinuli) o vašim osećanjima

Nekako, sa kojim god problemom ste se suočili kao dete, to je bilo pretvoreno u sažaljenje za vaše roditelje, a ne za vas. Osećali ste da nikada ne možete da podelite sa njima svoja osećanja jer bi vas oni ismevali ili bi umesto toga pričali o sebi.

Zapravo, narcisoidni roditelji nikada nisu pitali za vaša osećanja, saosećali s vama ili im je bilo stalo. Činilo se da su zainteresovani isključivo za svoja osećanja.

Uvrede i poniženja

Vaša narcisoidna majka ili otac vas su stalno grdili, ponižavali i maltretirali. Možda su se čak uhvatili za vašu nesigurnost i iskoristili je da vas ponize.

Imali su eksplicitnu kontrolu nad vama

Drugim rečima, kada ih niste poslušali, oni bi vas kaznili. Poruka je bila vrlo jasna: „Poslušaj me ili ću te kazniti“. Bili ste kažnjeni emocionalnim ili fizičkim zlostavljanjem, uključujući emocionalnu ucenu, udaranje ili prebijanje.

Gaslighting

Da bi vas kontrolisali, koristili su taktiku psihološke manipulacije poznatu kao gaslighting. Ovo znači da bi vas namerno naterali da se osećate ludo ili da sumnjate u svoj zdrav razum. To je dovelo do razvoja stalne sumnje u sebe tokom vašeg detinjstva, adolescencije i sadašnjeg života.

Postavili su vas u ulogu roditelja

Kao dete, od vas se očekivalo da budete „roditelj“ svog roditelja da biste zadovoljili njegove potrebe, umesto da oni brinu o vašim.

Imaju „omiljeno“ ili „zlatno“ dete

U vašoj porodici je postojalo „zlatno“ dete i dete „žrtveni jarac“. Drugim rečima, jedno dete se smatralo savršenim i sposobnim da ne učini nikakvu štetu. Drugo dete je viđeno kao crna ovca i uzrok svih problema. Ove uloge su takođe mogle da se menjaju često.

Reakcija na kritike

Ako su vaša majka i/ili otac bili narcisoidni, verovatno su reagovali na ekstreman način na svaku kritiku. Vrištali bi na vas i verovatno bi vas fizički povredili udarcem ili drugačije.

Svoje loše ponašanje su projektovali na vas

Primera radi, ako ste bili u svađi, vaša narcisoidna majka ili otac bi histerično vrištali na vas: „Kako se usuđuješ da tako razgovaraš sa svojom majkom?! Idi u svoju sobu. Razgovaraćemo kada prestaneš da vrištiš na mene.”

Bili su nepogrešivo tačni i nikada nisu pogrešili

Čak i kada su napravili grešku ili se prema vama ponašali nepravedno, nikada se nisu izvinili za svoju grešku. Kada ste ih suočili sa tim, oni su negirali sve optužbe i pokušali da prebace krivicu na vas.

Voleli su da predstave savršenu porodičnu sliku drugima

Vaši roditelji su se potrudili da vas drugi doživljavaju kao uspešnu porodicu punu ljubavi kojoj svi treba da zavide. Iako ste verovatno veoma bili svesni ovog trika, ćutali ste iz straha od gneva roditelja.

Kako da potvrdite da su vas podigli narcisoidni roditelji?

Nakon što pročitate ovu listu simptoma, možda još uvek niste sigurni kako da definišete svoje roditelje. To je normalno. Vaša narcisoidna majka i/ili otac ne bi pokazali baš sve navedene znakove.

