Rad od kuće pruža vam mogućnost kreiranja fleksibilnog rasporeda, uređenja radnog okruženja po meri, kao i uštede vremena koje biste inače potrošili na putu do posla i nazad ili zaglavljeni u saobraćaju. Međutim, rad od kuće nosi sa sobom i veliki broj izazova.

Možda će vam biti teško pridržavati se rutine ili pronaći volju da započnete s tim novim projektom. Ako živite sami, rad od kuće takođe znači da ćete imati manje mogućnosti za druženje – odlazak na radno mesto barem znači da ćete se videti i razgovarati s drugim ljudima.

Ipak, uprkos ovim izazovima, postoje načini na koje možete najbolje iskoristiti ovakav način rada.

Ukratko, evo kako produktivno raditi od kuće:

 1. Stvorite optimalan, miran radni prostor / kutak – nabavite ergonomsku stolicu i odgovarajući sto, uz dosta svetlosti i zelenila. Za dodatno uživanje, ne zaboravite da obezbedite udobnu sofu ili kutak svog doma koji ćete koristiti za dragoceno vreme odmora između zadataka.
 2. Pratite vreme koje utrošite na svaki zadatak kako biste podatke o radu slali klijentima (i precizno naplatili) ili jednostavno pratili koliko vam vremena oduzima koji zadatak, ali i da biste mogli da se organizujete što bolje.
 3. Kreirajte poslovne rutine – obucite se onako kako biste za kancelariju, definišite i držite se radnog vremena i sledite odgovarajuće radne rutine.
 4. Koristite alate za komunikaciju i saradnju kako biste bili sigurni da ste uvek u toku s klijentima i kolegama. Dakle, e-mail, Skype nalog, chat, alat za upravljanje projektima, za deljenje datoteka, online kalendar – trebalo bi da brzo postanu vaši novi najbolji prijatelji.
 5. Pronađite rešenje za svako iskušenje i distrakciju – i online i van mreže. Blokirajte društvene mreže tokom radnog vremena. Pokrijte TV. Zaboravite gde ste ostavili telefon dok ne dođe vreme da napustite posao za taj dan. Ako je iskušenje preveliko, duboko udahnite i isključite internet – sve dok vam ponovo ne zatreba. Blokirajte spoljnu buku slušalicama, smirite kućne ljubimce zabavnim igračkama i pomerite druženje sa prijateljima za posle radnog vremena. Biće vam drago kada budete uživali u subotnjem popodnevu okruženi dragim ljudima, znajući da je sav vaš posao za tu sedmicu obavljen.
 6. Odvojte vreme za odmor i opuštanje kako biste bili sigurni da ćete ostati zdravi i srećni. Pravite pauze za odmor, bavite se kreativnim hobijem i nađite vremena za druženje u večernjim satima. Možete povremeno raditi i napolju, na pogodnom mestu kao što je co-working prostor ili kafić koji nije bučan.

Odlučite da li je rad od kuće najbolje rešenje za vas

Najpre treba da budete svesni da nije za svakoga idealan rad od kuće – trebaće vam mnogo samomotivacije i samodiscipline da biste se pridržavali svog rasporeda, s obzirom na to da ne postoji nadređeni kome biste odgovarali. Isto tako, rad od kuće može biti otežan i ljudima koji su navikli na druženje sa kolegama tokom radnog dana.

Dakle, pre nego što donesete konačnu odluku, dobro razmislite – evo nekoliko pitanja koja bi bilo najbolje postaviti sebi pre nego što se odlučite za posao kod kuće.

 • Kakve su moje trenutne radne navike? Uzmite u obzir da li bolje radite sami ili u timu, koliko brzo izvršavate zadatke, da li ste efikasniji kada imate rokove, da li preferirate diskusiju ili sami smišljate ideje…
 • Da li je moja profesija pogodna za rad od kuće? Ako ste predstavnik prodaje, verovatno će često postojati potreba da idete na sastanke sa potencijalnim klijentima, dok je, ukoliko ste pisac, rad od kuće možda odlična opcija za vas.
 • Da li sam introvertna ili ekstrovertna ličnost? Ukoliko ste ekstrovertni, vaša energija je na najvišem nivou kada ste okruženi ljudima i tako punite baterije. Obrnuto, introverti se osećaju najbolje kada su sami, tako da su tada i najproduktivniji. Međutim, postoji i sredina u ovoj podeli – ambivalentan tip, u koji spada većina ljudi.

