Šta je crna ovca u porodici i zašto ima najteži zadatak od svih predaka?

Mnogi od nas uveliko koračaju stazom svesnog života, sve više otkrivaju sebe i dolaze do važnih spoznaja. Postajemo svedoci da sve masovnije ulazimo u proces buđenja svesti. Neko je do određenih uvida stigao pre, neko će kasnije – svako u svoje vreme. Temu koju danas obrađujemo smatramo vrlo važnom iz razloga što su još uvek u manjini ljudi koji su spremni na promene, ali će ih biti sve više i više i oni su obično poznati kao crne ovce u porodici.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Ko je crna ovca?

Ako ste crna ovca – u vašoj je prirodi da budete osobe koje uže okruženje vidi kao nekog ,,mimo sveta”. Vi ste osobe koje se nalaze u nefunkcionalnom sistemu i spremne su da kažu: ,,Ovde nešto nije u redu”.

Osobe koje iritiraju neke značajne druge ljude, zato što ,,talasaju” u pravcu promene. Osobe koje su iskoristile i najtanju ,,slamku spasa” da rastu i da se razvijaju.

Osobe koje se osećaju usamljeno jer ne osećaju da pripadaju najbližima. Osobe koje idu na psihoterapiju da bi iz najgoreg izvukli najbolje. Osobe koje, rastući i razvijajući se, utiču na to da svet bude bolje mesto. Za njih i za njihove potomke. I potomke njihovih potomaka.

Crna ovca u porodici je onaj ko odstupa od imidža porodice, ko se ponaša drugačije od važećih nepisanih pravila i normi koje važe u porodici. U disfunkcionalnim porodicama postoji nekoliko uloga koje dete može da ima, a jedna od njih je uloga ,,crne ovce”. Dete koje je crna ovca je uglavnom veoma pametno, svesno i najjači član porodice (pod najjačim članom porodice se smatra osoba koja zauzima stav protiv disfunkcionalnih obrazaca) i zbog toga biva meta kritikovanja, odbačenosti i/ili čak nasilja. Ostali članovi porodice se mogu osećati ugroženo od strane crne ovce.

Crna ovca je dete koje je svesno porodične disfunkcionalnosti i toksičnosti, koje kada to naglas govori, postavlja svoje granice, ukazuje na probleme koji postoje, upućuje na pravu istinu i realnost – biva odbačeno, uvređeno, negirano, osramoćeno od roditelja ili članova porodice. Često se govori negativno o tom detetu i manipuliše se ostalim članovima porodice kako bi imali isti negativan stav prema njemu.

Dete biva predstavljeno kao razlog zbog kojeg se roditelji ili članovi porodice osećaju na određeni način, iako je to zapravo projekcija (mehanizam odbrane) koju koristi porodica. Projekcija je mehanizam odbrane u kome osoba svoje želje, osobine i impulse, koji nisu prihvatljivi za njen ego potiskuje u podsvest i zatim ih projektuje na druge ljude, pripisujući im slične osobine. ,,Ti si problem i ti si kriv/a, nije problem u meni i mom ponašanju” – poruka koja je poslata detetu koje je crna ovca u porodici.

Zašto članovi porodice odbacuju crnu ovcu?

Oni koriste zaštitnu strategiju time što od deteta naprave problem. Na taj način oni ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke i svoju ulogu u svemu tome, što ih štiti od posledica koje to nosi. Njihov ego je toliko ranjen i nezreo da ne može da prihvati da je njihovo ponašanje disfunkcionalno i da ja zapravo problem u njima. Zato je često ovo dete okrivljeno ili osramoćeno kao razlog zbog čega je porodica takva – zato što određeni članovi imaju benefite od toga. Lakša opcija je da ostanu takvi kakvi su i da dete smatraju problemom nego da pogledaju unutar sebe.

U takvim porodicama, roditelji i ostali članovi porodice mogu koristiti negiranje, okrivljavanje, ismevanje, omalovažavanje, odbacivanje, izolovanje deteta, manipulisanje i kontrolu kako bi izbegli bol i odgovornost za svoje postupke. Čak dolazi i do ekstremnih situacija emocionalnog i fizičkog zlostavljanja i nasilja nad detetom. Ova deca postaju ,,odgovorna” za probleme svojih roditelja i drugih članova porodice, odnosno predstavljeno im je tako i ona počinju tako da se osećaju.

Zašto je crna ovca svetla tačka u porodici?

Crna ovca je osoba koja ukazuje ostalim članovima uže i šire porodice na disfunkcije u istoj, u smislu postojanja neadekvatnih odnosa, sve manje zdravih partnerskih odnosa, iscrpljujućih poslova koji ,,moraju da se rade”, problema sa novcem i dolaskom do njega, kao i raznih drugih disbalansa. Crna ovca uočava pre svih da u porodičnom sistemu postoji zastoj i neadekvatan tok života članova porodice, da sve ide nekako teško. Velika je verovatnoća da su se ostali članovi porodice toliko ,,anestezirali”, srodili sa ulogom žrtve i navikli na to da je sve teško, da i ne primećuju da su u disfunkciji i da su potrebne ozbiljne promene.

Crna ovca, kako bi došla do suštine disfunkcije, počinje da proučava porodičnu genezu i shvata da se situacije i odnosi prenose sa generacije na generaciju i ona počinje da prekida nefunkcionalne obrasce i uverenja u okviru iste. Osoba je zbog toga obično na udaru ostalih članova porodice jer im ,,drma” duboko ukorenjene načine funkcionisanja.

Crna ovca je prva u genetskom nizu koja počinje da radi stvari drugačije, pravi drugačije izbore, započinje rad na sebi, bavi se svojim traumama, blokadama, postavlja granice, uči nove stvari, zanima se za teme koje su neobične za ostale članove porodice, okreće se spiritualnoj i duhovnoj praksi, širi svoje vidike, pronalazi svoju autentičnost i govori ne svemu u čemu vidi disfunkciju.

Zbog toga je crna ovca osoba koja zaustavlja generacijsku traumu i generacijske toksične obrasce. Dete koje je crna ovca je pokretač promene.

Ako ste se pronašli u ovom tekstu, ovo je važno da čujete i znate:

Nije problem u vama.
Niste vi problem.
Nikada nije bilo do vas.
Nastavite da sijate svojim autentičnim sjajem, ma koliko drugima (makar oni bili i članovi porodice) vaš sjaj išao u oči.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, usluge, događaje i edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Reference:
Uloga crne ovce u porodici
Da li si ti crna ovca?
Ko su ,,crne ovce”?

4.5 8 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x