Ako ste dete narcisa, verovatno ćete se boriti sa ovim problemima:

  • zavisnost u drugim odnosima;
  • loša slika o sebi;
  • loše lične granice i nemogućnost da se kaže „ne“;
  • hronična krivica ili toksični stid;
  • samoprezir;
  • praznina;
  • problemi sa poverenjem;
  • nemogućnost izražavanja ili vladanja emocijama (što rezultira emocionalnom otupljenošću);
  • anksioznost ili depresija;
  • preterana želja da se ugodi ljudima…

Očigledno, na što više pitanja možete da kažete „da“, veća je verovatnoća da ćete potvrditi (bez sumnje) da su vas odgajali narcisoidni majka ili otac. Sve ovo je ostavilo neki trag na vas, a šta je to tačno, na vama je da otkrijete. Verovatno ste iz članka prepoznali neke obrasce ponašanja i shvatiti da su isti kao i obrasci vaše majke ili oca. Oni su radili najbolje što su znali, ali to ne znači da je to bilo u redu. Sada imate priliku da ispravite ,,greške” vaših roditelja kako biste iscelili sebe i kako ne biste projektovali traume na svoju decu. Kada znate na čemu treba da radite, preostaje samo plan i akcija. Odredite na čemu tačno ćete raditi i kada tačno počinjete.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
19 Signs You Were Raised By a Narcissistic Mother or Father

4.4 15 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
5 Komentar/a
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Lili
2 godina od komentara

zbog ovakvog ponasanja roditelja danas imam anksioznost, nervozu srca i zeluca. ne pronadjem nista sto bi mi pomoglo. i dalje zivim s njima stalno me pitaju kad cu ozdraviti jer im je dosta moje bolesti .. tesko je, imam probleme da izadjem iz kuce vec dvije godine. ne zelim ovo ni najgorem neprijatelju.

Milovan
1 godina od komentara
Odgovori  Lili

Dokle god zivis sa njima nece ti biti bolje. U stvari, dokle god imas bilo kakav kontakt sa njima nema napretka. Manju stetu ti napravi alkoholicar u porodici od narcisoidnih roditelja – posebno majka.

Andrea
2 godina od komentara

Postovanje za sve ljude iza ovog sjajnog sajta. Naime moj odgovor na Vas clanak o narcisoidnim roditeljima jeste da se odavno prepoznajem kao dete narcisa – u svakom smislu te reci. Sve sto ste naveli moj “roditelj” poseduje i priredio mi je sve to u detinjstvu, a i sve ono sto postoji kod narcisa a niste naveli. Patim od nesigurnosti, postavljanje losih licnih granica, straha da cu biti napustena i odbacena uvek,imam najgore misljenje o sebi, patim od nepoverenja prema svima. U mom razvoju je jako uticalo sve to sto mi je radjeno ali zelim da budem suprotna od svojih… Pročitaj više »

Milovan
1 godina od komentara

Narcisoidni otac je retkost, narcisoidna majka je vrlo cesta pojava. Znam, jer nazalost moja majka je veoma nasilni narcisoid koji je svojim ponasanjem oterao mog oca. Unistitelj porodice i unistitelj buducnosti svoje dece. Ko se ne izvuce na vreme zivot mu je propao.

Ivica
7 meseci od komentara

Pozdrav,Imam mlađeg brata koji me je Pokvareno Razbastinio.iza leđa,preko.pokvarenog Oca,još 2010 god.nakon smrti majke!?,a saznao nakon smrti pokvarenog oca koji me nikad nije prihvacao,!?Brat za kojeg znam da je narcis ,samo hvališe sebe,on nema šta nezna?!,a ako nije po njegovom,ide na urlanje ili agresiju!,zato ne možemo živjeti skupa!!,od 2015 god On ne može meni kupiti skromni stan,za 1/3 stana koju imam,on je suvlasnik 2/3 stana,! Od 74 kvadratnih metara!Narciodnih osoba me nije strah,jer su za mene obične kukavice,,a pogotovo taj ne brat,koji mi ne želi kupit stan,jer je Ukleta pohlepa,!Vozi auto od najmanje 20.000 eura,!Prodao je Ocu kuću na Pašmanu… Pročitaj više »

5
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x