Kada odgovorite sebi na ova pitanja, imaćete početnu ideju o tome da li je rad od kuće odgovarajući za vas. Ako se odlučite za ovakav način, evo nekoliko trikova kako da budete produktivniji.

Stvorite optimalan radni prostor

Nakon što odlučite da vam rad kod kuće savršeno odgovara, kreiranje namenskog radnog prostora treba da bude sledeća stavka na vašoj listi. Naravno, mogli biste raditi iz kreveta (zaista vam niko ne brani) – ali mešanje sna i posla i držanje laptopa uz jastuk svake noći poremetiće vaše navike spavanja. Prestaćete da gledate svoj krevet kao mesto za odmor i možda ćete čak patiti od nesanice.

Dakle, evo šta treba da uradite da biste stvorili pogodnu kućnu kancelariju:

Pronađite mirno mesto

Trebaće vam mir i tišina ako želite da se fokusirate na svoj posao, tako da je najbolje da odaberete mesto u svom domu koje je najviše izolovano. Ako okolnosti dopuštaju, odaberite zasebnu sobu koja će se opremiti za rad – ako je moguće, to treba da bude soba koja se nalazi najudaljenije od ulice i okolne buke.

Međutim, ako živite u malom stanu, moraćete biti kreativniji – odaberite bilo koji dostupan, pogodan kutak svoje dnevne sobe, spavaće sobe ili čak kuhinje da biste postavili svoju namensku radnu stanicu. Ukoliko za to postoji mogućnost, čak možete svoj balkon pretvoriti u zaseban, privatni prostor, tako što ćete ga zatvoriti staklenim zidovima.

Najbitnije je da se pobrinete da nekako odvojite radni prostor od ostatka svog stana, barem sofom ili drugim komadom nameštaja – na taj način ćete sebi signalizirati da treba da radite dok ste tamo. Ako ne uspete da se izolujete od buke, biće potrebno da nabavite kvalitetne slušalice kako biste blokirali ometajuće zvuke, a možete i slušati muziku koja podstiče produktivnost, ukoliko vam to prija.

Investirajte u kvalitetan sto

Vaš sto je najvažniji element vašeg radnog prostora i provodićete mnogo vremena za njim, zato mudro odaberite. Neka vaš izbor bude čvrst sto, po mogućnosti s fiokama, tako da ćete imati mesta da držite pri ruci dokumente koji su vam često potrebni.

Opet, ako živite u malom stanu, moraćete uložiti dodatni napor kako biste napravili odgovarajući izbor, da ne biste pretrpali svoj stan. U ovom slučaju, odaberite sto koji je dovoljno veliki za vaš laptop i postavite ga na prazan zid kako biste uštedeli prostor. Možete čak kupiti i sto koji ima dvostruku funkciju u vašem domaćinstvu – na primer, odaberite mali sto koji vam može poslužiti i kao radni i kao noćni stočić i postavite ga pored kreveta.

Investirajte u kvalitetnu stolicu

Nakon što ste odabrali pravi sto, vreme je da pronađete i odgovarajuću stolicu – onu dovoljno udobnu da vam pomogne u održavanju dobrog držanja tokom dugih sati rada, ali ne toliko udobnu da vas uspava kad se osećate pospano . Najbolje je da odaberete pokretnu ergonomsku stolicu kako biste osigurali odgovarajuću podršku za leđa, onu s potpunim naslonom i mnoštvom podesivih opcija, uključujući podesive naslone za ruke, kao i postavke visine i naslona. Jako je bitno da zamenite stolicu na svakih 5 godina ili čim primetite da je istrošena i da više ne obavlja pravilno svoje funkcije.

Obezbedite odgovarajuće osvetljenje

Što više prirodnog svetla, to bolje. Tokom dana, najbolje je da držite podignute roletne, ili možda čak i otvoren prozor, ako živite u ulici koja je manje bučna.

