Šta je Matriks, koji su znaci da živiš u Matriksu i kako se osloboditi?

Ako čitate ovaj članak, gotovo je sigurno da ste pogledali film ,,The Matrix”, makar prvi deo, ako ne i sve ostale delove. Život u Matriksu nije naučna fantastika i to ćemo vam pokazati u ovom članku. Hajde da dekodiramo Matriks ili da bar to jednim delom pokušamo. Krenućemo redom, od početka.

Šta je Matriks?

Zatvor za um. Sistem dizajniran da drži čoveka uspavanim. Kontrola. Programi. Iluzija. Zabluda. Uslovljena i ograničena stvarnost.

U ovom članku (koji će se vremenom dopunjavati) nećemo obrađivati šta stoji iza svega toga jer bi to drastično produžilo ovaj članak. Takođe, želimo da se ovde fokusiramo na suštinu, kako biste prepoznali neke od programa Matriksa koji su možda sada deo vaše stvarnosti. Krajnji cilj ovog članka je da vi počnete da živite originalni život, slobodno i autentično. Da bi to bilo moguće, biće potrebno suočavanje sa (bolnom) istinom (,,crvena pilula”) i doživotan rad na sebi.

Život u Matriksu ukratko

Osoba koja živi u Matriksu spava u budnom stanju. Odbija da se menja. Ne preispituje stvarnost koju percipira svojim čulima.

Veruje u spoljnu promenu bez sopstvene, unutrašnje promene. Ceo život nešto čeka.

Živi u iluziji da je svesna i slobodna, dok je zapravo zatočenik sopstvenog uma. Indoktrinirana. Zaslepljena i zombirana.

Misli da sve zna, a duhovno i mentalno je siromašna. Nesvesna svoje tamne strane i beži od integracije iste (,,to su đavolja posla”).

Vođena egom i strahom. Potpuno identifikovana sa programima/uverenjima, kao i sa onim što misli i oseća.

Radi ono što joj se kaže/naredi, a ne ono što je ispravno i u skladu sa njom, njenom dušom. Ne postavlja pitanja. Poslušnik. Rob.

Primarno se hrani strahom i dramom (TV, portali, društvene mreže).

Primarni fokus joj je usmeren na materijalno, odnosno na preživljavanje.

Konstantno živi u prošlosti ili budućnosti. Negira ono što jeste.

Postaje agresivna kada joj ponudite crvenu pilulu.

Pilule

Trenutak kada Morfeus u filmu ,,The Matrix” ponudi Neu dve pilule je scena koja se ne zaboravlja i ona ostavlja snažan utisak. On mu daje izbor, ali ima samo dve opcije.

U njegovoj desnoj ruci je plava pilula, a u levoj crvena. Izbor nije lak.

Hajde da vidimo šta zapravo ove pilule predstavljaju.

Plava pilula

Ona reprezentuje iluziju, strah i sigurnost. 

Život ostaje isti kao i do sada, pod uticajem transgeneracijskih trauma, programa predaka, roditelja i društva.

Ovde nema razvoja. Devolucija. Slepilo. Lažni život.

Uzimanje plave pilule pokazuje zatvoren um, strah i kukavičluk, ignoranciju, život u krdu.

Crvena pilula

Ona reprezentuje istinu, ljubav i slobodu. Suočavanje sa (bolnom) istinom da je čovek na ovoj planeti rob i da je obmanut da je slobodan. Buđenje, evolucija i izlazak iz zatvora za njegov um.

Život se potpuno, iz korena menja. Osoba postaje svesna programa/uverenja, transgeneracijskih trauma i nametnute iluzije koja joj je navučena na oči. Počinje da shvata ko ona u suštini jeste i da život koja je živela nije bio njen.

Unutrašnja borba i otpori. Ulazak u nepoznato. Razvoj. Evolucija svesti, bića. Svesnost. Poziv. Originalni život. Rad na sebi, doživotno.

