Zamka modernog doba: Sindrom izgaranja, 3. deo | Promena je zakon života

[mkb-info]Ovo je nastavak članka Zamka modernog doba: Sindrom izgaranja, 2. deo | Suočavanje i ukoliko ga niste pročitali, preporučujemo vam da prvo pročitate njega.[/mkb-info]

Sve oko nas se menja izuzetno brzo. Promene su konstantne i veoma dinamične u svim sferama naših života. Apsolutno svim! Osnovna karakteristika današnjice je – brzina. Svaki dan imamo nove proizvode, nove trendove, nove telefone, nova kola, nove brendove, novu odeću i obuću, nove aplikacije, nove funkcionalnosti svega postojećeg…. Sve ono što je danas novo već kroz nekoliko meseci biće staro.

Promena je zakon života.

Dž. F. Kenedi

Promene na poslu, gde uglavnom leži osnova naše egzistencije ili bar većina ima takav osećaj, takođe su konstantne. Od edukacija, do reorganizacija, ocenjivanja… Mi se svemu tome prilagođavamo i pokušavamo da uhvatimo korak sa svim tim promenama. Trudimo se konstantno. Svakodnevno. Posebno na poslu. Tu smo veoma osetljivi.

Kontrola, strah, stres

U poziciji statiste u svom životu, gde se prilagođavate svemu oko sebe, poraz vam je zagarantovan. Iz tog poraza proizlazi krajnje frustrirajući osećaj – gubitak kontrole. U viru silnih promena, prepušteni svemu oko sebe, bez ikakvog uticaja, nemoćni, počinjete da brinete o svemu. Zanemarujete sebe, svoje potrebe, zdravlje, bliske i drage ljude. Veoma brzo, dominantan osećaj je strah. Posebno egzistencijalni, kojem je osnova u poslu koji radimo i u našem pristupu istom.

Ako biste pogledali sebe iz perspektive objektivnog posmatrača sa strane, brzo biste zaključili da ste u izuzetno dinamičnom okruženju, nemoćni, sa svim realnim i nerealnim brigama, odnosno u stanju koje se zove konstantni stres. Eto vas u burnout-u.

Kako se osećate? Šta ćete učiniti?

Vreme je da menjate i obrnete ovaj uticaj. Vi treba da utičete na dešavanja oko sebe, koliko god je to u vašoj moći.

A zapravo ste veoma moćni. Daleko moćniji nego što ste toga svesni.

Uostalom, u samo jednom danu u to lako možete da se uverite. Kako sve ne bi zvučalo kao kliše popularne psihologije, najbolji način je da se uverite na svom primeru.

Čim ste na ovom sajtu, vi tražite neku vrstu pomoći. Niste slučajno ovde. Na pravom ste mestu i na dobrom putu. Pokrenuli ste se! Ne menjajte pravac!

Ne prija vam da statirate. Treba vam glavna uloga.

Samo jedan dan za sebe

I kada bismo jedan svoj dan, samo jedan, malo izmenili, drugačije organizovali i bili svesni svega za vreme njegovog trajanja, on bi nam doneo sasvim drugi osećaj. Osećaj mira i kontrole nad svojim životom – ili bi nas bar uveo polako u to stanje.

Dakle, unesite promene u onaj haotičan dan opisan u prvom tekstu.

Potrebni su vam:

  • prisutnost – svesnost o svemu što radite tokom dana;
  • dobra volja – vaša odluka da menjate;
  • disciplina – jasno definisane stvari oko kojih nema kompromisa;
  • strpljenje – za svaku promenu potrebno je vreme.

Svoj radni dan  planirajte prethodnog dana. Uveče ispišite planove za sutrašnji dan. Budite realni, dajte sebi ciljeve koji su ostvarljivi.

Početak dana

Ustajete ujutru i dan počinjete vremenom koje ste posvetili prvoj kafi. Telefon i laptop vam ne trebaju. To sigurno nije deo dana kada baš morate da odgovarate na mejlove, poruke ili čitate izveštaje. Nije zabeleženo da je neko dobio otkaz jer odmah ujutru nije uzeo telefon u ruke, ili da je posao odrađen baš zato jer je uzeo laptop čim je otvorio oči. Odlučili ste da je vreme za mejlove, poruke i izveštaje kada dođete na posao.

Zaboravljene sitnice koje znače mnogo

Obucite za taj dan nešto što odavno niste, a u čemu se najbolje osećate. Nekima će zvučati smešno, ali siguran sam da se niko zbog toga neće loše osećati. Naprotiv! Na posao idite drugim putem. Obratite pažnju na okolinu i put kojim idete. Možda se i iznenadite. Uživajte malo u vožnji. Pustite omiljenu muziku, omiljenu pesmu. Iznenadićete se od kada niste čuli svoju najdražu pesmu. Telefon ne koristite u vožnji. Opet važi ono za otkaz – sigurno nećete ostati bez posla zato što telefon niste koristili u vožnji. Pre ćete da dobijete kaznu.