Međutim, ako vam posao diktira da uglavnom radite noću, poželjno je da uložite u pouzdane LED lampe, koje emituju svetlost koja je najbliža prirodnom osvetljenju – čak možete isprobati LED sunce, koje oponaša kvalitete prirodne rasvete. U svakom slučaju, optimalno osvetljenje pomoći će vam da budete duže budni i fokusirani.

Nabavite biljku

Biljke su dobrodošli dodatak bilo kom prostoru, a dodavanjem biljke u vašu kućnu kancelariju čak ćete smanjiti stres koji obično dolazi u bilo kom radnom okruženju.

Prema istraživanju Univerziteta Washington, prisustvo biljaka snižava nivo krvnog pritiska i pomaže u smanjenju stresa. Isto istraživanje pokazalo je i da biljke u kancelariji utiču na to da se poveća pažnja. Biljke takođe pomažu u čišćenju vazduha, ali i u smanjenju buke – ako biljku postavite na tvrdu površinu, apsorbovaće jedan deo ometajućih zvukova.

Uredite udobno mesto za odmor

Uz sve ove zahteve, lako je zaboraviti da vaš dom ne bi trebalo da bude samo prostor za rad, već i mesto za opuštanje i odmor.

Dakle, važno je da obezbedite i udobnu stolicu ili kauč za one mirne trenutke odmora između radnih zadataka.

Ako je vaša kućna kancelarija odvojena soba, sofa pored podne lampe i police za knjige je odličan izbor – na taj način moći ćete da se ispružite tokom pauze, dok čitate poglavlje iz svoje omiljene knjige.

Ako živite u malom stanu, možete postaviti nekoliko udobnih jastuka pored prozora i upotrebiti ovo mesto za opuštanje. Možete dodati i mirisne sveće, za još prijatniju atmosferu.

U svakom slučaju, obezbeđivanje određenog mesta za odmor u blizini ili unutar vašeg radnog prostora osigurava da se osećate ugodnije tokom radnog vremena, jer tako ćete znati da postoji mesto na koje možete brzo otići i opustiti se kada ste pod stresom zbog zahtevnog zadatka.

Pratite svoje vreme

Praćenje vremena koje provodite na poslu važna je taktika u izvršavanju zadataka:

 • Imaćete sveobuhvatan prikaz zadataka koje ste do sada završili;
 • Dobićete prikaz tačnog vremena koje vam je bilo potrebno da ih dovršite;
 • Bolje ćete isplanirati zadatke koji su vam preostali da dovršite u budućnosti.

Osim toga, tajmer koji otkucava u pozadini služi kao suptilni podsetnik da bi trebalo da se fokusirate na svoj posao i završite ga pre nego što istekne previše vremena. Takođe, često će biti potrebno da podnesete izveštaj o svojim radnim satima, bilo svom nadređenom ukoliko ste zaposleni ili (ako ste freelancer) klijentima kojima naplaćujete svoje usluge i koji će želeti da budu u toku sa svojim projektima.

Ponašajte se kao u kancelariji

To što radite od kuće ne znači da ne bi trebalo da pratite određene rutine kao i u tradicionalnoj kancelariji – pre svega, odevanje za priliku, određivanje radnog vremena i pridržavanje korisnih dnevnih rutina.

Obucite se za posao

Raditi iz kreveta u pidžami celi dan je mogućnost kada radite od kuće – ali naveli smo da to često pravi više štete nego koristi.

Dakle, izađite iz kreveta i obucite se onako kako biste u klasičnoj kancelariji. Na ovaj način poslaćete signal vašem telu da je vreme za ulazak u režim rada – režim koji donosi veći fokus i bolje rezultate.

Odredite svoje radno vreme

Ako radite samostalno ili ste zaposleni sa fleksibilnim radnim vremenom (ali s određenim vremenskim standardom dnevno), vaš raspored ne mora biti tako strog kao u redovnoj kancelariji. Ako biste radije radili 4 sata ujutru, pa napravili dužu pauzu kako biste završili neke obaveze napolju oko podneva, a zatim nastavili da radite od 14:00 do 18:00, možete izabrati tu opciju.

