Pomodoro tehnika za bolju produktivnost + preporuka aplikacija

Sat i vreme nikad nisu bili naši neprijatelji, već su to ometači. Ne možemo biti produktivni ukoliko stalno proveravamo telefon, odgovaramo na poruke, razgovaramo sa drugima itd. Neophodan nam je apsolutni fokus na zadatak u određenom vremenskom intervalu i to bez ikakvih ometača.

Razmislite o svojim ometačima. Jedan od najčešćih je telefon. Kvalitet rada, brzina i naša produktivnost su na ovaj način osuđeni na propast.

Ukoliko ne znate ništa ili ne znate mnogo o ovoj tehnici, vrlo je verovatno da ćete nakon čitanja ovog članka, ako razmišljate o organizaciji, početi u glavi da zamišljate lep crveni paradajz (i povežete ga sa vremenskim intervalom od 25 minuta). Zapravo, nekoliko paradajza. 🍅🍅🍅

Za osnovnu pripremu ovog članka su korišćena 4 pomodora. Ovde ne ulazi lektura, slike, priprema objave za instagram itd. Za ovo će trebati otprilike još 3.

Upravljanje vremenom

Pre nego što nastavimo, želimo da napomenemo da, iako ponekad koristimo termin upravljanje vremenom, on zapravo nema smisla jer mi ne možemo da upravljamo vremenom, već samo sobom u vremenu. Ovo nećete čuti na većini predavanja ili kurseva. Da se vratimo na temu.

Ovaj popularni metod upravljanja vremenom traži od vas da naizmenično koristite pomodore — fokusirane radne sesijesa čestim kratkim pauzama kako biste podstakli trajnu koncentraciju i sprečili mentalni umor.

Kratka istorija

Metod je razvio Frančesko Sirilo kasnih osamdesetih. Podrazumeva korišćenje tajmera da podeli rad na intervale, tradicionalno u trajanju od 25 minuta, razdvojene kratkim pauzama. Svaki interval je poznat kao pomodoro, od italijanske reči za paradajz, po kuhinjskom tajmeru u obliku paradajza koji je Sirilo koristio kao student. Tehnika je naširoko popularizovana od strane aplikacija i sajtova koji pružaju tajmere i uputstva.

Benefiti

Na ovaj način stavljate svoju produktivnost na steroide, ili bolje reći na paradajze 🙂 Obožavaćete ovu tehniku ako:

 • nemate dobar fokus i imate ometače;
 • želite da budete skoncentrisani na određeni zadatak i uradite što više za manje vremena;
 • tragate za boljim rešenjima za organizaciju vremena;
 • radite na zadacima tokom tačno definisanih vremenskih jedinica;
 • imate problema sa leđima (čak i ako nemate, ovo je dobro za vas) – ova tehnika će vam pomoći da malo prošetate i istegnete se, kičma će vam biti zahvalna;
 • vizuelni ste tip i volite 🍅

Uvod: Originalna tehnika u šest koraka

 1. Odlučite se za određeni zadatak (ili skup definisanih zadataka) koji treba da se uradi.
 2. Podesite pomodoro tajmer (obično je to na 25 minuta). Možete koristiti sat (ne na telefonu, osim ako aplikacija ne blokira sve druge aplikacije, odnosno notifikacije), štopericu ili sl.
 3. Radite na zadatku sa punom pažnjom. Ne hvatajte se za telefon ili bilo šta što može da poremeti fokus.
 4. Završite posao kada tajmer zazvoni i napravite kratku pauzu (obično 5–10 minuta).
 5. Ako imate manje od tri pomodora u nizu, vratite se na korak 2 i ponavljajte sve dok ne prođete kroz sva tri pomodora.
 6. Nakon što su tri pomodora obavljena, napravite četvrti pomodoro, a zatim napravite dugu pauzu (20 do 30 minuta). Kada se duga pauza završi, vratite se na korak 2.

Kako to izgleda u praksi?

Otprilike ovako:

 • 25 min. rada na zadatku;
 • 5 min. pauze;
 • 25 min. rada na zadatku;
 • 5 min. pauze;
 • 25 min. rada na zadatku;
 • 5 min. pauze;
 • 25 min. rada na zadatku;
 • 30 min. pauze.

Dakle, 2 pomodora sa pauzama iznose 1h. Ovako ćete znati koliko vam je otprilike potrebno za koji zadatak.

Ispod je jedan primer iz aplikacije za organizaciju koji se zove Todoist, gde možete videti da je pored naslova zadatka postavljen određeni broj pomodora, odnosno paradajza. Zanimljivo, jel da?

screenshot aplikacije za bolju produktivnost

Podelite složene projekte na manje celine

Ako zadatak/projekat zahteva više od četiri pomodora, podelite ih u manje delove. Pridržavanje ovog pravila pomoći će vam da ostvarite jasan napredak u svojim projektima i drastično povećate performanse.

Kombinujte male zadatke

Ako imate zadatke za koje je potrebno manje od jednog pomodora, kombinujte ih sa drugim manjim i jednostavnim zadacima. Evo jednog primera:

 • sipaj hranu i vodu mački;
 • plati račune za struju, internet i telefon (preko aplikacije);
 • pročitaj članak na blogu na www.radnasebi.com.

Dakle, ovo su mali zadaci i mogu ići u jedan pomodoro. Kao što vidite, pomodoro možete koristiti za sve, ne samo za poslovne, već i za lične ciljeve.

Kad je pomodoro postavljen, mora da zvoni

Pomodoro je nedeljiva jedinica vremena i ne može se podeliti na kraće intervale. Zato, ukoliko dođe do nekog neplaniranog prekida, napravite pauzu od pet minuta i počnite ispočetka. Sirilo predlaže da pratite prekide kako se pojavljuju i razmislite o tome kako ih izbeći u sledećoj sesiji.

Čak i ako dovršite zadati posao pre nego što odbrojavanje istekne, pravilo i dalje važi. Ostatak vremena iskoristite da naučite više, poboljšate svoje sposobnosti ili unapredite nešto.

Ako ste osoba koji voli da sluša i gleda, ispod je video u kom je slikovito objašnjena pomodoro tehnika.

Alati i aplikacije

Ovo su neke (Android) pomodoro aplikacije koje bismo mi izdvojili:

 • Focus To-Do
 • Pomodoro
 • Pomodoro Timer
 • Todoist

Testirajte i saznajte koja vam najviše odgovara.

Zašto da probate ovu tehniku?

Korišćenje pomodoro tehnike će vam drastično povećati produktivnost i sačuvati leđa ukoliko sedite dok radite. Bićete iznenađeni koliko možete postići kada nemate ometače i imate ovakav sistem rada. Zapamtite: kada radite na nečemu važnom, morate postaviti sebe na prvo mesto i udaljiti se od svih ometača, u suprotnom ćete biti rob ometača i nećete postići mnogo. Postanite majstor organizacije!

Promena te zove…odazovi se!

Pretraži bazu sajta Ili budi deo nje – oglasi se ovde!

Napomena: Ovaj deo sajta je otvoren u maju 2023. godine i još uvek nije dostupan sadržaj iz svih kategorija. Baza se konstantno dopunjuje i ažurira.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Preporučujemo i ove članke:

5 1 glas
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x