Ishrana

Odlučili ste i da vodite računa kako se hranite. Ne kupujte hranu da biste ugasili osećaj gladi, već da biste drugačijim pristupom ishrani radili na svom zdravlju. Radi se o vašem organizmu. Kupili ste zdrav doručak, a odlučili ste i da više tečnosti unosite u organizam. Biće vamzahvalan. Upravo on vam je davao signale da nešto nije u redu.

Dobro raspoloženje i osmeh

Ukoliko morate sa detetom do vrtića ili škole, poljubite svoje dete sa punom posvećenošću. Nema potrebe da detetu dan počinje sa unezverenim roditeljem. Biće vam zahvalno da mu se nasmešite i poljubite ga. Ispratite ga sa osmehom.

Nasmešite se ljudima oko sebe, pozdravite kolege. Iznenadite  ljude tog dana tako što vas neće videti namrgođene i haotične. Iznenadićete i sebe. Prijaće i vama!

Radni prostor

Došli ste na posao i sredili svoj radni prostor. Bilo da ste ga preuredili malo, očistili, izmenili pozadinu na svom računaru, pa čak i telefonu. Obrišite sa desktopa sve što je nepotrebno. Jednostavno – izmenite radno okruženje koliko god možete a da se u tome osećate dobro. Posvetite se nakon toga svom poslu. Smanjite multitasking koliko god to smatrate da je moguće. Maksimalno budite posvećeni jednom poslu koji radite u tom momentu. Ukoliko osetite zamor, ustanite malo i prošetajte ili jednostavno promenite svoj fokus. Međutim, budite svesni da sklanjate fokus sa posla kako biste isti kasnije nastavili da radite posvećeno i kvalitetno. Budite svesni svega što radite tog dana. Budite tu u svakom momentu.

Pauza i okruženje

Odlazite na pauzu za doručak ili ručak. Neka to zaista bude to – odvojeno vreme kada jedete. Tada ne radite. Kada ste na pauzi, neka to bude sa kolegama koje vam prijaju. Distancirajte se od ljudi pored kojih se ne osećate dobro. Ovo ne važi samo za posao, već generalno u životu.

Napravite distancu i kažite NE

Obim posla se verovatno neće smanjiti, ali vaš pristup je sada drugačiji. Ukoliko smatrate da nešto ne može biti završeno tog dana, tako ćete i da kažete. To ne znači da nećete da odradite posao, već da ste odgovorni i realni. Svaki poslodavac će ceniti vaš stav i sigurno prilagoditi rokove realnoj situaciji, koje veoma često sam nije svestan baš zbog obima i svoje preopterećenosti. Sa druge strane, osećaćete da kontrolišete stvari, tako što nećete po svaku cenu posao preuzimati na sebe.

Opet zaboravljene sitnice koje znače mnogo

Završili ste svoj radni dan i odlučili da, u povratku kući, svratite do knjižare i kupite neku dobru knjigu. Ne pamtite kada ste to poslednji put uradili. Setili ste se kako odavno niste pozvali prijatelja za kog nikako da nađete vremena. Obradovali ste ga, a i vi ste se veoma lepo osećali.

Obuvate patike i odlazite na pola sata u šetnju. Birate prirodu. Telefon koristite samo ukoliko će vam prijati da pustite svoju omiljenu muziku. Dakle, tu ste, prisutni u momentu. Odvojili ste vreme za sebe i šetnju u prirodi.

Kvalitet i dužina sna

Dan se približava kraju. Uzećete knjigu u ruke, vesti i televiziju nećete gledati. Gledaćete samo ono što vam prija i čitaćete, isto tako, samo stvari koje vam prijaju. Neka to bude i već odgledan film ili već pročitana knjiga. Bitno je da vam prija. Pred spavanje se nećete opterećivati vestima ni uznemiravajućim sadržajima. Takođe, uveče nećete koristiti mobilni telefon. San i kvalitet sna su krucijalni u funkcionisanju svakog čoveka.

Ukoliko sa spiska obaveza nešto i nije završeno, to ćete odraditi sutra. To samo znači da vam treba malo drugačija organizacija.

Osamite se na kraju jednog ovakvog dana. U miru i tišini razmislite o danu koji je iza vas. Postavite sebi pitanje slično onom sa početka ovog teksta:

Kako se osećate? Šta ćete učiniti sutra?

Poredite taj osećaj sa onim koji ste imali prethodnih večeri i dana.

Izbor je na vama!

[vc_message message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fas fa-comments”]Hajde da pričamo o ovome. Šta vam predstavlja najveći izazov u jednom radnom danu? Šta ćete odmah primeniti od svega navedenog da bi vam dan bio lepši?[/vc_message][vc_message message_box_color=”sky” icon_fontawesome=”fas fa-handshake”]Ukoliko vam se dopao ovaj članak, imate pitanje ili komentar u vezi sa ovom temom, pišite mi na mejl koji možete pronaći ispod. Radujem se vašim porukama.[/vc_message][vc_message message_box_color=”chino” icon_fontawesome=”fas fa-book-reader”]Pročitajte i ovaj članak:

4.2 5 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x