Ali, trebalo bi se suzdržati od rada izvan preciziranih radnih sati.

Kada određujete svoje radno vreme, trebalo bi da uzmete u obzir i svoje najproduktivnije vreme za rad. Možda ćete doći do zaključka da ste najproduktivniji popodne, a ne rano ujutru, pa se prilagodite tome.

Držite se rutine

Imati rutinu je presudno za posao – i možda će biti još važnije kada radite od kuće jer često nemate nikoga osim sebe kome biste odgovarali.

Zato se potrudite da uspostavite jutarnju, radnu i večernju rutinu. Ovde uključite sve bitne aktivnosti u toku dana, počev od tuširanja, doručka, treninga, preko liste obaveza koje obavljate tokom radnog vremena, pauze za obroke, druženja sa porodicom i prijateljima i slično. Bilo bi idealno da imate dnevni plan po satima, u koji ćete upisati sve svoje rutine. Možda nećete moći svakog dana da ispoštujete raspored u potpunosti, ali trudite se da ga se pridržavate koliko god je to moguće.

* Dodatni saveti za vašu radnu rutinu:

 1. Rad u unapred zakazanim intervalima – Tehnika upravljanja vremenom Pomodoro predlaže da efektivno radite 25 minuta, pa pauzirate 5 minuta, a zatim podesite tajmer da biste bili sigurni da se držite rutine.
 2. Pravite redovne odmore kako biste obnovili energiju.
 3. Imajte zdravu užinu za momente kada ogladnite.
 4. Budite realni prilikom pravljenja svojih dnevnih lista obaveza.
 5. Radite na poboljšanju svojih veština upravljanja vremenom.

Koristite alate za komunikaciju i saradnju

Kada radite od kuće, nećete moći da odete do svog kolege kad god bude potrebno da se konsultujete o toj novoj funkciji kojom se trenutno bavite. Dakle, ključ za efikasnu saradnju pada na alate – skype, e-mail i specijalizovane alate za komunikaciju i saradnju.

Trebaće vam:

 • efikasan program za razmenu podataka (kao što je OneDrive);
 • komunikacijski alat s opcijama za chat (kao što je Slack);
 • alat za upravljanje projektima (kao što su Trello ili Asana);
 • kalendar s podsetnicima za sastanke i zadatke tima (poput Google kalendara).

To je dovoljno za početak. Što je najvažnije, moraćete blagovremeno odgovarati na poruke svojih kolega – zato, pripazite na svoje alate dok radite i uvek odgovarajte na chat poruke i pozive u što kraćem roku. Na ovaj način izgradićete dobar odnos sa svojim udaljenim timom i osigurati da svi problemi s projektom budu rešeni što je brže moguće.

Pronađite rešenje za moguća ometanja

Slede saveti koji će vam pomoći da se izborite sa najčešćim ometanjima koja su prisutna kada radite od kuće.

TV

Kada radite kod kuće, vrlo je lako da u pauzi pustite omiljenu seriju, a još je lakše da se to pretvori u maraton od nekoliko epizoda i da tako izgubite čitav dan.

Rešenje:

Kada birate sobu za svoju kancelariju, neka to bude soba bez televizora. Ukoliko vam je radni prostor u sobi sa televizorom, prekrijte ga za vreme svog radnog vremena. Možete i jednostavno sakriti daljinski ili izvaditi baterije iz njega.

Društvene mreže

Ovo je verovatno najveća prepreka na putu za obavljanje vašeg posla prema planu. Reći ćete da je to samo 5-minutna provera, ali, čak i ne shvatajući, možda ćete otkriti da ste upravo proveli 30 minuta pregledajući Instagram feed u potrazi za svojim omiljenim slikama sa odmora 2016. godine.

Rešenje:

Najbolja opcija je potpuno izbegavanje društvenih mreža tokom radnog vremena – naravno, ovo je mnogo lakše reći nego učiniti. Dakle, kad čista snaga volje nije dovoljna, jednostavno možete isključiti internet. Naravno, ova metoda se primenjuje samo ako vam nije potreban internet za obavljanje radnih aktivnosti – ali, ako ste bloger koji stalno treba da prikuplja podatke za blog koji piše, najbolje je da koristite blokator web stranica.

