7 osnovnih ljudskih prava: Proveri da li živiš slobodno

Da li se nekada zapitate koja vi uopšte prava imate kao ljudsko biće? Koja su to prava? Ko ih je odredio i napisao? Da ste zaista slobodni ili mislite da ste slobodni? Hajde da to odmah saznamo.

Pravo da postojim

Bez prava na postojanje, teško se mogu potvrditi ostala prava. Imaš li prava da zauzimaš prostor? Imaš li pravo na individualnost? Imaš li pravo da se brineš za sebe?
Pravo na postojanje je temelj našeg opstanka i sigurnosti. Potvrđivanjem prava da postojimo, pojavljuje se pitanje prava da imamo. Pravo da imamo je temelj sposobnosti da primimo, posedujemo, zadržimo i manifestujemo.

Pravo da osećam

Kultura koja ne odobrava pokazivanje emocija, a senzibilnost smatra slabošću, krši naše osnovno pravo da osećamo. Često možemo čuti neke od zabrana koje krše ovo pravo: ,,Nemaš prava da budeš ljuta!”, ,,Kako možeš tako da se ponašaš?”, ,, Sram te bilo! Dečaci ne plaču!” Osećaji su način na koji primamo važne informacije o ostvarivanju naše dobrobiti. Kada je pravo da osećamo utišano, gubimo vezu sa sobom, postajemo nepovezani. Ne možemo znati šta želimo ako ne možemo osećati. Tako posledično gubimo i pravo da želimo. Sa pravom da osećamo vezana su i prava na užitak i zdravu seksualnost.

Pravo da delujem

U kulturi sa tačno definisanim uskim obrascima ponašanja, pravo da delujemo se ograničava strahom od kazni i zahtevanjem slepe poslušnosti. Većina ljudi ide dobro utabanim stopama drugih, bojeći se slobode. Kada je ovo pravo ograničeno, ograničena je i naša volja i spontanost, te gubimo životnost. Posledično pravo ovog prava je pravo na slobodu.

Pravo da volim i budem voljen

Bilo kakva disfunkcionalnost u sposobnosti roditelja da vole i brinu za dete može da prekrši ovo pravo. Šteta nastaje kao rezultat slabog samopoštovanja, slomljene volje i nesposobnosti da osećamo ili komuniciramo. Pravo na ljubav narušeno je kada je narušeno bilo koje drugo pravo.

Pravo da govorim i čujem istinu

Ovo pravo prekršeno je kada nam nije dozvoljeno da budemo iskreni unutar porodice. Rečenice poput : ,,O tome se ne priča u ovoj porodici” krše ovo pravo, kao i kada naše reči nije imao ko da čuje, kada se čuvaju porodične tajne i generalno ne govori istina. Naši roditelji, kultura ili vlada zloupotrebljavaju ovo pravo kada lažu. Učenje jasne komunikacije je esencijalno kako bi se potvrdilo ovo pravo.

Pravo da vidim

Ovo pravo se krši kada nam govore da ono što vidimo nije takvo kakvim ga mi vidimo ili nije stvarno. Krši se kada je nešto namerno skriveno ili zataškano ili kada imamo usku percepciju. Deca umanjuju svoju sposobnost da vide kada se zastrašujuće i besne scene često ponavljaju ili kada vide nešto što je izvan dometa njihovog razumevanja. Kršenje ovog prava može uticati na fizički vid i lošiju suptilnu psihološku percepciju.

Pravo da znam

Pravo na tačnu informaciju, na istinu, pravo na spoznaju, pravo da jednostavno znamo šta se događa oko nas. Važan deo prava na znanje je obrazovanje. Jednako je važno i duhovno znanje kao i pravo da se povežemo sa božanskim na bilo koji način. Nametanje dogmi, uskraćivanje informacija i znanja narušava ovo pravo i guši urođenu radoznalost.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Pronađi stručnjaka na našem sajtu i kontaktiraj ga.

Na ovom sajtu imaš sve za rad na sebi na jednom mestu

Pronađi stručnjake, biznise, edukacije, knjige ili drugi transformativni sadržaj.

Preporučujemo i ove članke:

Referenca:
Anodea Judith, Aykut Aydoğdu

0 0 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x