Uzimanje crvene pilule pokazuje otvoren um, želju za slobodom, hrabrost i autentičnost.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Znaci da živite u Matriksu (birate plavu pilulu)

Izdvojili smo neke znake koji vam mogu ukazati na to da živite u Matriksu. Da li ste spremni?

Napomena: Neke od ovih izjava mogu uzdrmati vaš svet, vaša uverenja i navesti vas da preispitujete dosadašnje akcije.

 • Budi vas alarm i godinama ili decenijama ustajete nevoljno da biste radili nešto što vas zatupljuje, što vam se ne radi, samo da biste preživeli.
 • Težite sigurnosti, a ne slobodi.
 • Najveća radost u životu vam je petak, vikend. Napijanje sa društvom i odlazak na odmor.
 • Stalno kukate i romantizujete svoje siromaštvo, ili sa druge strane smatrate da je novac sve što vam je potrebno, fokus na materijalizam.
 • Verujete svojim mislima i ne preispitujete ih. Verujete da ste vi jednostavno takvi i da ne možete da se menjate.
 • Uopšte niste svesni toga da imate ograničenja, svoju tamnu stranu. Niste svesni ni svoje moći. Vi ste ,,jadni mali ja”. Žrtva.
 • Svoj život nazivate sudbinom, nesvesni da vi pišete scenario i da postoji nešto što se zove slobodna volja.
 • Najbolji prijatelj vam je Strah, a prijateljica Drama. I verujete im.
 • Na pitanje ,,Kako si?” često odgovarate sa ,,Borba”, ,,Kako mora” ili ,,Kako drugi hoće”. Nikad sebe ne pitate kako ste zaista.
 • Više verujete drugima nego sebi – vašu vrednost i ono što vi radite stalno treba neko da odobri (spoljna validacija je posledica traume).
 • Verujete da će vaš život magično da se promeni kada se se nešto spolja promeni.
 • Niste sebi na prvom mestu i ugađate svima osim sebi (jer ,,to je sebično”).
 • Ignorišete svoju intuiciju, glas duše.
 • Primarno ste usmereni na novac/sigurnost i ne bavite se svojim talentima i strašću (,,nema od toga ‘leba”).
 • Odbijate da radite ono što je vaša strast, što uključuje vaše talente – plašite se osude drugih i stalno pronalazite neke izgovore da ne počnete da radite to za čim vaše srce gori.
 • Prebacujete odgovornost na druge za vašu nesreću i neuspeh.
 • Prebacujete odgovornost na druge za to kako se vi osećate.
 • Doživljavate potpuno nebitne i korumpirane ličnosti kao autoritet i ne doživljavate sebe kao najveći mogući autoritet u životu, jer nemate svest da ste vi vlast (nad samim sobom).
 • Gledate TV, pratite vesti i usvajate sve što vam ,,autoriteti” serviraju putem medija (koje oni finansiraju vašim novcem).
 • Konstantno se prilagođavate drugima i trulom sistemu koji vas doslovno melje (jer ,,tako mora”) i crpi svu životnu energiju (vi birate da mu je dajete).
 • Zadovoljavate se mrvicama i osrednjošću (parola ,,ćuti i radi, može i gore”).
 • Stalno tragate za instant rešenjima, bavite se pokrivanjem posledica umesto isceljivanjem uzroka u svim aspektima života (npr. kada vas nešto boli ili imate problem sa nečim što je u vama, vi popijete sintentički ,,lek”).
 • Ne postavljate pitanja i ne preispitujete svoje postojanje niti uverenja.
 • Ne znate šta su programi/uverenja niti vas zanima.
 • Verujete da u školi deca uče samo dobre i korisne stvari za njihov uspešan i srećan život.
 • Nauka je vaš bog i religija, slepo verujete ,,struci” i to što čujete i vidite su za vas činjenice i aksiomi.
 • Težite da ispunite svoju prazninu uz pomoć hrane, pića, droge, kocke, seksa ili nekih drugih aktivnosti koje vas odvajaju od sada i ovde i teško vam je da budete u miru i da procesuirate svoje emocije.
 • Mislite da vam ne treba pomoć, da vi sve znate, potpuno nesvesni koliko ste uslovljeni i programirani.
 • Verujete da je stručna pomoć poput terapeuta samo za lude ljude i da je vama to apsolutno nepotrebno.
 • Psihoterapija, koučing, meditacija, joga, reiki, či-gong, hipnoterapija i slične metode su za vas potpuno besmislene ili čak sekta (mi promovišemo navedene metode i još mnoge druge).
 • Praćenje naše instagram stranice @radnasebi.official i čitanje našeg bloga predstavljaju vaš jedini rad na sebi (upijanje sadržaja je pasivan rad).
 • Religije su za vas apsolutna istina. Ne znate razliku između religije i duhovnosti niti vas zanima. Boga i mir tražite van (u crkvi) – umesto u sebi.
 • Nećete da investirate u sebe jer za vas je lični razvoj gubljenje vremena i novca.
 • Nakon čitanja ovog teksta, osećate se veoma uvređeno/povređeno, zgroženi ste i muka vam je.