Telefon

Svojim telefonom možete pregledati feedove društvenih mreža, gledati snimke sa YouTube-a, slati SMS-ove prijateljima i upućivati ​​međunarodne pozive – ali radeći to tokom radnih sati gubićete mnogo dragocenog vremena.

Rešenje:

Za početak možete isključiti telefon, ali najbolji savet je da ga udaljite od sebe. Dakle, stavite svoj telefon u drugu sobu (po mogućnosti u onu koju možete zaključati) i zaboravite da postoji na nekoliko sati.

Bliski ljudi koji vas ometaju

Jedna od prednosti rada kod kuće je ta što ćete moći da provodite više vremena sa svojom porodicom. Loša strana je ta što će vaša porodica često pretpostavljati da ste slobodni da slušate njihove zahteve i probleme, samo zato što ste tehnički kod kuće.

Rešenje:

Ako članovi porodice ne mogu da se naviknu na to da ste zauzeti kada ste u svom radnom prostoru i uporno vas prekidaju u radu, trebalo bi da im lepo objasnite da nema stvarne razlike između vašeg rada u kancelariji i rada kod kuće. Naglasite im u kom periodu tokom dana ste zauzeti i zamolite ih da vas ne prekidaju, isto kao što vas ne bi prekidali kada ste na sastanku u firmi. Na kraju, objasnite da ćete se moći družiti s njima nakon što se vaš radni dan službeno završi.

Kućni ljubimci koji vas ometaju

Možete objasniti svojim voljenima da ne bi trebalo da vas prekidaju tokom radnog vremena, ali to ne možete objasniti svojim ljubimcima.

Rešenje:

Osigurajte da vaš ljubimac ima dovoljno vode i hrane tokom vašeg radnog vremena – možete puniti njihove činije po potrebi, ali bilo bi najbolje da se vaš ljubimac navikne da vas viđa manje tokom određenih sati. Ako je vaš kućni ljubimac navikao da ima mnogo pažnje od vas, verovatno je da će lajati/mjaukati, cviliti i pokušati da privuče vašu pažnju na bilo koji (najverovatnije simpatičan) način – ali potrudite se da ne reagujete na to, bar većinu vremena. Međutim, neke pauze možete posvetiti zabavi sa svojim krznenim prijateljem – kao sjajan dodatak, možete im kupiti čak i neke nove igračke kako biste ih dovoljno zabavili dok radite.

Povremeno promenite rutinu

Ako radite puno radno vreme od kuće, moraćete da uložite dodatni napor da se socijalizujete – posebno ako živite sami.

Ipak, predugo biti sam nije dobro za vaše zdravlje i ne može biti dobro za vašu produktivnost. Zato odaberite dan u sedmici (ili nekoliko sati) kada ćete većinu svog posla obavljati izvan kuće – na primer, idite u kafić, obližnji park ili isprobajte lokalni prostor za saradnju. Osećaćete se bolje ako ste neko vreme okruženi ljudima i verovatno ćete naći nekoga s kim ćete razgovarati tokom pauza.

S obzirom na to da se povećava broj ljudi koji rade od kuće, možda ćete otkriti da i neki od vaših prijatelja i poznanika rade od kuće – ako je zgodno, možete čak i ugovoriti s njima zajedničke pauze za ručak nekoliko puta nedeljno. Na ovaj način ćete i dalje uživati ​​u svim prednosti telekomunikacije, ali sada u kombinaciji s tradicionalnijom praksom odlaska na ručak sa „kolegama“.

Ukoliko budete sledili ove savete, obezbedićete produktivno i efikasno radno okruženje u svom domu i uživaćete u svim prednostima koje rad od kuće donosi.

Referenca:
How to be productive working from home

[vc_message message_box_color=”danger” icon_fontawesome=”fas fa-question-circle”]Da li primenjujete ove savete kada radite od kuće? Šta vas najviše ometa i kako to rešavate? Podelite sa nama u komentaru ispod.[/vc_message][vc_message icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, obavezno pročitajte i Kako sigurnije da radim od kuće, kao i Kako najbrže da napredujem.[/vc_message]

4.7 3 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x