Crvena pilula nije za kukavice i zatvorene umove. Ovo je kao da bacate bisere pred svinje.

Ukoliko ste se prepoznali negde i svesni ste da je ovo možda poziv za promenu, razmislite o daljim koracima jer promena će od vas zahtevati primenu.

Podsetnik: Sve što ste do sada mislili, verovali i radili vas je dovelo do ovog trenutka i mesta na kom ste sada.

Da li možete uzeti plavu i crvenu pilulu u isto vreme?

Crvena pilula vam je bolna i vi biste ipak neku sredinu, ako može. Može li to? Možda i može. A možda je to najgore što možete sebi da uradite.

Bili biste (polu)svesni i nastavili biste da živite kao i do sada, znajući sa čim sve treba da se suočite i šta treba da radite i nekako biste na tom putu žalili za stvarima koje ne radite i za tim ko možete da budete, kao i kakav trag možete da ostavite. Imali biste osećaj da stvari nisu onakve kakve ih vi vidite, da ste ovde sa nekom svhrom, ali biste ipak nastavili ceo život da radite ono što radi većina.

Kako se osloboditi Matriksa?

Pre svega, ne možemo se osloboditi nečega ako toga prvo nismo svesni toga. Čovek koji nije svestan da je u zatvoru neće ni pokušati iz njega da izađe, jer za njega je to mesto dom.

Ptica koja je rođena u kavezu misli da je letenje bolest.

Takođe, čoveku koji nije svestan da ima bilo kakav problem ne može se pomoći sve dok on ne sam ne osvesti da problem postoji i da ga ograničava.

Da li vas Matriks ima i koju pilulu vi birate?

Ako izaberete crvenu pilulu, neće biti lako, ali znajte da će vas ona osloboditi.

Ako ste spremni da reprogramirate svoja uverenja i preduzmete akciju ka promeni, najbrži način je da radite sa stručnjakom na tome. Rad na sebi ne znači da sve treba da radite sami.

Ovaj članak je informativnog karaktera i ne zamenjuje rad na sebi niti rad sa stručnjakom! Da radiš na ovoj ili drugoj temi sa stručnjakom, pronađi ga na našem sajtu.

Investiraj u sebe. Kod nas možeš da pronađeš ili oglasiš sve na temu rada na sebi. Rasti sa nama. Počni odmah.

Promena te zove…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Promena te zove…

…odazovi se.

Pronađi psihologa, terapeuta, kouča, mentora, trenera, instruktora… Pronađi edukativni centar, savetovalište, događaj, knjigu i još mnogo toga!

Preporučujemo i ove članke:

4.5 57 glasovi
Oceni sadržaj

Comments

Prijavite se
Obavestite me o
1 Komentar
najstariji
najnoviji sa najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nikola stevanovic
1 godina od komentara

Napisali ste nesto tacno licno za mene ali postavljam pitanje koi to mi?nasta mislite kad kazete vi

1
0
Ostavite komentar ispod i učestvujte u diskusiji.x